www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 31 Listopad 2020
 
 
UDBINA 10. RUJNA 2011. - DAN HRVATSKIH MUENIKA
Petak, 09 Rujan 2011
Udbina, 10. rujna 2011. - Dan hrvatskih muenika

09.00 sati - Put kria od crkve Sv. Marka Groba (Krbavsko polje) do Crkve hrvatskih muenika
11.00 sati - Posveta oltara i sveta misa - predvodi kardinal Josip Bozani
Poslije Svete Mise kulturno-umjetniki program

Poruka naših biskupa prigodom Dana hrvatskih muenika i posvete Crkve hrvatskih muenika na Udbini, u subotu 10. rujna 2011.

Autor biskup Mile Bogovi

Utorak, 09 Kolovoz 2011 21:10

Draga brao sveenici i vjernici u domovini i inozemstvu!

Konano je došao dan kada emo posvetiti Crkvu hrvatskih muenika. Radovi su zapoeli 2003. godine, prigodom 510. obljetnice velike hrvatske tragedije koja je bila na Krbavskom polju 9. rujna 1493. Kamen temeljac postavljen je dvije godine kasnije.

S radošu smo tijekom proteklog vremena uoavali da današnji naraštaj Hrvata vjernika rado preuzima na sebe obvezu da i projektom Crkve hrvatskih muenika izrazi svoju zahvalnost svim rtvama iz naše prošlosti. Time je i novim naraštajima poslana poruka da je ivot za brau - sve do rtve ivota - najbolji zalog budunosti svakog naroda.

Hodoasnici e ove godine pred crkvom moi vidjeti kip koji predstavlja Ivana Pavla II. kako prelazi prag treeg tisuljea s uzdignutim kriem u ruci, kao znakom koji nam svojim porukama o smislu i vrijednosti rtve osvjetljuje put u bolju budunost. Gradnja Crkve je i zapoeta u ozraju poziva istoga Pape svim narodima, na pragu novog tisuljea i stoljea, da ne prepuste zaboravu svoje muenike.

S osjeajem radosti moemo sada javiti da e do dana posvete, 10. rujna, biti dovršeni svi radovi koji su potrebni da se Crkva moe posvetiti. Nakon toga preostaje daljnje unutarnje ureenje kao i ureenje okoliša, napose ureenje trase krinog puta od Krbavskog polja, simbola naših stradanja, do Crkve hrvatskih muenika.

Pri kraju izgradnje je i memorijalni park pokraj crkve sa zidom u koji emo ugraditi spomen-kamenje s brojnih mjesta naših stradanja.

Crkva hrvatskih muenika, kako je poznato, graena je darovima pojedinaca i skupina iz domovine i inozemstva. U tu svrhu pozivali smo vas do sada da se svaka upa i svaki pojedinac svojim doprinosima ukljui u izgradnju Crkve. Posebno smo vas pozivali da se na prvu nedjelju u rujnu u svim crkvama prikupljaju milostinja i darovi s tom nakanom. Zahvaljujui tim darovima mogli smo redovito podmirivati sve graevinske radove.

I ove godine, draga brao sveenici i dragi vjernici u domovini i inozemstvu, pozivamo da se na misama u nedjelju 4. rujna daje milostinja i priberu darovi za ureenje Crkve hrvatskih muenika na Udbini. To e biti vidljivi znak naše vjernike zahvalnosti prema onima koji su nas svojim rtvama zaduili. Crkvu ve sada posjeuju mnogi hodoasnici pa vjerujemo da e je oni nakon posvete svojim prilozima moi uzdravati i ureivati. To znai da je ovo zadnja kolekta koju raspisujemo za Crkvu hrvatskih muenika. Milostinja neka se šalje na nad/biskupski ekonomat, a darovi na donju adresu ili raun.

Sve kojima je to mogue pozivamo ove godine da hodoaste na Udbinu 10. rujna na dan posvete Crkve i na ovogodišnju proslavu Dana hrvatskih muenika. Sveana sveta misa bit e u 11 sati. Crkvu e posvetiti zagrebaki nadbiskup kardinal Josip Bozani. (Napominjemo da je prošle godine blagoslov Crkve obavio vrhbosanski nadbiskup kard. Vinko Pulji.)

Tko dospije moi e se prikljuiti u 9 sati krinom putu koji e krenuti od crkve Sv. Marka na Krbavskom polju i ii prema Crkvi hrvatskih muenika na Udbini.

Vaši biskupi

Opširnije informacije o projektu mogu se dobiti i na:

www.hr-mucenici.hbk.hr  i  www.gospic.hbk.hr

Brojevi rauna kod Gospiko-senjske biskupije (Senjskih rtava 36, 53000 Gospi) kod Hrvatske poštanske banke:

Kunski: br. 2390001-1100333894 (za Crkvu hrvatskih muenika)
Devizni: 7030-01505912 (Swift:HPBZHR2X) (za Crkvu hrvatskih muenika)
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!