www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > In memoriam > In memoriam > IN MEMORIAM - PAVAO PRCELA
Utorak, 20 Listopad 2020
 
 
IN MEMORIAM - PAVAO PRCELA
Utorak, 30 Kolovoz 2011
NA SPOMEN PROF. P. PRCELI

JUGO-PARTIZANSKI PORUNIK S KRUNICOM U DEPU

Svi jugo-partizanski “oficiri” nisu bili hrvatoderi. Neki su nosili krunicu u depu i nju molili. Jedan od njih bio je i Pavao Prcela, porunik u vojsci krvolonog Josipa Broza Tita.

P. Prcela je iz Biskupijskog sjemeništa u Splitu u listopadu 1944. mobiliziran bio u Jugoslavensku Armiju i u njoj kao porunik sluio. Jugo-partizani su u njemu vidjeli izvanredno nadarena i okretna 19-godišnjaka, rodom iz sela Košute, opine Trilj. Partizanski glavešine sigurno su znali, da je Pavao kao 17-godišnji pitomac Biskupijskog sjemeništa u Splitu jednog dana školske godine 1941.-1942. ljudskim izmetinama okitio sliku Benita Mussolinija.  Zbog ovog „zloina” Preasni Upravitelj Fulgosi Pavla je iz sjemeništa „protjerao” i na Isusovaku gimnaziju u Travnik poslao, ali ga je u jeseni 1943. u sjemenište u HRVATSKOM Splitu natrag primio.

Kad je Split u mjesecu listopadu 1944. doivio PREUASNO jugo-partizansko “osloboenje” Pavao Prcela je bio mobiliziran u Jugoslavensku Armiju i u njoj sluio kao porunik za telefonske veze, uvijek u depu nosei i molei krunicu B. D. Marije. S krunicom u depu i u srcu, Pavao je sudjelovao i u estokim borbama oko Širokog Brijega i nama franjevakim bogoslovima u Makarskoj ve koncem veljae 1945. detalje iznio u BESMRTNIM Širokobrijeskim muenicima. On je to kasnije u Rimu ispriao i dru Krunoslavu Draganoviu.

Juer 29. kolovoza 2011. g. preminuli prof. P. Prcela sudjelovao je takoer u borbama oko Knina, Gospia i u Istri. Uvijek s krunicom u depu, u listopadu 1945. bio je na poloaju blizu Pule. Ovdje je primio „vijest,” da su jugopartizani u masovnim PORATNIM pokoljima oko Trsta ubili i njegova brata Ivana. Zbog tih pokolja, Pavao je kao jugo-partizanski porunik pobjegao u Italiju pa je tako završio u engleskom KONCENTRACIJSKOM logoru u gradu Rimini. U tome logoru bilo je mnogo hrvatskih ustaša. Ovi su Pavla smatrali jugoslavenskim špijunom pa su ga poeli nemilice tui. Dok su ga tukli, Pavlu je iz depa na pod pala krunica B. D. Marije i ustaše su ne samo prestali njega tui nego su ga ak prihvatili kao svoga suborca!

Posredstvom dr. K. Draganovia i zauzimanjem Kardinala Montinija, Vatikanskog dravnog tajnika i kasnijega Pape Pavla VI, koncem mjeseca lipnja 1946. godine Pavao, osloboen logora, stie u Rim. U to vrijeme Rimom, pod vodstvom zloglasnog majora Stephen Clissolda, provodio se pravi lov na hrvatske izbjeglice.

 Mnogi istaknuti hrvatski novinari i drugi istaknuti Hrvati završiše u valama jugoslavenskog Moloha. U pogibelji za ivot bio je i Pavao sa svojim supatnicima prof. Vinkom Nikoliem, dr. Ivom Omtcaninom, dr. Mirkom Eteroviem i s drugim istaknutim Hrvatima. Meutim, zahvat dr. fra Serafina Zeevia i drugih hrvatskih franjevaca u Rimu spasio je Pavla i njegove supatnike te i mnogo drugih Hrvata. Pavao i još nekoliko istaknutih Hrvata krili su se u samostanu Franjevakih treoredaca u Via San Paolo alla Regola i tako su tu svoje ivote spasili.

Mladi i poletni Pavao Prcela tu u neposrednoj blizini Franjevakog treoredskog samostana susree i svoju odabranicu Giulianu, rodom Tardozzi. Njoj je ostao vjeran i kad je koncem 1949. odselio u Cleveland. im je u lipnju 1953. diplomirao i posao ga ekao na St. Edward High School, Lakewood, Ohio, Pavao je odletio u Rim i u Vatikanskoj upi i crkvi Sv. Ane sklopio brak sa svojom Giulianom. Nju je godinu kasnije k sebi u Cleveland doveo i s njome postao otac OSMERO djece, šest sinova i dvije keri.


Okruen svojom brojnom obitelji, Pavao Prcela, nekadašnji partizanski porunik S KRUNICOM U DEPU, juer je predao svoju dušu u ruke Krista Propetoga. Duša mu se raja nauivala, a njegov duh neka ivi u njegovoj udovici Giuliani i u brojnoj njihovoj obitelji!

Pred Hrvatskom crkvom sv. Pavla u Clevelandu  pedesetih godina XX. stoljea.
Na podnoju stepenica s lijeva na desno: prof. Branko Yirka, prof. Pavao Prcela i prof. dr. Jure Prpi.
Na stepenicama, slijeva na desno: gosp. Milan Milkovi i prof. Ivan Prcela.

Komentar I. J. Prcele… danas, 31. kolovoza 2011. svi pokojni osim mene…

Pokojnikov brat
Ivan  John Prcela
Cleveland, Ohio – 30. kolovoza 2011.

http://www.blog.hr/print/id/1627671541/komunisti-su-na-sirokom-brijegu-ubijali-sve-sto-se-mice.htmlPavao Prcela_izjava

Faksimil izjave Pavla Prcele

Pavo Prcela, nekadašnji pripadnik 1. proleterske brigade (zapovjednik Vaso api, politiki komesar Nikola Arai), iz sastava Boovieve 26. divizije, bio je izravni sudionik ovih masovnih ubojstava. U svojoj izjavi, danoj u Rimu 23 kolovoza 1953., Prcela je posebice istaknuo: -„Moja brigada imala je zadatak osvojiti „Cigansko brdo“ i dolinu (uvalu) kraj Lištice do Regije Duhana. Nakon tri dana estokih borba ušli smo u samo mjesto. Vojska je imala nalog ubijati (ubiti) sve što se nae u samom mjestu ukljuujui starce, ene i djecu. Prizore nisam gledao, jer se nisam odgojio u takvoj metodi. Meutim, nakon tog pokolja vidio sam po ulicama i kuama brojne lješine, ne samo vojnika nego i civila, meu kojima veliki broj ena i djece.“

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!