www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 31 Listopad 2020
 
 
SV. MISA ZADUNICA NA VAGNJU: 12-a OBLJETNICA
Petak, 02 Rujan 2011
 Franjevaki samostan 'udotvorne Gospe Sinjske'
Fratarski prolaz 4,
RH - 21230 SINJ

Tel.: 021-707-017
Fax.: 021-826-217
Mob.: 098/990-5-280
e-pošta:  Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
www.gospa-sinjska.hr


O B A V I J E S T

Kako doznajemo iz upnog ureda Hrvatskog nacionalnog svetišta 'udotvorne Gospe Sinjske' u Sinju, u subotu dne, 3. rujna A.D. 2011. s poetkom u 11.00 sati,  kraj Husine Jame na Kamešnici, bit e sluena sv. Misa zadušnica za sve nevine (i mnogobrojne) rtve jugokomunizma, likvidirane i ubaene u ovu zloglasnu jamu tijekom II. svjetskog rata i poraa.

Sveto misno slavlje predslavit e fra Bla Toplak,
profesor Franjevake klasine gimnazije u Sinju, dakako, u suslavlju sa sveenicima livanjskog i sinjskog dekanata.

Kao što nam je poznato:
Husina Jama se nalazi na predjelu zvanom Vaganj – na planini Kamešnici, uz samu staru cestu izmeu Sinja i Livna.

Kao i prijašnjih godina, i ove godine, sv. misno slavlje kraj Husine jame ima poruku i elju da se više nikada i nigdje - ne samo u Hrvatskoj, ve i u cijelom svijetu, ne opetuju tako grozni,tj. zvjerski i bezumni zloini.

Ovaj kršanski spomen na nevine rtve Husine jame odrava se (na ovom muenikom mjestu) još od 1999., zahvaljujui ponajviše dr. fra Boi Norcu  Kljaji, profesoru splitskog KBF-a (nedavno je, nakon smrti hrvatakog upnika fra Frane Bilokapia, odlukom splitsko-makarskog nadbiskupa msgr. Marina Barišia i provincijala franjevake provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra eljka Tolia, imenovan privremenim upnikom u Hrvacama, op.p.), pokretau svih dosadašnjih komemoracija i hodoaša, kao i utemeljitelju gradnje spomen-kapele podignute na ast udotvornoj Gospi Sinjskoj tik uz samu jamu.

Valja zapisati kako se skoro 50 godina uope i nije se smjelo spomenuti ime niti jedne rtve, a kamoli doi pokraj ove zloglasne jame, kraj koje je, kako neko bje napisano na ploi upozorenja "bilo zabranjeno zaustavljanje i (dakako, op.p.) snimanje"...

Ovogodišnje 12-o po redu hodoaše najuzvišeniji je Bogoljubni, ovjekoljubni, domoljubni i rodoljubni,tj. ljudski, moralni i kršanski in, jer svaki ovjek ima pravo na vlastiti ivot i obranu istog te na dostojan pokop  nakon smrti – poruka je koja se svake godine odašilje s ovoga mjesta hrvatske patnje i boli.

Petar Vuli fra Bla Toplak, profesor Franjevake klasine gimnazije u Sinju
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!