www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 07 Travanj 2020
 
 
NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIEVNOST U 2012. GODINI KOLUMNIST HR SVIJETA KANDIDAT
Utorak, 20 Oujak 2012

Mile Prpa – dugogodišnji lan Hrvatskog rtvoslovnog društva i plodan kolumnista bezbroj portala

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za knjievnost, prema pisanju Nobelovog net portala, pristiglo je validnih 210 kandidatura iz itavoga svijeta, a unutar toga broja su i 46 kandidata koji su prvi put kandidirani za Nobelovu nagradu. To za naš Portal ne bi bila posebna vijest, da se meu kandidatima ne nalazi i naš kolumnist, (i kolumnist AMACA, HKV i dr.) ugledni hrvatski pjesnik, slikar i filozof gospodin Mile Prpa, i vjerojatno e biti jedan od najjaih kandidata. Kandidiran je sa svojim snanim, golemim poetsko-filozofskim opusom s oko 50.000 stihova (nastalim uglavnom u vremenskom razdoblju od samo desetak godina), o kojem je svojevremeno pisao i ovaj portal.

Nabrojit emo samo neka od njegovih djela: Kralj vjekova, Gozba ivotom s etiri zbirke pjesama, Sonetna rapsodija s 444 soneta, Ecce homo s 515 psalama, Gloria mundi s 9.160 stihova, Philosophia naturalis s 8.080 stihova, Poelo poela – središnja knjiga njegove filozofije, Filozofija ovjeka (Kroz pisma preuzvišenom Teofilu dvije tisue godina poslije), Plesni vihor orhideja, Knjiga ivota, Glorifikacija ivota s 2.225 vlastitih misaonih izreka (gnoma) i dr.Doista impresivan opus koji se rijetko kada susree u povijesti knjievnosti, a posebno poezije, a za kojeg se nadamo da e ga Nobelov komitet znati vrednovati. Premda i sama kandidatura za Nobelovu nagradu ima svoju teinu i vrijednost i kad se nagrada ne dobije.

Stvara pod motom – (ivot mi ne daje pravo da budem viši i jai od drugih, ali mi daje pravo da od sebe dajem i više i jae od drugih – M.Prpa)

Robert Horvat
http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=20572:nobelova-nagrada-za-knjievnost-u-2012-godini-kolumnist-hrsvijeta-kandidat&catid=27:knjievnost&Itemid=111
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!