www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 01 Travanj 2020
 
 
IZ HRVATSKOG LISTA
Nedjelja, 25 Oujak 2012


REAGIRANJA

"Jugoslavenske tajne slube", serijal  od 02. travnja 2012. na HTV-u

Za mene je posebno vana ova Manjkasova  izjava o našim bolestnim stereotipima i uljudbenoj zaostalosti u nadrastanju podiela iz hrv. novije prošlosti, koje se još i danas "uvaju" i "gaje",  kao i u doba kada su i nastale. I sve to nije tako sluajno: Postoje interesni krugovi u Hrvatskoj i svietu kojima je do toga stalo, da to tako za sva vremena i ostane (Divide et impera...).

Uvjeren sam da je i to ne-nadrastanje podiela iz  naše novije poviesti isto jedan od bitnih imbenika sveobeg zaostajanja hrvatskog društva danas.

Za ozdravljenje te specifine hrv. bolesti  nasušno je potrebno oformiti nacionalni projekt (napr. saborsku komisiju ili sl.) šireg poviestnog  (ne tek od 41.!) i svekolikog sagledavanja, te posredovanja hrv. sveukupnoj javnosti rezultata rada tog projekta, na koje se svi nacionalno sviestni i odgovorni graani Hrvatske, domaa i svietska javna glasila (koja esto stereotipno, štetno  dezinformiraju svoju publiku), dakako sasvim slobodno, mogu pozvati i  po njima se orientirati. Danas ne nedostaje toliko spoznaja o svemu spomenutom, ve više nedostaje zajednike volje za jednom objektivnom, zajednikom sintezom svih tih spoznaja"obih strana". Taj dio moraju još odraditi razboritiji i zdraviji dielovi "obih strana", kako nam djeca nebi i dalje odrastala sa nekim nezdravim stereotipima naše teke prošlosti.Vrieme  je da i mi, kao i neka naprednija društva,  konano zatvorimoi tu stranicu naše sloene  prošlosti.

Da ne bude zabune, ovaj osnovni nacionalni konzensus trebao bi posluiti samo kao današnja orientacija  svim odgovornim graanima Hrvatske i svieta, a ne kao kao poviestno zacementirano , ili ak politiko..., jednoumlje. Višeumlje  je u svim najrazvijenim zemljama svieta jedno od najveih nacionalnih bogatstava  i predpostavka obeg napredka društvene zajednice. 

Hrvatska u vlastitom i europskom interesu mora pred oima i u perspektivi imati ipoviestnu pomirbu sa svojim susjedima. Bez jedne takve pomirbe  unutar hrvatskog korpusa ne moe biti niti jedne dostojne, trajne i od veine hrv. graana podrane pomirbe s našim geopolitikim okruenjem.

Izvadak iz privieska:


Pozdrav svima!

Dipl. in Stjepan Poropati, Stuttgart
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!