www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Recenzije i najave knjiga > PREDSTAVLJENA JE KNJIGA MLADENA PAVKOVIA "SVAKIM NAS JE DANOM SVE MANJE"
etvrtak, 13 Kolovoz 2020
 
 
PREDSTAVLJENA JE KNJIGA MLADENA PAVKOVIA "SVAKIM NAS JE DANOM SVE MANJE"
Srijeda, 25 Sijeanj 2012

 U ponedjeljak, 21. sijenja 2012. u Društvu hrvatskih knjievnika u Zagrebu, predstavljena je knjiga Mladena Pavkovia:Svakim nas je danom sve manje - ili, kako su se i zašto ubijali hrvatski branitelji, u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih branitelja lijeenih od PTSD RH i Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravka (UBIUDR). Knjigu se predstavili dr. sc. Ljubomir Radovanevi, dr. Zvonimir Šeparovi, Tihomir Trešec i autor Mladen Pavkovi. U knjizi su objavljene novinske vijesti o samoubojstvima hrvatskih branitelja, o povijesti suicida, rizicima i tipovima suicida. Dr. Ljubomir Radovanevi neuropsihijatar i psihoterapeut, lan Predsjedništva Hrvatskog rtvoslovnog društva u predgovoru knjizi je napisao vrijedan prilog pod naslovom Samoubojstva branitelja u viktimološkom kontekstu, a u pogovoru knjizi prikazao je problem na temelju svoje bogate prakse u Centru za krizna stanja KBC-a Zagreb.

 Prof. Zvonimir Šeparovi
ukazao je na drastine primjere samoubojstva branitelja, koji su reagirali ili na svoje teško imovno stanje, teškoe u obitelji, ali i kao reakcija na nepravedne osude vukovarskoj trojki Šljivananina i dr., kao i na nepravedne osude naših generala u Haagu. Prikazao je rtvoslovni aspekt samoubojstva na primjeru Jana Palacha u Pragu i naših branitelja Milu Blaevia adu i eljka Filipovia, koji su 1991. u Strugi Banskoj u Pounju, opasani eksplozivom skoili ne oklopno vozilo sa etnicima i tim junakim inom, rtvujui svoje ivote, spasili skupinu civila koje su etnici tjerali ispred sebe kao ivi štit. Šeparovi je istakao veliku vrijednost radova Mladena Pavkovia, koji je objavio na desetke knjiga, filmova i scenarija o Franji Tumanu, Anti Gotovini, Bruni Bušiu, majci Kati Šolji i mnogim drugim junacima naše nedavne povijesti.

Autor Mladen Pavkovi je naglasio da se svake godine ubije 100 do 120 branitelja, da je samoubojstva mogue sprijeiti i da njegova udruga UBIUDR trai odgovornost za veliki broj samoubojstava.


Meu nazonima bio je
dr. Marko Veselica, rtva komunizma, Mario Filipi, novinar i stopostotni invalid Domovinskog rata, pjesnici Josip Palada i Mile Pešorda, publicist Damir Borovak, slikar Miljenko Romi, dr. Mate Pavkovi i drugi.

Jadranka Lui
administrator portala HD-a
Fotografije: Oskar Šaruni i Jadranka Lui
 Mladen Pavkovi, novinar i publicist, prof. Zvonimir Šeparovi, prim. dr. sc. Ljubomir Radovanevi


Mario Filipi, novinar, HRVI, i Josip Palada, hrvatski knjievnik.
Josip Palada jedan je od utemeljitelja 1964. godine JUTRA POEZIJE zajedno s Gustavom Krklecom,
Vjekoslavom Mayerom, Vesnom Parun i našim drugim priznatim i poznatim knjievnicima.Oskar Šaruni - fotograf, lan Hrvatskog rtvoslovnog društva

prof. Zvonimir Šeparovi, prof. Hrvoje Kai, Marko Veselica, Mario Filipi, Jadranka LuiMiljenko Romi, akademski slikar - lan predsjedništva Hrvatskog rtvoslovnog društva i prof. Zvonimir ŠeparoviMile Pešorda i prim. dr. Ljubomir Radovanevi, lan predsjedništva Hrvatskog rtvoslovnog društva

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!