www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > In memoriam > In memoriam > UKOP MARKA BARTULOVIA - BUGOJNO
Nedjelja, 05 Srpanj 2020
 
 
UKOP MARKA BARTULOVIA - BUGOJNO
Nedjelja, 25 Oujak 2012

18. godišnjica izlaska iz logora Stadion - Bugojno

Sveti je Josip, 19. oujka 2012. godine. Dan zgusnut sjeanjima na stradanja Hrvata Bugojna. Dan oduška zbog slobode 294 razmijenjena zatoenika u logoru „Stadion“ koji je bio pod kontrolom Armije BiH. Na izvana uobiajen dan, a u dušama bugojanskih Hrvata radost i tuga se isprepleu. U 10,30 oglasila su se zvona sv. Ante. Što zvoni ovako dugo, pitali su se mnogi? Stigli su posmrtni ostaci Marka Bartulovia koji je prije nepunih 19 godina zatoen u logoru Prusac odakle je nakon dva dana odveden i na svirep nain ubijen panjem, a potom poluiv ili mrtav baen u septiku jamu. Istina se doznala tek prošle godine. Tijelo je ekshumirano i utvren identitet.

Pripadnici vojnih postrojbi hrvatske komponente unijeli su lijes u crkvu gdje je u 11,00 sati zapoela misa zahvalnica i zadušnica. Uz ispunjenu crkvu sv. Ante vjernicima, lanovima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Bugojno, školske djece, tridesetak asnih sestara, rodbine, prijatelja i osloboenih logoraša, te uz koncelebraciju osam sveenika, misu je predvodio i propovijedao fojniki gvardijan fra Nikica Vujica. Na koncu mise okupljenima se obratio upnik fra Vinko Siaja. Po završetku mise, vojnici lijes sa posmrtnim ostacima Marka Bartulovia iznijeli iz crkve u tišini uz zvuke orgulja.

Uputili smo se na Gradsko groblje, gdje smo u procesiji i kroz špalir školske djece došli do centralnog Spomen obiljeja braniteljima Bugojna. Pod kriem, gdje smo mu do sada palili svijee, ispratili smo Marka do njegova groba u kojem su njegovi zemni ostaci našli smiraj. Sve je proteklo s molitvom i s posebnim dostojanstvom obavijeno tišinom i tugom, ali i nadom u uskrsnue.

Preporuujemo lunk sa svim fotografijama i propovijedima: http://www.zupa-bugojno.org/component/content/article/25/800-propovijed-gvardijana-fra-nikice-vujice 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!