www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > In memoriam
Nedjelja, 17 Sijeanj 2021
 
 
In memoriam


U SPOMEN IVICI MLIVONIU
Srijeda, 03 Travanj 2013

 Ivica Mlivoni (Vareš, 1931. - 1.4.2013.), hrvatski novinar, publicist i istraiva Hrvatskog obrambeno-oslobodilakog rata, hrvatsko-bošnjakog sukoba te djelovanju  Al Quaide u ratu u BiH. 

Hrvatskoj je javnosti poznat po knjizi Zloin s peatom koja pokazuje rezultate njegovih istraivanja rata u BiH, s naglaskom na onaj dio koji se bavio zloinima  postrojbâ Armije BiH nad Hrvatima.

Pisao je za Slobodnu Dalmaciju, Hrvatska obzorja, ureivao je list BH Danas.

Aktivni je sudionik Hrvatskih rtvoslovnih kongresa.

V. KONGRES  
Dostojanstvo rtava i naša politika praksa
IV. KONGRES  
Okrutni zloini mudahida u ratu i porau u Bosni i Hercegovini
III. KONGRES 
Neki metodološki problemi istraivanja ratnih zloina muslimana nad Hrvatima u BiH
II. KONGRES
Spirala masovnih zloina u Lašvanskoj dolini za ratnog sukoba izmeu armije BiH i HVO-a

Djela:
Crkva u Latinskoj Americi, 1988.
Pape i Hrvati, 1993.
Kraljeva Sutjeska i Vareš: povijesne crtice (urednik izdanja), 1996.
Zloin s peatom: genocid i ratni zloini muslimansko-bošnjakih snaga nad Hrvatima BiH 1992. - 1994., 1998. (2. proš. izd. 2001., 3. izd. 2004.)
Al Qaida se kalila u Bosni i Hercegovini: mjesto i uloga mudahida u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 2005. godine, 2007.
Muslimanski logori za Hrvate: u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1991.-1995. godine, 2008.
Vareš od poetaka do rata i poraa 1991-2000, 2011.

Pokop je na splitskome Gradskom groblju Lovrinac 4.4.2013. u 17 sati. Misa zadušnica je u crkvi Sv. Franje u 18 sati

U ime Hrvatskog rtvoslovnog društva izraavamo iskrenu suut obitelji.
Neka se ne zaboravi! Poivao u miru Bojem!

Tekst: Jadranka Lui
Fotografija: Arhiva HD-a

 
U SPOMEN STJEPANU VUKADINU
etvrtak, 28 Veljaa 2013


U dubokoj boli javljamo svim ro
acima, prijateljima i znancima tunu vijest da je naš dragi suprug, otac i brat, gospodin

 STJEPAN VUKADIN

blago u Gospodinu preminuo u ponedjeljak, 25. velja
e 2013. u 74. godini ivota nakon kratke i teške bolesti. Ispraaj dragog pokojnika bit e u subotu, 2. oujka 2013. u 14 sati na katolikom groblju Sultanovii, Bugojno, BiH.

Po
ivao u miru Bojem!

Oalošeni: supruga Marija, sinovi Marin i Damir, ki Davorka, braa Ivica, Josip i Mladen, sestre Miroslava i Valerija s obiteljima te ostala tugujua rodbina i prijateljiU ime Hrvatskog rtvoslovnog društva izraavamo iskrenu suut obitelji. Gosp. Stjepan Vukadin, odvjetnik iz Bugojna (BiH) bio je dugi niz godina aktivan lan Hrvatskog rtvoslovnog društva, sudjelovao je na Kongresima, objavljeni su mu lanci na našem portalu. Ker Davorka Vukadin Samardi bila je dugi niz godina tajnica društva.

Neka se ne zaboravi! Poivao u miru Bojem!
 
