www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 13 Kolovoz 2020
 
 
LEPOGLAVA - KRINI PUT S BLAENIM ALOJZIJEM STEPINCEM
Utorak, 27 Oujak 2012
 KRINI PUTs blaenim kardinalom Alojzijem Stepincem
„ A ja Boe sauvaj da bi se iim ponosio, osim kriem Gospodina našega Isusa Krista po kojoj je meni svijet raspet i ja svijetu.“ (Gal 6,14)

Zalaganjem lepoglavskog upnika, pre. Andrije Kišieka, ureen je krini put povodom 60. obljetnice dolaska nadbiskupa Stepinca na robiju u Lepoglavu. Najdulji krini put u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, nadahnut je Stepinevim mueništvom. Postaje su ureene na 1500 metara dugakom putu od zidina lepoglavske kaznionice do vrha Gorice, na kojem se nalazi kapela sv. Ivana Krstitelja oslikana Rangerovim freskoslikama. Postaje krinog puta, njih 14. obiljeene su krievima sa natpisima patnji bl. Alojzija Stepinca koje su prispodobljene s Mukom Gospodnjom. Krini put blagoslovio je lepoglavski upnik i njegov zaetnik pre. Andrija Kišiek na Veliki petak 2007. godine.


POSTAJE KRINOG PUTA


1. postaja - ISUSA OSUUJU NA SAMRT
„Narodni sud“ je na montiranom procesu 11. listopada 1946. g. osudio nadbiskupa Alojzija Stepinca na 16. godina zatvora.
2. postaja - ISUS PRIMA NA SE KRI
19. listopada 1946. g. bl. Alojzije Stepinac doveden je u lepoglavsku kaznionicu.
3. postaja  - ISUS PADA PRVI PUT POD KRIEM
Prvih mjesec dana u zatvoru bl. Alojzije Stepinac bio je u potpunoj izolaciji od vanjskog svijeta i drugih zatvorenika.
4. postaja - ISUS SUSREE SVOJU SVETU MAJKU
Majka Barbara dva puta (5. svibnja i 17. srpnja 1947. g.) pohodila je svoga sina bl. Alojzija u lepoglavskoj kaznionici i bila mu je u trpljenju i osamljenosti velika podrška.
5. postaja - ŠIMUN CIRENAC POMAE ISUSU NOSITI KRI
Sveenici Stjepan Pavuni i Nikola Bori, kao zatvorenici, povremeno su smjeli praviti društvo bl. Alojziju.
6. postaja - VERONIKA PRUA ISUSU RUBAC
Gospoa Julijana Fidler, vlasnica ugostiteljskog objekta i radnje blizu kaznionice, pozdravila je po jednom straaru bl. Alojzija Stepinca. Zbog toga joj je zaplijenjena imovina i ona je završila u zatvoru.
7. postaja - ISUS PADA DRUGI PUT POD KRIEM
„Izlazi pope, dii se na šetnju pope, što se vueš kao da si krepan!“ Tim je rijeima straar Petrovi izgonio trovanjem izmuenog nadbiskupa na šetnju.
8. postaja - ISUS TJEŠI JERUZALEMSKE ENE
Na ovome su breuljku Lepoglavanke pjevale pobone pjesme da ih nadbiskup u svojoj eliji moe uti. Tako su se uzajamno tješili u onim teškim vremenima.
9. postaja - ISUS PADA TREI PUT POD KRIEM
Godine 1953. u Krašiu nadbiskupu Alojziju pojavila se upadljiva ljubiasta boja na licu, ušima i šakama. Lijenici su ustanovili teško oboljenje krvi. Poele su se ispunjavati izjave SUP-a: „Nee on dugo.“
10. postaja - ISUSA SVLAE
„ Sve ste mi oduzeli ali jedno niste - da kao Mojsije diem ruke k nebu,“ misli su bl. Alojzija Stepinca.
11. postaja - ISUSA PRIBIJAJU NA KRI
Bl. je nadbiskup Alojzije zbog estog mijenjanja krvi oslabio. Tromboza ga je prikovala uz krevet. Ljubav prema domovini i Crkvi u Hrvatskoj nije mu dopuštala lijeenje u inozemstvu jer se više ne bi smio vratiti.
12. postaja - ISUS UMIRE NA KRIU
Sa zapaljenom svijeom u ruci molei: „Neka bude volja Tvoja,“bl. je kardinal Alojzije preminuo 10. veljae 1960. g. u zatoeništvu u Krašiu.
13. postaja - ISUSA SKIDAJU S KRIA
14. veljae 1992. g. Hrvatski sabor donosi deklaraciju o osudi politikog procesa i presude kardinalu Alojziju Stepincu, koji je nepravedno osuen, ime je nanesena nepravda i uvreda hrvatskom narodu.
14. postaja - ISUSA POLAU U GROB
U biskupsku grobnicu iza glavnog oltara u zagrebakoj katedrali pokopan je 13. veljae 1960. g. bl. kardinal Alojzije Stepinac. Papa Ivan Pavao II., uvrstio ga je 3. listopada 1998. g. na Mariji Bistrici meu blaene muenike Katolike Crkve.

Više stotina vjernika okuplja se na Cvjetnicu poslije podne, kada ve tradicijsk, pobonost Krinog puta predvodi mons. Josip Mrzljak, varadinski biskup. Na Krinom putu sudjeluju krizmanici i mladi upe, dok pjesme Muci Gospodnjoj predvodi upni zbor, a cijelu procesiju prate lepoglavski vatrogasci koji nose upaljene baklje.

Na Cvjetnicu, 1. travnja ove 2012. godine, pobonost Krinog puta nadahnuta mueništvom blaenog kardinala Alojzija Stepinca, poinje u upnoj crkvi Bezgrješnog zaea BDMu Lepoglavi u 17:00 sati.

BVB+
Ivan Jaklin, HKV Varadin
26.03.2012.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!