www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 07 Travanj 2020
 
 
PRVI SPOMENIK DRAI MIHAILOVIU PODIGNUT JE U OKUPIRANOM VUKOVARU
Srijeda, 21 Oujak 2012
«Rehabilitacija Drae Mihailovia u biti je i posredna rehabilatacija svih etnikih zloina za vrijeme Domovinskog rata.»

 Udruga dr. Ante Starevi iz Tovarnika u kontekstu sadašnje rehabilitacija etništva u Srbiji, eli upoznati hrvatsku javnost da je etnikome ideologu i voi „eneralu Drai Mihailoviu - ii“, podignut spomenik još davne 1992. godine u Vukovaru nakon okupacije i stravinih ratnih zloina nad stanovnicima grada i okolnih sela, U to je vrijeme gradom u ulozi gradonaelnika upravljao današnji saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a dr. Vojislav Stanimirovi. Spomenik je napravljen u Beogradu 1991. godine i bio je prvi spomenik podignut etnikom zloincu nakon njegova pogubljenja 1946. godine, te postavljen upravo u Vukovaru gdje je poinjen najvei ratni zloin u Domovinskom ratu, gdje se nakon pada grada 20. studenog 1991. godine orila pjesma: “Slobodane, šalji nam salate, bit e mesa klat emo Hrvate!“. Taj isti dan etnici s kokardama i vojnici tzv. JNA sa zvijezdama petokrakama na kapama, na Ovari su od 17 sati pa do jedan sat poslije ponoi muili i sustavno u egzekucijama ubijali više od dvije stotine ranjenika iz vukovarske bolnice. Preko pet tisua branitelja i civila stradalo je u stravinom razaranju grada Vukovara, a na tisue ih je odvedeno u logore širom Srbije.

Spomenik uklonjen iz Vukovara poetkom 1997., vjerojatno „u znak dobre volje“, meunacionalne pomirbe i tolerancije. Spomenik je vraen u Beograd, a potom 1998. godine postavljen u Brkom.

R
ehabilitacija Drae Mihailovia u biti je i posredna rehabilatacija svih etnikih zloina za vrijeme Domovinskog rata. Ope je poznata injenica da su etnike postrojbe: 'Šešeljevci', 'Dušan Silni' i 'Beli orlovi', poinili stravine zloine u Tovarniku, Lovasu, Berku, Sotinu, Vukovaru, Ovari, kao i na drugim podrujima za vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Za Udrugu dr. Ante Starevi – Tovarnik
Antun Ivankovi, predsjednik
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!