www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 07 Travanj 2020
 
 
POVODOM 10. OBLJETNICE SMRTI LJUBICE TEFAN
Srijeda, 07 Oujak 2012
 Sveta misa u subotu 17. oujka 2012. g. u 9:00 sati u zagrebakoj katedrali

Dana, 17. oujka navršava se 10. obljetnica smrti Ljubice Štefan. Mnogi se sjeaju njezinih tekstova, njezine upornosti i vjere u obrani istine. Profesorica slavistike Ljubica Štefan bila je hrabra Hrvatica, koja je sticajem ivotnih okolnosti krajem '80-ih godina ivjela u Beogradu. Godine 1987. susree se s paterom Vladimirom Horvatom, isusovcem, koji je tada bio upnik na slubi u Beogradu. Po odlasku u mirovinu 1988. godine intenzivno se bavi povijesnim istraivanjima u beogradskim knjinicama i arhivima, gdje u tajnosti i stalnom strahu istrauje i prikuplja raznu povijesnu grau. U svojim nastojanjima traganja za istinom imala je duhovnu podršku p. Horvata. Zapoinje pisati knjige kojima eli svjedoiti ono što je istraila. Godine 1989. pod pseudonimom joj izlazi prva knjiga u Sloveniji. Zatim joj 1991. i 1992. izlaze i druge dvije knjige Mozaik izdaje i Pregled srpskog antisemitizma, obje takoer pod tuim imenom. U njima je opisala utjecaj Srpske pravoslavne crkve na srpsku politiku i vezu Srpske pravoslavne crkve i fašizma u Srbiji.


 Godine 1993. dodijeljeno joj je najviše idovsko priznanje – povelja i medalja Pravednice meu narodima za spašavanje idova u Drugom svjetskom ratu, što je inila kao mlada djevojka zajedno sa svojim stricem u Karlovcu. Osobno prima ta najviša idovska priznanja u Izraelu. Njezino ime i ime njezinog strica uklesano je na Zidu poasti u Vrtu pravednika. Ona je prva u Memorijalnom centru Yad Vashem u Izraelu uz ije ime stoji Croatia, umjesto prijašnjeg naziva Yugoslavia. Tako je po prvi puta uz ime Ljubice Štefan i njezinog pokojnog strica Luju Štefan, uklesano ime drave Hrvatske.

U svojim radovima i posebno u knjizi Stepinac i idovi (Croatiaprojekt, 1998.g.) branila je i dokazivala istinu o kardinalu Stepincu. Stepinac je bio njezin uzor. Istraila je i ukazala kako je zagrebaki nadbiskup u vrijeme Drugog svjetskog rata izravno pomagao i doprinjeo spašavanju veeg broja idova pred nacistima. Zalagala se da se u potpunosti otkriju i objelodane injenice o prijetnji nacista 8. prosinca 1943. i Stepinevom pothvatu preseljenja starih idova iz Doma staraca "Lavoslav Schwartz" iz Stenjevca na crkveno imanje u Brezovicu. Uz ve spomenute knjige, profesorica Štefan je napisala i knjigu Srpska pravoslavna crkva i fašizam (Nakladni zavod Globus, 1996. g.), zatim Istinom i injenicama za Hrvatsku (HKZ - Hrvatsko slovo, 1999.g.) i Mitovi i zatajena povijest (izdanje Krešimir – SlovoM, 1999.). U posljednjih desetak godina svog ivota napisala je i objavila ukupno sedam knjiga povijesnih svjedoanstava i istraivanja.


 Po posljednjoj elji kremirana je i njezin je pepeo razasut na Sunanoj poljani u Gaju urni na Krematoriju na Mirogoju. To je mjesto gdje se posipa pepeo neidentificiranih hrvatskih branitelja i rtava Domovinskog rata, siromašnih i beskunika, to je mjesto skromnosti gdje se više nikakvim natpisima ne obiljeavaju imena pokojnika. Tu, kako je i ivjela, završava pravednica Ljubica Štefan, svoje ovozemaljsko poslanje. Svojim ivotom potvrdila je skromnost kao vrlinu, ta velika štovateljica istine, Stepinca i hrvatske domovine.

Svetu misu povodom 10. obljetnice smrti Ljubice Štefanu, subotu 17. oujka u 9:00 sati u zagrebakoj katedrali sluiti e rektor pre. Josip Kuhti. Poslije mise njezini e prijatelji i poštovatelji na Sunanoj poljani u Gaju urni na zagrebakom Krematoriju poloiti cvijee i upaliti svijee.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!