www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Petak, 30 Listopad 2020
 
 
SPOMEN HODOAE U PANOVICU, KUSONJU I BUJE
Utorak, 04 Listopad 2011

HRVATSKO RTVOSLOVNO DRUŠTVO
ORGANIZIRALO JE

Spomen-hodoaše u Španovicu, pobijeno i zatrto hrvatsko mjesto - simbol hrvatske narodne patnje i mueništva, u nedjelju, 09. listopada 2011.                                                                                     upnik vl. Matija Jurakovi i prof. Zvonimir Šeparovi

Sveta Misa za rtve Španovice i sve hrvatske narodne rtve bila je predslavljena u upnoj crkvi u Pakracu s poetkom u 11.00 sati. Misno slavlje prenosio je u cijelosti Hrvatski radio.

                                                                                  Gradonaelnik Pakraca Davor Huška

Nakon mise, hodoasnici su se uputili s gradonaelnikom grada Pakraca gosp. Huška do spomen obiljeja Kusonje gdje su zapaljene svijee i poloen vijenac hrvatskim vitezovima. Gosp. Huška odrao je sat povijesti u kojem nas je upoznao sa tim teškim godina od 1991. do 1993. i strašnim dogaanjima. 

Hodoasnici su se zatim uputili do Španovice. Pratio nas je gradonaelnik gosp. Huška. Tu smo upoznali gosp. Tonija Erjavca, koji je 1992. godine objavio knjigu o Španovici "Kronika nastajanja i nestanka".   Španovica - je selo koje se nalazi na putu Pakrac - Poega. Selo su zuzeli partizani "antifašisti" 5-6 listopada 1942-ge ..ubili su 142 mještana, do kraja rata oko 400 ljudi... ostatak raselili.

   


Hrvati nikada nisu vraenu na svoja ognjišta. Imovina im je konfiscirana 1947. godine. U selo su naseljeni Srbi iz Bosne i Korduna i dobilo je naziv Novo Selo. Za zloin nikad nitko nije odgovarao niti se krivnja individualizirala.

Španovica dijeli sudbinu Borievca, Cetingrada, Udbine, Gvozdanskoga, Zrina...,

Po protokolu poloeni su vijenci i zapaljene su svijee. Profesor Šeparovi i gosp. Beljo zahvaljuju se gradu Pakracu na gostoprimstvu.

Nakon toga hodoasnici su se zaputili prema Buju. Zapalili su svijee i poloili vijenac kod spomenika srpskog konclogor iz Domovinskog rata Buje. Gosp. Ante Beljo govorio nam je o doktoru Ivanu Šreteru, roenom Pakraaninu. Bio je omiljen lijenik i ravnatelj bolnice Lipik. Kao predsjednik Regionalnoga kriznog štaba za zapadnu Slavoniju, trudio se miroljubivo pregovarati, uvijek spreman na rješavanje svih problema.
Gosp. Damir Borovak, novinar Radio Marije, dugogodišnji lan Hrvatskog rtvoslovnog društva, vodi nas do samog zloglasnog logora udaljeno 50-tak metara od spomen kria. Zapuštene kue bez krovišta, sve obraslo u korov, šiblje, drvee... zloglasno... napušteno... kiša jako pada, kako je njima bilo? Kako je bilo tim ljudima koji su izgubili svoje ivote?  Pretpostavlja se da okoline šume skrivaju stotinu ljudi  koji do danas nisu pronaeni... Njihova sudbina nije do danas razjašnjena.

Doktora Šretera pobunjeni Srbi oteli su 18. kolovoza 1991. u selu Kukunjevac pokraj Lipika. Posljednji put vien je 29. kolovoza i zatim mu se gubi svaki trag. Smatra se da je završio u zloglasnom logoru Buje, no njegovi posmrtni ostaci ni do danas nisu pronaeni. Godine 2006. dodijeljena mu je nagrada grada Lipika za ivotno djelo.

Kiša nas prati još jedno vrijeme... oblaci ... tmurni, niski... kiša rominja... u autobusu ... tišina... Trebalo je proi i protei vrijeme da se vratimo u sadašnjost u našu realnost. Autobus kree put Zagreba. Obeavamo svi - vratit e mo se ... i ponovno posjetiti grobove hrvatskih vitezova, rtava.. zapaliti svijeu i ne ZABORAVIMO IH.

Tekst i fotografije: administrator portala

Jadranka Lui

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!