www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Recenzije i najave knjiga > GRAANI - PROMOCIJA KNJIGE SUZANNE BROOKS PINEVI
Srijeda, 26 Veljaa 2020
 
 
GRAANI - PROMOCIJA KNJIGE SUZANNE BROOKS PINEVI
Nedjelja, 29 Sijeanj 2012
 28. sijenja u 17. sati odrano je u prostorijama puke škole u Graanima predstavljanje knjige Suzanne Brooks Pinevi – „Britanija i Bleiburka tragedija“, ije je hrvatsko izdanje u nakladi „Hrvatskog rtvoslovnog društva“ i „asnikog kluba 242.“ izašlo 2009. godine. Knjigu su predstavili; voditelj prof. Domagoj Novosel, urednik knjige - dipl. ing. Tomislav Nurnberger, dipl. ing. Damir Borovak i preivjeli stradalnik Krinog puta i lan „asnikog kluba 242.“, Stjepan Brajdi. Pred brojnim auditorijem prvo je govorio prof. Domagoj Novosel, koji je odrao krae predavanje o povijesnom kontekstu Bleiburga i Krinog puta. Ukratko je iznio vojno – politiku situaciju na prostoru Nezavisne Drave Hrvatske poetkom 1945. godine i istaknuo da Bleiburg i dogaanja nakon Bleiburga moramo gledati u svjetlu tadašnje europske politike pod vodstvom Velike Britanije. Takoer je napomenuo da krivicu za Bleiburg prije svega snose Velika Britanija i Jugoslavenska Armija, ali se nikako s uma ne smije smetnuti i krivica hrvatskog vojnog i politikog vrha, koji su napustili vojsku i narod u najkritinijem trenutku.

Nakon toga je dipl. ing, Tomislav Nurnberger odrao Power Point prezentaciju u kojoj je prikazao umjetnike slike koje je Suzann Brooks Pinevi kao akademska slikarica naslikala i objavila u knjizi „Britanija i Bleiburka tragedija“. Nurnberger je istaknuo umjetniku vrijednost knjige, ali i povukao paralelu izmeu dogaaja u vrijeme Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, naglašavajui da je ista ona jugoslavenska politika imala za cilj uništenje hrvatske drave u oba rata.

Trei je knjigu predstavio dipl. ing. Damir Borovak, poznati zagrebaki publicist i katoliki intelektualac, dugogodišnji voditelj emisije „Vjera u sjeni politike“ na „Radio Mariji“. Izlaganje je zapoeo itanjem ivotopisa autorice Suzanne Brooks Pinevi. Borovak je podsjetio na negativan utjecaj današnje politike prema pravosuu. Iako postoje mnogobrojni dokazi i tube protiv nekadašnjih pripadnika represivnog komunistikog aparata, one se uvaju u ladicama, a istina se još uvijek zaobilazi. Borovak je takoer napomenuo da Velika Britanija snosi veliki dio krivnje za tragediju hrvatskog naroda. Svoje je misli završio pohvalama na raun autorice Suzanne Brooks Pinevi, koja iako nije Hrvatica bolje shvaa i razumije hrvatsku povijest od hrvatskih politiara.

 Na kraju je govorio gospodin Stjepan Brajdi, hrvatski dragovoljac iz Drugog svjetskog rata i lan „asnikog kluba 242.“. Kao jedan od najzaslunijih ljudi za izdavanje hrvatske verzije knjige „Britanija i Bleiburka tragedija“ svoj je govor zapoeo pitanjem publici; „Znate li tko je nedavno odlikovan od strane hrvatskih vlasti? „ Brajdi je aludirao na nedavno odlikovanje Rade Bulata, ovjeka za kojeg postoji vei broj dokaza o poinjenim zloinima nad Hrvatima u Drugom svjetskom ratu. Brajdi je zakljuio da Hrvatska ne moe u budunost i da rat nije završen dok se ne procesuiraju komunistiki zloini. Na kraju je ukratko ispriao svoj ratni put, tragediju na Bleiburgu kao i višegodišnje robijanje u kazamatima Gradiške, Lepoglave i Srijemske Mitrovice.

U završnom dijelu predstavljanja knjige rije su imali mnogobrojni gosti, od kojih se osobito istakao prof. dr. Nikola Debeli, nekadašnji hrvatski veleposlanik u Rumunjskoj. Uputio je veliku zahvalnost organizatorima cijelog dogaanja, istaknuvši pozitivan primjer Graana na obiljeavanju komunistikih zloina, ime je elio podsjetiti na nedavno postavljanje osam marmornih ploa na stratištima u Graanima i okolnim šumama.

Predstavljanje knjige odrano je u organizaciji udruge „Macelj 1945.“, kao i domaina - udruge „Falaek Prigorja“, koja je osigurala dvoranu za predstavljanje.

predsjednik udruge „Falaek Prigorja“ Domagoj Novosel, prof.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!