www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 20 Listopad 2020
 
 
NE BI MIJENJALI DA IM NIJE VANO!
Subota, 07 Sijeanj 2012
Katedra za suvremeni hrvatski jezik

 Prof. dr. sc. SANDA HAM

Od poznatih jezikoslovaca Joze Barišia iz Hrvatske uivo i Jaroslava Pecnika politikog SDP komentatora, upravo smo uli da jedna kvaica manje-više na šport nije vana i da nije vano je li zdravstvo ili zdravlje, i da je vano da se razumijemo, i da nije bitna forma, nego sadraj - nije vano kako se ministarstva zovu, nego što rade. Jadna li nam majka!


Link: http://213.147.106.18/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/160165/Default.aspx
03.01.2012. | 17:42

jezikoslovka dr. Sanda Ham upozorila na svojemu facebook profilu

PROSVJED JEZIKOSLOVKE "Miništarštvo športa i Miništarštvo zdravštva"

“Godinu u zapoeti ne pišui S, nego pišui Š, u znak protešta što še Miništarštvo ne zove Miništarštvo športa, nego sporta. Proteštiram i jer še Miništarštvo zdravštva zove Miništarštvo zdravlja. A najviše jer Vešna Puši eli povui tubu za genocid protiv Šrbije. Pridruite mi se bar ovaj dan.” Šaljivi je to poziv koji je na svom privatnom profilu na Facebooku objavila u ponedjeljak osjeka jezikoslovka dr. Sanda Ham, prosvjedujui na taj nain zbog najnovijih promjena naziva pojedinih ministarstava.

Dr. Sanda Ham javnosti je najpoznatija kao jedna od autorica Hrvatskog školskog pravopisa, uz akademike Stjepana Babia i Milana Moguša, a u kojemu je jedno od rješenja odvojeno pisanje “ne u”.

Meu ostalim, javno se usprotivila i tvrdnjama Snjeane Kordi da su hrvatski i srpski jedan jezik, a jezine savjete Sanda Ham dijeli i na Facebooku.

Poziv za protestom uputila je nakon što je novi ministar eljko Jovanovi naziv Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa promijenio u “sporta“. 

- Moja objava na Fejsu je, naravno, šala. Svoj privatni profil doista smatram prostorom svoje potpune slobode i slobodno izraavam svoje mišljenje onako kako elim, ovaj put šalom o upotrebi slova š umjesto s - obrazlae svoj potez profesorica iz Osijeka, dodajui kako su je na tu šalu ipak potaknuli ozbiljni dogaaji.

“Promjene u nazivima ministarstava nisu šaljive”, istie ona, ocjenjujui kako je na ovaj nain upozorila mnoge koji nisu uope uoili da smo dobili ministra zdravlja i da smo izgubili šport. Što se tie ponavljanja izjava ministrice Vesne Pusi o povlaenju tube, kae: 

- Mnogo nas je rat osjetilo na svojoj koi, a ne na koi svojih udobnih naslonjaa iz kojih smo na televiziji gledali ratna zbivanja. Smatram da tubu ne treba povui, neka o tome odlui sud kojemu je predana. Ako je tuba neosnovana, bit e odbaena, a ako je utemeljena, hrvatski e stradalnici dobiti barem nekakvu zadovoljštinu - poruuje Sanda Ham.

 

Institut: Nije potrebno mijenjati

Rijei “zdravstvo” i “šport” u imenima ministarstava nije potrebno mijenjati - smatra Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je poslao otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviu u kojemu iznosi mišljenje o novouspostavljenim imenima dvaju ministarstava.

Kada je posrijedi dvojba Ministarstvo zdravlja ili Ministarstvo zdravstva, Institut dri da bi se to ministarstvo trebalo zvati Ministarstvo zdravstva, objašnjavajui da je zdravlje stanje organizma pri normalnome radu organa, dobro fiziko i psihiko stanje, a zdravstvo djelatnost koja se bavi zaštitom zdravlja i lijeenjem bolesti te da se ministarstvo nesumnjivo bavi djelatnošu, a ne stanjem organizma.

Ime Ministarstvo zdravlja, napominje Institut, oblikovano je vjerojatno prema engleskome uzoru (Ministry of Health), ali se pritom ne uzima u obzir da u engleskome ne postoji jednorjena istovrjednica hrvatske rijei zdravstvo. Institut usto dri da se to ministarstvo ne bi trebalo zvati ni Ministarstvo za zdravstvo.

 

M. Cvrtila

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!