www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Recenzije i najave knjiga
Srijeda, 20 Sijeanj 2021
 
 
Recenzije i najave knjiga
HRVATSKI MIKROSKOPIJSKI SIMPOZIJ U PULI - GODINJI SASTANAK HRVATSKOG MIKROSKOPIJSKOG DRUTVA
Nedjelja, 28 Listopad 2012
 
PREDSTAVLJENA KNJIGA DAMIRA BOROVAKA U NOVOJ GRADIKI
Nedjelja, 21 Listopad 2012
UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA
UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA 121. BRIGADE
PUKOVNIJE NOVA GRADIŠKA
MATICA HRVATSKA - OGRANAK NOVA GRADIŠKA
predstavljena u
PETAK, 19. listopada 2012. u 18:30 sati
PASTORALNA DVORANA
UPE BEZGREŠNOG ZAEA BDM NOVA GRADIŠKA
Alojzija Stepinca 1 
U SPLITU PREDSTAVLJENA KNJIGA "GVOZDANSKO - HRVATSKO VELEJUNATVO BEZ SVJETSKOG UZORA"
Ponedjeljak, 15 Listopad 2012

U prepunoj knjinici Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu 10. listopada 2012. predstavljena je knjiga "Gvozdansko – Hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora" autora Damira Borovaka. Predstavljanje knjige organizirala je Hrvatska udruga Benedikt u suorganizaciji s Ogrankom Matice hrvatske Split.

Dogaaj je otvorio moderator Davor Ljubii, a nakon njegova uvoda u ime Matice Hrvatske obratio se Ivica Škari koji je istaknuo kako je ponosan što je Matica hrvatska sudjelovala u organizaciji predstavljanja ovako vrijedne knjige. Predstavljaica knjige, mlada društvena aktivistica i lanica Hrvatske udruge Benedikt, Kristina urkovi u svom izlaganju naglasila je kako ju ne iznenauje što Gvozdansko nije u udbenicima povijesti budui je na vlasti ona ista politika struktura koja je u komunistikom sustavu zatirala sve što je hrvatsko.

Autor knjige Damir Borovak zapoeo je izlaganje pitanjem upuenim publici. Znaju li tko je suvremenik Sulejmana I, onoga kojeg u serijalu prati veliki dio gledatelja? Odgovor je Nikola Šubi Zrinjski. Borovak je izrazio nezadovoljstvo ignoriranjem vanih povijesnih dogaaja u Hrvatskoj i nametanjem lanih podataka. Cijelo predstavljanje je potkrijepljeno slikama u video projekciji.

Borovak se najprije osvrnuo na Zrin, upu bez ijednog upljanina, kojeg su do temelja etnici i partizani sravnili sa zemljom, protjerali stanovništvo i sagradili svoje kue na ruševinama. Zanimljivo je što se u publici našao svjedok tih dogaanja, kojem su partizani, kad je imao 11 godina, ubili oca koji je bio uitelj. Upravo je Borovak pokrenuo godišnja hodoaša u Zrin na koja je pozvao sve prisutne.

Zatim je govorio o Gvozdanskom i velianstvenoj bitci u kojoj su hrvatski ratnici izgubili bitku, ali su iznjedrili moralnu pobjedu ne prihvaajui predaju kao opciju, borei se do zadnjeg ovjeka dok ih hladnoa i glad nisu porazili. Sam dogaaj je zapisan od strane Osmanlija koji su naredili da se dovede katoliki sveenik i da se pokopa sve poginule hrvatske ratnike. Na taj nain Osmanlije su iskazale poštovanje nevienom junaštvu hrvatskih ratnika. Autor knjige Borovak je govorio i o Domovinskom ratu na tim podrujima i junakim pothvatima branitelja Mire Blaevia i eljka Filipovia, koji su rtvovali sebe da spase stanovnike od etnike nemilosti.

Publika je bila oduševljena novim saznanjima, a neki su bili na rubu suza. Na kraju su sa zanimanjem postavljali pitanja i nagradili autora velikim poduim aplauzom, sa eljom da se ovakvi dogaaji organiziraju eše.


K../HUB
http://www.hu-benedikt.hr/vijesti/hrvatska/2473-u-splitu-predstavljena-knjiga-gvozdansko-hrvatsko-velejunatvo-bez-svjetskog-uzora.html

 
PRVA IZLOBA FOTOGRAFIJA FOTOGARDA U NIZU ELJKA JOVANOVIA
Nedjelja, 14 Listopad 2012

Fotografska udruga Fotogard prvom izlobom fotografija u nizu u caffe baru FAKiN predstavila je rad svog lana eljka Jovanovia pod nazivom ‘Istra’. 
http://www.fotogard.com/otvorena-izlozba-zeljka-jovanovica

Izloba se moe pogledati u caffe baru FAKiN, Pavletieva 2, Zagreb - od 10.10. do 30.10.2012. godine.

