www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Petak, 30 Listopad 2020
 
 
CRVENI KARTON HAAKOM SUDU - 24.09.2011.
Ponedjeljak, 26 Rujan 2011


obitelj. Lijeim se. Nitko me ne pita kako sam, trebam li što. Svima sam predmet ismijavanja, suborci okreu lea. A ja trebam podršku, pravdu. Zar ja moram dokazivati da sam silovana, a zloinci slobodno šeu mojim Vukovarom, mojom Hrvatskom. Dobijaju obnovu, posao, nitko njih ne pita gdje su bili i šta su radili 1991.“, rekla je Snjeana Maljak.

Redatelj, ratni snimatelj i dragovoljac Domovinskog rata,
Petar Malbaša,
u svom je govoru podsjetio na novinare koji su s prve crte bojišnice izvještavali i pratili svaki korak hrvatskih branitelja u velianstvenoj vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“. „Njihovo oruje bili su kamera i pero, njihov interes je bio samo istina“, rekao je Malbaša koji je kazao da je ponosan na hrvatske branitelje, ali istodobno tuan što 20 godina nakon meunarodnog priznanja Republike Hrvatske traje medijski rat za dokazivanjem nevinosti hrvatskog vojnika i hrvatskog naroda. „Oluja je naš ponos i zato sam ogoren sramotnim presudama hrvatskim generalima. Gotovina i Marka su štitili civile, vojno su porazili neprijatelja koji je okupirao treinu hrvatskog teritorija te su spasili bihaku enklavu“, kazao je Malbaša u vrlo emotivnom govoru zakljuujui: „U ime svih 15 snimatelja i novinara branitelja koji su poginuli u Domovinskom ratu branei svoju domovinu, borit emo se do kraja da srušimo ovu sramotnu presudu izreenu 15.travnja 2011. u Den Haagu“.

Marko Luki
, dopredsjednik braniteljske udruge ZAVJET i prvi zapovjednik ATJ Luko, takoer se obratio okupljenim prosvjednicima. „Ako skupimo iseljenu i domovinsku Hrvatsku i svu inteligenciju koju imamo, onda ak ni rtva koju podnose generali Gotovina i Marka nije uzaludna. Ako to ne uspijemo, sami emo gaziti po krvi svojih suboraca prolivenu za našu slobodu“, kazao je Luki priajui o svojim iskustvima i razgovorima s predsjednikom Tumanom. „Pokušaj da se predsjednika Tumana danas izjednai sa Miloševiem ne dolazi samo iz svijeta nego i iz Hrvatske. Odavno sam rekao da se ne bojim neprijatelja strane nego se više bojim nas, naše izdaje i podvale. Prošli smo put ponosa i slave, a sada nam ele gaziti po našem ponosu. To ne smijemo dozvoliti. Branitelji su u Hrvatskoj potpuno zapostavljeni. Svemu tome moramo stati na kraj u Hrvatskoj. Sloimo glave bez obzira gdje se nalazimo u svijetu. Pozivam stoga i dijasporu da spojimo pamet, znanje i kapital te da konano stvorimo Hrvatsku za koju smo se borili“, kazao je Marko Luki.

 Biskup gospiko-senjski mons. dr. Mile Bogovi predvodio je zajedniku molitvu na trgu Plein u Den Haagu, a zatim je u svom govoru meu ostalim kazao: „Došli smo izraziti svoje suosjeanje s nepravedno optuenima i dovedenima ovdje u zatvor. Protiv njih su se urotili svi protivnici hrvatske drave i hrvatskoga naroda. Mnogo ih je i nisu bezazleni i nemoni. Ima ih u Hrvatskoj i inozemstvu. ao nam je što je i sama hrvatska vlast pokazala dosta spremnosti da ih rtvuje u neprimjerenoj politikoj trgovini“. Biskup Bogovi rekao je da prosvjednici s trga Plein ele upozoriti svjetsku javnost da se sudište u Haagu krivo postavilo prema Hrvatima i Hrvatskoj kao dravi i da je konstrukcija o udruenom zloinakom pothvatu „neispravna, nepravedna, kriva i zloudna“.

Upozoravamo takoer da je hrvatska drava utemeljena na povijesnom pravu i volji goleme veine njezinih graana. Ona je bila napadnuta i ona se obranila. elimo upozoriti hrvatsku vlast i javnost da se drukije postave prema onima koji su dravu stvarali i obranili“, kazao je biskup Bogovi uz zakljuak: „Ne zaboravimo nikada lijepu sliku naše domovine i našega naroda. Ona je ono na emu treba graditi i što ne smijemo nikada ispustiti iz uma, ni onda kada nas blate i naši i njihovi“.

Kroz program na pozornici u Haagu vodio je pjesnik Ante Nadomir Tadi-Šutre. Osim njega svoju je poeziju predstavila i Katarina Pavii, dijete hrvatskog branitelja iz Škabrnje, dok su se za glazbeni okvir pobrinuli folkloraški zbor HKM Mülheim-Duisburg pod vodstvom fra Vidana Miškovia te klapa „Berlin“.

Prosvjedni skup na trgu Plein nakon govora biskupa Bogovia zakljuen je zajednikim pjevanjem domoljubnih pjesama uz more crvenih kartona Haaškom sudu i hrvatskih zastavica koje su doslovce preplavile trg Plein u centru Haaga i odaslale svijetu poruku da Hrvati ne mogu i nee prešutjeti nepravdu.

„Izuzetno smo zadovoljni skupom koji je ispunio zacrtane ciljeve da se bez politiziranja iskae

nezadovoljstvo i neslaganje odlukom Haaškog suda i ocjenom Oluje zloinakim pothvatom. Takvu kvalifikaciju smatramo nepojmljivom, jer se njome indirektno osuuju svi hrvatski branitelji koji su ustali protiv agresije i branili svoje domove od srpskog agresora. Sve je prošlo disciplinirano, mirno i dostojanstveno, baš kako to i dolikuje pobjednikom narodu. Naravno da se nadamo da e albeni procesi u sluajevima Gotovina i Marka biti uspješni, da e njihove prvostupanjske presude biti revidirane i da e time pravda biti vraena u ravnoteu“, kazali su voditelji prosvjednog skupa u Den Haagu, Danijel Lui i Petar osi u ime Hrvatskog svjetskog kongresa.

Prosvjed u Den Haagu bio je vrhunac serije demonstracija koja je pod redateljskom palicom Hrvatskog svjetskog kongresa odrana u Njemakoj i drugim zemljama. Hrvatski svjetski kongres kao nevladina udruga planira nastaviti lobiranjem za pravdu i obranu asti Domovinskog rata te e u tom smislu redovito informirati
javnost o novim koracima i projektima.


 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!