www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Petak, 30 Listopad 2020
 
 
SPOMEN NA POGINULE HRVATSKE BRANITELJE I RTVE PORATNOG JUGOKOMUNISTIKOG TERORA II SVJ. RATA
Subota, 08 Listopad 2011
DRUŠTVA ZA OBILJEAVANJE GROBIŠTA
RATNIH I PORATNIH RTAVA
DRUŠTVA ZA OBILJEAVANJE GROBIŠTA 
RTAVA KOMUNIZMA  

akovec – Varadin  03. listopada 2011. 
 


POZIVNICA

Kojom Vas, na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, u subotu, 08. listopada 2011. godine, pozivamo na komemoraciju i spomen na poginule hrvatske branitelje i  rtve poratnog jugo-komunistikog terora Drugog svjetskog rata  upe Vratišinec koja e se odrati u istoimenoj upi.

Program:  - kod spomen obiljeja i u Crkvi Uzvišenja sv. Kria – Vratišinec

15,45 sati   - okupljanje na parkiralištu kod spomenika, nasuprot groblja 
16,00 sati   - hrvatska himna –
                 - prigodna rije predstavnika Društva i gostiju 
                 - polaganje vijenaca i paljenje svijea
                 - molitva
17,00 sati   - upna crkva Uzvišenja Sv. Kria u Vratišinc
                 - Misa zadušnica za hrvatske branitelje i rtve komunistikog terora u kojem su poubijani i mnogi sveenici i brojni nevini ljudi. Za mnoge se ni danas ne zna gdje su pokopani, ni šest desetljea nakon izvršenih likvidacija ne zna im se mjesto ukopa.

Spomen obiljeje podignuto je preko puta groblja u Vratišincu, nasuprot parkirališta kod grobne kuice, a najlakše je doi iz smjera akovca cestom prema M. Središu s koje se nakon pet kilometara u iškovcu skrene prema Vratišincu

Radujemo se Vašem dolasku!

Za Društva Barbara Turk (091-7307227),
Josip Kolari  ( 095-532-0190)

Spomen obiljeje 8. listopada 2008. godine blagoslovio je mons. Josip Mrzljak, Varadinski biskup

 Meu rtvama je i vl. Hinko Kroder, upnik u Vratišincu. Muenik Kroder, iako Bavarac, jako je zavolio Hrvatsku i izvrsno je govorio hrvatski jezik. Osjeao se Hrvatom i borio se za dobrobit Hrvatske, osobito protiv maarizacije u Meimurju. Nije se bavio politikom. Bio je dobar pastir svoga stada. Kao upnik proveo je 24 godine u Vratišincu i uzorno vodio svoju upu. Sve optube koje su protiv njega naveli komunisti, bezone su lai.

Vl. Kroder bio je uzoran sveenik, o emu govore brojna svjedoanstva upljana. Izgarao je za svoje vjernike - Hrvate. To je bilo dovoljno da ga ondašnja partija stavi na listu nepoeljnih i da ga strijelja. im su komunisti došli na vlast, nakon Drugoga svjetskog rata, zatvorili su upnika Krodera u stari grad u akovcu, a zatim su ga odveli u Varadin i strijeljali. 

Nakon Drugoga svjetskog rata ubijeni su i ostali mještani Vratišinca: Josip Manari i tadašnji poštar Roko Cimbola. Godine 1947. i naselje Peklenica je u jednom danu ostalo bez etvorice mladia, dvadesetogodišnjaka. Uhieni, odvedeni i ubijeni su bili Josip Razlek, Roko Novini, Vid Zadravec i Antun Horvat. Podanici zloinakog komunizma našli su povod za uništenje još desetak Hrvata iz Peklenice, od kojih se danas znaju imena Valenta Tarandeka, Rudija Saboa, Valenta Škvorca, Mije Jambrošia i Valenta Munara.
U Gornjem Kraljevcu na stravian nain ubijen je hrvatski domoljub, intelektualac i vjernik Valent Tuksar. Za vrijeme maarske okupacije Meimurja, Valent je zastupao meimurske Hrvate u Varadinu gdje je bio u izbjeglištvu do kraja rata. Na blagdan Velike Gospe 1947., nakon povratka s hodoaša iz Marije Bistrice, uhien je i strijeljan ispred kue, pred enom i djecom, dok su mu braa bila uhiena i muena. Ivan Tuksar dva je tjedna prije toga odveden u nepovrat i ubijen, kao i djevojka mu Cecilija Varošanec. Na slian nain nestali su još i Jakob Šimuni, Tomo Tkalec i Slavo Sršan, kao i Antun Turk iz Kriovca.
Posljednja rtva polustoljetnoga jugokomunistikog terora bio je Rudi Mutvar iz Kriovca, uhien 1987., u pritvoru muen i na smrt pretuen zbog pjevanja hrvatskih domoljubnih pjesama. Veini navedenih muenika ne zna se za grob pa im je ovo spomen obiljeje i mjesto gdje se za njih mogu zapaliti svijee.  
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!