U SPOMEN PERI KORDIU
etvrtak, 28 Veljaa 2013

PREMUNIO OTAC DARIA KORDIA

Pero Kordi je bio je jedan od osnivaa Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskoj.
http://www.vecernji.ba/vijesti/preminuo-otac-darija-kordica-clanak-516634

U 83. GODINI IVOTA - Pero Kordi bio je jedan od osnivaa Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskoj - Juer kasno poslije podne, Busovau je potresla tuna vijest o smrti Pere Kordia, umirovljenog doktora veterinarske medicine. Nakon duge, teške i iscrpljujue bolesti u 83 godini ivota umro je istaknuti društveno-politiki djelatnik, jedan od osnivaa HDZ-a u Hrvatskoj - dr. Pero Kordi. Pero Kordi roen je u selu Grljevii u Ljubuškom. Studij veterinarske medicine završio je u Sarajevu. Nakon kratkog rada u epu 1971 godine dolazi u Busovau gdje se trajno nastanjuje i slubuje do umirovljenja. Društveno-politika previranja 90-tih godina potaknula su 60-godišnjeg vatrenog hrvatskog domoljuba da u Zagrebu uz još 47 istomišljenika koje je predvodio dr. Franjo Tuman, na zagrebakom Jarunu, tog 17. Lipnja 1989. godine u legendarnoj baraci osnuje Hrvatsku Demokratsku Zajednicu Hrvatske. Svoj doprinos dao je Pero Kordi i osnutku sestrinske stranke HDZ BiH. Njegov sin Dario bio je predsjednik HDZ-a BiH.

Istaknutu ulogu imao je dr. Kordi i u osnutku i radu naše radio postaje. Bio je i lan prvog saziva Upravnog vijea Hrvatskog Radija Busovaa. Suut obitelji pokojnog dr. Kordia izrazili su mnogobrojni politiki, kulturni i javni djelatnici iz Republike Hrvatske, zemlje i svijeta, te mnogobrojan rodbina, susjedi, sugraani i prijatelji. Posljednji ispraaj umrlog dr. Pere Kordia bit e obavljena danas 27 veljae, na gradskom groblju Carica u Busovai, s poetkom u 16,00 sati.

Piše: Veernji list

 
U SPOMEN GOSPOI MARIJI JAKLIN
Srijeda, 27 Veljaa 2013
Svi moji dragi prijatelji/ce,

juer, u ponedjeljak 25. veljae 2013. godine u 15:45 sati, umrla je moja majka, gospoa Marija Jaklin, u 85. godini ivota. Roena u Varadinu kao prva od dvije keri hrvatskog domoljuba, Ivana Krog i njegove supruge Ankice r. Boani, 19. veljae 1929. godine, koja je bila najhladnija godina XX. stoljea. Otac i majka podarili su njoj i njezinoj godinu dana mlaoj sestrici Ljubici bezbrino djetinjstvo. Tako je doivjela i svoje prelijepe gimnazijske dane u Gimnaziji koju su vodile naše uršulinke. Bili su to dani kada joj je Svetu Potvrdu podijelio nadbiskup Alojzije Stepinac.

A onda su došle burne ratne godine i „crveno osloboenje“ krvave 1945. godine. Oca Ivana, koji je bio dravni slubenik u Varadinu, dan uoi dolaska delata Broza u Varadin, 16. svibnja 1945. odvode u istrani zatvor u Varadinu, gdje je bio do Petrova. Na blagdan sv. Petra i Pavla, izjutra oko 4:00 sata s još pedesetak nedunih hrvatskih ljudi odvode ih kamionima u jednu šumu, nadomak Varadina, gdje su ih zvjerski ubili, najvjerojatnije nekim oruima slinim ekiima, jer su im lubanje na isti nain probijene na potiljcima. To je ta poznata „Drvarieva šuma″, gdje lee mrtva tijela nedunih hrvatskih ljudi, a meu njima i moj djed Ivan, koji je u trenutku kada je umoren, imao tek 46 godina ivota.

Kako je moja baka Ana, tada stara tek 37 godina, ostavši udovicom, s dvije malodobne keri u  starosti od 16 i 15 godina, uspjela sauvati dvije kue koje je zajedno s njom sagradio njen dobri Ivan? Kako je uspjela odškolovati obje svoje keri, sama, ali s vjerom u Boga? Nas to moda danas zbunjuje. No dobri Bog SAUVAO je tu od komunistikih pobjednika osakaenu obitelj!

