www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Petak, 30 Listopad 2020
 
 
HRVATSKI BRANITELJ VELJKO MARI OSUEN NA 12 GODINA ZATVORA
Subota, 24 Rujan 2011
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/150137/Hrvatski-branitelj-Maric-osuden-na-12-godina-zatvora.htm


PRESUDA BEOGRADA

Hrvatski branitelj Mari osuen na 12 godina zatvora

Autor: tportal.hr/hina

Hrvatski branitelj Veljko Mari osuen je u petak na višem sudu u Beogradu na 12 godina zatvora na temelju optunice za ubojstvo Petra Slijepevia u listopadu 1991. na podruju Grubišnog Polja


U obrazloenju presude, predsjednik sudskog vijea izjavio je da je tijekom postupka nedvojbeno utvreno da je Veljko Mari izvršio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, odnosno da je s više hitaca ubio Petra Slijepevia, u nazonosti njegove supruge Ane.

Sukladno tome, sud je zakljuio da je Mari poinio ratni zloin protiv civilnog stanovništva.

U prvoj reakciji na presudu Mariev odvjetnik ore Dozet u izjavi za Hinu najavio je da e uloiti albu na presudu.

Mari se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhien na srbijansko-bugarskoj granici pod optubom za ratni zloin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj opini.

Na poetku suenja 7. listopada 2010. Mari je odbacio navode iz optunice, izjavivši da nije kriv.

Optunicom iz 12. kolovoza 2010. Mari se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oruanih postrojba, 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna, u akciji 'išenja' sela Rastovca 31. listopada 1991. u vojnoj odori i naoruan ušao u kuu obitelji Slijepevi te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepevia u nazonosti njegove supruge Ane.

U optunici se tvrdi da su, tijekom oruanih sukoba hrvatskih postrojba i srpskih snaga na grubišnopoljskom podruju, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji Otkos u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljakali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko je dravno odvjetništvo 1. studenog 2010. objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Maria zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom podruju poinio ratni zloin protiv civilnog stanovništva i ratni zloin protiv ranjenika i bolesnika.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!