www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Petak, 30 Listopad 2020
 
 
POSTAVLJENI SPOMENICI RTVAMA PARTIZANSKOG POKOLJA U GRAANIMA
Utorak, 08 Studeni 2011
 U subotu 5. studenog u zagrebakom predgrau Graanima, postavljeno je sedam spomen ploa rtvama partizanskog pokolja u svibnju 1945. godine. U Graanima je tijekom svibnja 1945. zarobljeno i brutalno pobijeno blizu osam stotina osoba, hrvatskih i njemakih vojnika, ali i mnoštvo civila, kako domaih Granaca tako i komunistikim vlastima nepoudnih Zagrepana.

Stvaranjem samostalne Republike Hrvatske grupa graanskih intelektualaca krenula je u obiljeavanja grobišta i jama, koje su razbacane po cijelim Graanima i okolnim šumama.  1995. godine postavljena je i jedna spomen ploa na mrtvanicu Graanima. No ostala su grobišta ostala neoznaena, za što je velikim dijelom zasluna i politika klima i pritisak s vrha. Naime, odreenim je krugovima bilo u interesu zaustaviti istragu koja bi vjerojatno dovela i do nekih visokopozicioniranih hrvatskih politiara. Zbog toga je akcija graanskih intelektualaca starije generacije sredinom devedesetih godina zamrla.

Prije tri godine mlaa generacija Graanaca krenula je u aktualizaciju problema. Na to ih je ponajviše ponukala molba ivuih svjedoka stravinih partizanskih pokolja; Rudolfa Puntijara, Rudolfa Baneka, Ladislava Prekupca, Ivana uka, Jelene Kos, Mirka Baneka i Magde uk. Akcija je obuhvaala više segmenata obiljeavanja sabranih u skupni naziv; „Dani sjeanja“;  Snimanje dokumentarnog filma „Dani sjeanja“, sveana sveta misa na središnjoj lokaciji, predavanja o rtvama pokolja i drugo. Nositelji svih tih dogaaja bile su graanske udruge, prije svega udruga „Falaek Prigorja“. Najvea elja bila je dostojno obiljeavanje grobišta.

Prije tri godine postavljeni su veliki drveni krievi na osam stratišta. Ostala stratišta nisu mogla biti obiljeena jer je na njima  izgraena odreena infrastruktura . No elja je bila izgraditi kamene spomenike u koje bi se ugradile mramorne ploe. Prepreke za postavljanje istih bile su mnogobrojne. Financije, politika i tradicionalni hrvatski jal. Unato ak i privoenju odreenih lanova inicijative od strane policije na informativne razgovore izrada ploa nije stala. Ponajviše zahvaljujui graanskim majstorima Pavlu Pašalicu i Stanku Ivaniu  ploe su dovršene. Dozvola se ekala više od godinu dana. Ploe su konano u subotu 5. studenog postavljene na sedam lokacija u Graanima (Banekov zdenec, Strmec, Pešenka ,Zlodijev Brijeg, Bjeleenica, Lonjšina i Pri Isusu).

Osma e se ploa postaviti u blizini nekadašnje bolnice Brestovac, povrh Graana  gdje su partizani pobili sve hrvatske pacijente zateene u bolnici u svibnju 1945. godine. Ploe su postavili lanovi dvije graanske udruge; „Falaek Prigorja“ i „Udruga za ouvanje i razvoj Graana“. U budunosti graanske udruge planiraju izradu velikog spomenika u središtu mjesta te naravno redovnu godišnju komemoraciju pod nazivom „Dani sjeanja“. Ovom prilikom pozivam sve koji pješae na Medvednicu da posjete grobišta, zapale lampuše, pomole se, a nadasve uvaju ova mjesta stradanja Hrvata i Nijemaca u svibnju 1945. godine.

Domagoj Novosel, prof.
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript  

Više o dogaaju u Graanima u proljee 2011.g.. moe se vidjeti ovdje:
http://www.hkv.hr/izdvojeno/reportae/d-borovak/8423-reportaa-damira-borovaka-u-graanima-ak-17-partizanskih-stratita.html 
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!