www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 09 Travanj 2020
 
 
ZBOG EGA SE MARGINALIZIRA I PREUUJE DEKLARACIJA O DOMOVINSKOME RATU
Utorak, 20 Oujak 2012
Sredstvima javnog priopavanja

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) ogorena je i zaprepaštena što se ne provodi i što se marginalizira Deklaracija o Domovinskome ratu, koju je još 2000. donio Zastupniki dom Hrvatskog dravnog sabora. U tom dokumentu, kojeg u naelu svi manje-više podravaju, meu ostalim se naglašava da e se "u skladu s temeljnim naelima pravednosti i graanske solidarnosti RH u okviru materijalnih mogunosti osigurati svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, koji su najzasluniji za njeno stvaranje, punu zaštitu, dostojanstvo i skrb". injenica je da ovaj stavak "mrtvo slovo na papiru", poglavito što se tie hrvatskih branitelja koje "ni metak nije okrznuo", a od kojih se velika veina danas nalazi pred iznimnim materijalnim i financijskim poteškoama, koje nisu u mogunosti riješiti. Brojne Udruge su se pretvorile u socijalne i humanitarne organizacije što nije njihova glavna obveza. ak nekoliko desetaka tisua branitelja dobilo je ovrhe zbog nemogunosti plaanja svojih obveza i prema svemu sudei ostat e i bez osnovne imovine, a da ne govorimo o onim braniteljima koje se meu prvima "izbacuje" iz posla, koji svjedoe da ih nije uspio ubiti srpski metak, a da ih danas uspješno "ubija" hrvatska birokracija.

U Deklaraciji se dalje navodi da je "radi dostojanstva Domovinskog rata hrvatsko pravosue duno procesuirati sve mogue sluajeve pojedinanih ratnih zloina, teških povreda humanitarnog prava i svih drugih zloina poinjenih u agresiji na Republiku Hrvatsku", te da se uz ostalo i na taj nain štiti ast, ugled i dostojanstvo svih hrvatskih branitelja. To je lijepo napisano, ali svjedoci smo da još uvijek nitko nije odgovarao za rušenje, masakriranje i torture u srbijanskim logorima tisue Vukovaraca, da nisu pronaeni i sueni agresorski ratni zloinci koji su uništavali i ubijali nevine ljude od Vukovara, Škabrnje, Voina., elija, pa do Osijeka, Zadra, Pakraca i Gospia.

Traimo i zahtijevamo od hrvatske Vlade, a poglavito od Ministarstva branitelja da se posveti ovim problemima, a ne tko je bio, a tko ne u Domovinskome ratu, jer za to postoje druge institucije, koje na alost ne rade svoj posao. Osim toga, nedopustivo je da se malo uhiuju hrvatski branitelji, a malo (treerazredni) srpski agresori zbog navodnih zloina, jer na taj nain stjee se dojam da su "svi krivi" i da se "svatko svakome mora ispriati". Ako je i bilo zloina na hrvatskoj strani, onda se prije svega treba zapitati: tko je kome prvi "ušao u dvorište" i što znai pravo na obranu.

Mladen Pavkovi, predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR), tel/fax:048-651-573, 099-6651-562
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!