Sve legende, burna prošlost Istre, vladavina Rima, Bizanta, Franaka, Akvileje, Mletaka, Italije, mnogih malih grofovija ( tko bi nabrojao sve koji su osvajali Istru), te iz toga roena silna ljubav prema slobodi, kao da je utkana u svaki kamen od kojeg su zidane kule, obrambene zidine, kue, crkve, ulice, pa ti nijemi svjedoci trae da ih se zabiljei objektivom kako bi tako ivjeli dalje kao podsjetnik prohujalih vremena.

Naravno, Istra nisu samo kamene utvrde i gradovi, ona je more, zeleni dragulj hrasta, masline i smokve, cvjetni sag orhideja, tajanstveni svijet jama, špilja i podzemnih voda, ona je ljepota jedine movare u Istri (Palud kod Rovinja) i naravno, Istra su istrijani.

I kako pjeva Dobriša Cesari u svojoj pjesmi „SLAP“
„Taj san u slapu da bi mogo sjati
I moja kaplja pomae ga tkati


tako i ja, kao jednu malenu kap, prilaem ovih nekoliko fotografija istarskom slapu ljepote.

eljko Jovanovi

 
POZIVAMO VAS NA PREDSTAVLJANJE KNJIGE "UKRADENO DJETINJSTVO" IVANA OTTA
Subota, 13 Listopad 2012EINLADUNG

Südwestrundfunk Stuttgart – SWR International
und
Generalkonsulat der Republik Kroatien – Stuttgart

laden Sie herzlich zur Buchvorführung
„Geraubte Kindheit“ von Autor Ivan Ott ein

am 23. Oktober 2012, um 19:30 Uhr 
im Südwestrundfunk Stuttgart

Studiosaal
Eingang – Wilhelm-Camerer-Straße

Eintritt  frei

Mittwirkende: Prof. Dr. Karl-Heinz Meier-Braun, Leiter der SWR-Fachredaktion International, Ante Cicvari, Generalkonsul  Generalkonsulat der Republik Kroatien in Stuttgart, Dieter Frieß, Redakteur Gerhard Hess Verlag, Jo Jung, SWR Sprecher, Diana Brekalo. Pianistin, Ivan Ott, Autor. Es wird ein kurzer Ausschnitt aus dem slowenischen Dokumentarfilm „Otroci s Petrika“ von Arsmedia Film Ljubljana gezeigt.

Parkmöglichkeiten in der SWR Tiefgarage - Eingang Neckarstr. 230

 
DAMIR BOROVAK - PROMOCIJA KNJIGE "GVOZDANSKO"
Subota, 06 Listopad 2012
 
ELJKO JOVANOVI - ISTRA
Subota, 06 Listopad 2012

LAN HRVATSKOG RTVOSLOVNOG DRUŠTVA  I NAŠ SLUBENI FOTOGRAF ELJKO JOVANOVI PREDSTAVLJA SE NOVOM SERIJOM FOTOGRAFIJA

Fotografska udruga Fotogard predstavlja vam autora eljka Jovanovia sa serijom fotografija pod nazivom ‘Istra’. Otvorenje istoimene izlobe odrat e se 10. listopada 2012. u caffe baru FAKiN, Pavletieva 2, u Zagrebu, od 19 sati.

eljko Jovanovi – Istra


U djetinjstvu su nam prozori privlani poput uda; nikada ne znamo u kakav se svijet otvaraju, koje arolije skrivaju, kamo vode putevi koje vidimo kroz njih.

Ipak, postoje neki prozori koji nas uvijek ine djecom koja zaueno i zadivljeno gledaju svijetove koji im se otkrivaju.

Jedan takav je Istra.

Kamo god pogledate, vidjet ete arobne gradie baš poput onih iz starih pria i legendi, ije zidine, kruništa i kule priaju o prošlosti punoj slave i sjaja, patnje, ljubavi, sree i tajni, usnule gradie sa starim knjinicama, itaonicama i kazalištem u kojima ete susresti divne ljude što skupljaju starine pokušavajui sauvati sjeanja od zaborava, koji e vas pozvati u svoj dom, pokazati vam to blago i ponuditi okrjepu blagom i prohladnom malvazijom iz svoga podruma, vidjet ete ostatke nekadašnjih seoskih kuica od siva kamena, kaune u kojima se uvao alat i u koje su se sklanjali pastiri i poljodjelci, ostatke pra-šume; to je Motovunska šuma koja potjee iz vremena prije Rimskog carstva…

Pogledajte kroz prozor, krenite s nama u taj aroban, smirujui i pomalo tajanstven svijet, u Istru.