1950. godine Marija se udala za svojeg Dragutina, mog oca, koji je bio najmlai izdanak i jedini preivjeli muškarac krvave 1945. godine, hrvatske obitelji koja je u toj generaciji imala 6 muškaraca do 1945. Sve ostale pobili su Brozovi koljai iza rata! A moj tata Dragec, asnik hrvatske vojske, domobran, imao je te krvave 1945. tek 23 godine ivota. Nije mi ni danas jasno zašto su njega poštedjeli. Pred njim je tek bio Bleiburg i krvavi Krini put i teške godine „crvenoga mraka“ u kojem je sa svojom Marijom izgradio pravu hrvatsku katoliku obitelj iz koje smo se rodili ja i moj 3 i pol godine mlai brat Vjekoslav.

Danas kad gledam unatrag, vidim koliko su veliki bili moji roditelji. Mene i mojeg brata nisu nauili NIKOGA mrziti. A nisu se bojali nikoga. Za nas je postojao samo Bog kao jedino dobro i naša jedina i nikad poraena Hrvatska.

Danas kada Bogu zahvaljujem na daru dobre majke, spominjem se i dobrog mi oca koji je umro „malo iza Tumana″ 2001., shvaam koliko me Bog ljubi. Kako ljubi moju obitelj. Moja dobra majka Marija, koja je u svojem ipak dugom i zdravom ivotu, ak 65 godina neprekinuto pjevala u mješovitom pjevakom zboru Franjevake crkve sv. Ivana Krstitelja u Varadinu i meni je usadila ljubav do glazbe. I ja, danas kada ve 39. godinu sviram orgulje pri „mojem” svetom Nikoli, osjeam da sam tek dijete moje mame.  Moj brat Vjekoslav svira orgulje, još od 1975. pri sv. Josipu u Varadinu na Banfici. Moj sin Višeslav, akademski glazbenik, orguljaš je Varadinske katedrale. Pa mi smo, mama, tek Tvoji sinovi i unuci, koji pjevamo Tvoju pjesmu, nikad dopjevanu.

Hvala Ti majko, na daru Tvoje ljubavi. Tvoje pjesme. Tvojeg ivota.

A, Ti dobri Boe svih vjekova, mi zahvalni sinovi, usrdno Te molimo, primi ovu svoju milu kerku
Mariju u svoje Oinsko krilo.
Kad sam u nedjelju, bio posljednji put s mojom mamom, rekao sam joj: „Mama, ja sad idem na Krini put. Druga je korizmena nedjelja, nekad smo je nazivali Paista. 

Koju pjesmu eliš da otpjevam na poetku?“
Odgovorila mi je:
„O, Isuse, izranjeni…″

Sprovod je sutra, u srijedu, 27. veljae 2013. U 13:30 sati.

Ivan Jaklin, povjerenik HKV Varadin


U ime Hrvatskog rtvoslovnog društva izraavamo iskrenu suut gosp. Ivanu Jaklinu i njegovoj obitelji.
 
U SPOMEN IVANU PENICI
Petak, 04 Sijeanj 2013
http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews[tt_news]=196166&tx_ttnews[backPid]=850&cHash=05892c650bIvan Pšenica, dugogodišnji predsjednik Saveza udruga obitelji zatoenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", umro je jutros u Zagrebu u 69. godini.

Ivan Pšenica rodio se 1944. godine u Vukovaru, gdje je ivio do agresije na taj grad 1991. godine, kad se ukljuio u obranu Vukovara zajedno sa sinom Borisom, ubijenim nakon sloma obrane toga grada. Pšenica je bio je zatoenik srpskoga koncentracijskog logora u Begejcima, a nakon rata ivio je u Vukovaru i Zagrebu. Bit e pokopan na Memorijalnom groblju rtava Domovinskog rata u Vukovaru, a datum i vrijeme pokopa bit e objavljeni naknadno.
 
 
«« Poetak « Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedea » Kraj »»

Stranice 10 - 18 od 43
 
Top! Top!