www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Ponedjeljak, 21 Rujan 2020
 
 
HRVATIMA IZ ZRINA SVIMA DO DANAS KONFISKACIJA IMOVINE BEZ OBZIRA GDJE SE NALAZI
Subota, 07 Sijeanj 2012
06.01.2012. | 12:57

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/160432/Default.aspx

Sud u Dvoru prognao sve Hrvate iz Zrina 1946. godine - ta presuda vrijedi i danas

Kotarski sud u Dvoru na Uni po predsjedniku Nikoli Vujaiu, donio je 1946. godine presudu "u ime naroda" o konfiskaciji imovine stanovnika Zrina jer su "svi stanovnici mjesta Zrin za borbu sposobni vodili borbu protiv NOV-a, a zatim ukoliko nisu strijeljani, ubijeni ili poginuli, pobjegli su u toku rata".

Zbog toga sud donosi rješenje da se "konfiskuje cjelokupna pokretna i nepokretna imovina svih stanovnika mjesta Zrin i to bez obzira gdje se takova imovina nalazi."

Sud obrazlae da zbog uništenja mjesta nisu mogli odrediti što je ija imovina, odnosno koje je imovina ratnih zloinaca i narodnih neprijatelja, te se zbog toga imovina oduzima svim stanovnicima mjesta Zrin, te im se zabranjuje povratak, jer bi povratak Hrvata uznemirio lokalno srpsko puanstvo.

 
Dvor na Uni / Foto: DvorCafe

 

Ta presuda na snazi je i danas, u što su se uvjerili potomci Zrinjana koji su se poeljeli vratiti, ali i Sisaka biskupija, prigodom pokušaja poetka gradnje katolike crkve u Zrinu, na mjestu stare crkve koju su partizani do temelja spalili i uništili 1943. godine.

Tragedija Zrina traje od poetka rujna 1943. godine, kada je na blagdan Male Gospe, 9. i 10. rujna 1943. gradi Zrin na Banovini uništen, veina muškaraca odmah pobijena, a preostali stanovnici, ene i djeca su raseljeni, uglavnom u Slavoniju. Sve kue, škole, crkve, svi gospodarski objekti odmah su uništeni u cijelosti, a da bi progon Hrvata iz Zrina bio konaan, imovina im je svima oduzeta presudom Kotarskog suda u Dvoru odmah nakon rata.

Ta sramotna presuda Kotarskog suda i strah od istine, nametnula je šutnju o tragediji Zrina sve vrijeme bivše drave. Šutnja o ovom zloinu, o brisanju cijelog jednog mjesta za zemljopisne karte, traje i danas. Kolika je bila mrnja prema izmenu Zrin, govori i podatak da su komunistike vlasti promijenile imena mjesta i geografskih pojmova koji su u sebi imali pridjev Zrinski.

Zrinski Brani postali su Šamariki Brani, Zrinska Draga postala je Šamarika Draga, a izbrisano je iz karata bilo i ime Zrinska gora.

Rezultat nametnute tišine je da malo tko u Hrvatskoj zna istinu o Zrinu, a da se stanje nije promijenilo niti do danas, svjedoi više injenica. Izmeu ostalog, na dan tragedije Zrina u Hrvatskoj nema nikakve komemoracije, na mjesto zloina ne dolaze dravna izaslanstva, zloina u Zrinu nema u udbenicima, ak je zaboravljena i stoji kao ruševina, ogromna tvrava, sjedište plemenitaške obitelji Šubi, koja je po Zrinu dobila drugo prezime - Zrinski.

U Zrinu nema spomenika Nikoli Šubiu Zrinskom, jednom od najveih sinova hrvatskog naroda roenog upravo u Zrinu, kojeg kao borca za slobodu slavi cijela Europa, samo ne Hrvatska, samo ne Zrin.

Najvaniji dokaz da Hrvatska i dalje provodi nametnutu šutnju o Zrinu je injenica da je još uvijek na snazi sramotna presuda Kotarskog suda u Dvoru, kojom se konfiscira sva imovina Zrinjana i zabranjuje njihov povratak u ovo mjesto.

O uzaludnim nastojanjima da se vrate u Zrin, odnosno da ponište presudu suda u Dvoru na Uni o konfiskaciji njihove imovine u Zrinu svjedoi sveenik Ivica Petanjak, iji je otac roen u Zrinu i 1943. bio protjeran u Slavoniju.

- Pokušali smo tubom za povrat imovine srušiti ovu sramotnu presudu Kotarskog suda u Dvoru. Nismo uspjeli, odbijeni smo, naša tuba odbaena je kao neosnovana. Pozivam sve potomke nekadašnjih stanovnika Zrina da se ujedinimo, podnesemo zajedniku tubu pa da vidimo hoe li nas i tada sud moi tako jednostavno odbiti kao što je odbio tubu moje obitelji - istie Ivica Petanjak.

Sisaki biskup Vlado Koši, sa eljom da Zrin ne bude upa u kojoj nema niti jednog vjernika katolika, jer se potomci stanovnika Zrina ne mogu vratiti na svoju djedovinu, pokrenuo je inicijativu za izgradju crkve S. Kria u Zrinu, kako bi se stvorili uvjeti da se u Zrin vrati bar nekoliko obitelji Hrvata. Meutim, izgradnja crkve u Zrinu nee biti mogua dok se ne poništi presuda suda iz 1946. o konfiskaciji imovine, jer je i zemljište na kojem je nekada bila crkve Sv. Kria, konfiscirano.

Mate Piškor

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!