Katalog izlobe moete pogledati ovdje.

eljko Jovanovi roen je 3. travnja 1957. godine u Zagrebu.
Od mladih dana amaterski se bavio fotografijom, a s vremenom se hobi pretvorio u strast pa je upisao i završio obuku za specijalista digitalne fotografije i obrade, kojoj se posebno posvetio.
Imao je više zajednikih te jednu samostalnu izlobu.
lan je Fotokluba Zagreb i fotografske udruge Fotogard.
Stalni je foto suradnik za asopis Zagreb moj grad te za Hrvatsko rtvoslovno društvo, a povremeni za Kulturno-umjetniko društvo Valentinovo.
Objavljuje fotografije u raznim asopisima ( nagraena fotografija u asopisu Foto mag, fotografija mjeseca u Glasu Istre, nagraene fotografije u natjeaju T-Com-a), a njegove su fotografije korištene za izradu promotivnih materijala za URIHO i ZET.

 
PREPORUKA ZA KUPNJU - ZRINSKI ZBORNIK broj 5-2012
Subota, 22 Rujan 2012

 Sadri mnogo vrlo zanimljivih tekstova o temi Zrinskog Pounja,
ali i uredniku oproštajnu bio-bibliografiju, kako je ne bi krivotvorilI nedobronamjerni.

Zbornik je do sada najopširniji, sadri 380 str. i oko 40 ilustracija. 

Cijena je 100 kn, uz rabat na koliinu.

Mole se svi da ga proslijede svojoj grupi adresa, kako bi se mogao vratiti kredit za njegovo tiskanje.

Srdaan pozdrav i svako dobro,
Urednik Zbornika prof. mr.sc. Ante Milinovi


Kontakt za narudbe Zbornika:
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
 
Tel: 00385 1 2857 805

 
POZIV NA PREDSTAVLJANJE KNJIGE AKADEMIKA JOSIPA PEARIA
Nedjelja, 16 Rujan 2012
HRVATSKA KULTURNA ZAKLADA
HKZ-HRVATSKO SLOVO d.o.o.
Hrvatske bratske zajednice 4

Utorak, 18. rujna 2012. u 19 sati

Srdano Vas pozivamo na predstavljanje knjige akademika Josipa Pearia

 ZABRANJENI AKADEMIK
Prijevarom u HAZU?!

U predstavljanju sudjeluju:

akademik Dubravko Jeli, HAZU,
dr. sc. Vladimir Geiger, znanstveni savjetnik, Hrvatski institut za povijest
i autor
 
PREPORUUJEMO KNJIGU "KAMIARI" AUTORA ANTE BRIA
Subota, 15 Rujan 2012

PREPORUUJEMO:

Ovo je roman-kronika, napisan na temelju stvarnih dogaaja o sudbini brojnih ljudskih duša i nesretnih sudbina na hrvatskim prostorima, posebno u cetinskom kraju. Poevši od Drugog svjetskog rata i komunistike diktature do Domovinskog rata i poraa, tragajui po prošlosti koja itekako korespondira sa sadašnjošu, autor donosi ive scene bojišnice, stradanja nemonih u ratnom vihoru, neljudskih postupaka slugu fašizma i komunizma, ali i hrabrosti pojedinaca koji se suprotstavljaju zlu i nepravdi.
Email: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript

Knjigu "Kamišari" dobili smo za biblioteku i arhivu Hrvatskog rtvoslovnog društva od gospodina Ante Mora, na emu mu se zahvaljujemo.

Preporuujemo stranicu Hrvatske katolike misije u Münchenu
http://baykro.de

 
POZIV NA PREDSTAVLJANJE VELIKE KNJIGE O BORIEVCU
Srijeda, 05 Rujan 2012
UDRUGA LIANA UPE BORIEVAC, Bjelovar
i
NAKLADA PAVII d.o.o., Zagreb

pozivaju Vas
na predstavljanje velike knjige o Borievcu
(696 str.)

DOSSIER BORIEVAC
urednika (i jednog od autora)
Josipa Paviia

U BORIEVCU
na Malu Gospu
u subotu
8. rujna 2012.
10:30 h

O KNJIZI GOVORE
dr. sc. Mile Bogovi, biskup gospiko-senjski, povjesniar
prof. Ana Došen, pedagoginja, spisateljica
dr. sc. eljko Holjevac, povjesniar
akademik Dubravko Jeli, knjievnik
Jadranka Matašin, predsjednica ULB
dr. sc. Zdravko Tomac, politiar, pisac
Josip Pavii, urednik, nakladnik

PRIGODNA PRODAJA KNJIGE I POSTERA S POPUSTOM!

 
«« Poetak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sljedea » Kraj »»

Stranice 46 - 60 od 110
 
Top! Top!