www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Recenzije i najave knjiga > KUTINA - PREDSTAVLJENA JE KNJIGA DAMIRA BOROVAKA - GVOZDANSKO
etvrtak, 09 Srpanj 2020
 
 
KUTINA - PREDSTAVLJENA JE KNJIGA DAMIRA BOROVAKA - GVOZDANSKO
Subota, 31 Oujak 2012
Kutina: Predstavljena knjiga Gvozdansko - hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora

U srijedu 28. oujka 2012. g. u kutinskom Domu hrvatskih branitelja predstavljena je knjiga Damira Borovaka GVOZDANSKO – Hrvatsko velejunašto bez svjetskog uzora. Organizatori Ogranak Matice hrvatske i Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata  grada Kutine pred prepunom dvoranom sadraj su posvetili spomenu na Plitviki Uskrs 1991. godine. Nakon posjete spomen sobi poginulim hrvatskim braniteljima uvodno su izgovoreni stihovi Plitvikom Uskrsu i Vukovaru domaih autora Dragutina Pasaria i Ante Juretia. Spomen veer uz Josipa Jovia, prvog smrtnog stradalog u odori hrvatskog policajca 31. oujka 1991. u borbi za slobodu demokratski izborene Hrvatske bila je posveena svim rtvama tijekom povijesti darovanim domovini.

Autor knjige Damir Borovak podsjetio je na Gvozdansko sa tromjesenim otporom turskom nadiranju i 13. sijenja 1578. godine rtvu posljednjih branitelja smrznutih u snijegu, protivnih svim, pa ak i ublaenim uvjetima predaje. Naalost to mjesto rtva je etnikih zloina s 55 smrtno stradalih na Boi 1941. g. zatim bez suda 1946. g. dekretom komunistikih vlasti potpuno raseljenog i do danas bez hrvatskog ivlja nenaseljenog nedalekog Zrina. Na rtvama ispisanom prostoru u vatri onih koji ne priznaju stvarnost hrvatske drave su i 1991.g. trojica izgorjelih itelja Gvozdanskog, mjesta ija se demografska slika svela na svega 19 Hrvata. Obnovom školske zgrade s postavljanjem izloaba, znanstvenim tribinama, radionicama za mlade u uenju povijesnih i prirodnih vrijednosti kraja nuno je vratiti dostojanstvo rtvama, ali i dinaminiji ivot. Dakako i znatnijim sredstvima za revitalizaciju, a koja su se od Ministarstva kulture kretala od svega 200.000 kuna, dok je spomenik upitne povijesne istine o „partizanskom“  ustanku u Srbu dobio u isto vrijeme gotovo 15 puta više. Vidljiviji spomen s utkanom duhovnom snagom bilo bi izgraeno svetište u ovom dijelu Sisake biskupije, a rtve nas obvezuju da na tome ustrajemo, rekao je odan akcijama spomena i njihov esti predvoditelj biskup sisaki mons. Vlado Koši. Obranu Gvozdanskog usporedio s obranom Vukovara koja je takoer trajala tri mjeseca. Vrlo je vano da ne zaboravimo Gvozdansko kao što ne smijemo zaboraviti Vukovar. Naalost, dogaa se zaboravi. Vukovar treba biti iznad svih podjela. Vukovar je narodni simbol. Svaki narod mora imati svoj ponos, zakljuio je biskup Koši. Biskupu koji je nedaleko tih mjesta ivio i kao upnik na prvoj crti bojišnice akademski slikar Josip Oros ovom prigodom darovao je i akvarel s motivom Zrina.

Prof. dr. sc. Zvonimir Šeparovi, predsjednik Hrvatskog rtvoslovnog društva, osobito injeninim istraivanjima projekt je nazvao nunom, a od povijesne znanosti više nego prvenstvenom brigom. Jedino temeljitim i argumentiranim odgovorom, a ne mlakim, gotovo nikakvim reakcijama hrvatske slubene politike, moe se odgovoriti i nedavnim neprimjerenim izjavama pomahnitalog etništva. Ono i dalje Vukovar spominje srpskim gradom, hrvatski narod koji ima vlastiti teritorij i jezik primitivnim. Naše je upravo biti dostojanstvenima, ali i vrstim u tumaenju dogaaja i pribliavanju ih kao i Gvozdanskog posebno mlaim naraštajima, rekao je Šeparovi. Na iznimno dobro posjeenoj kutinskoj spomen veeri tumai knjige i najavljenih akcija dobili su jednodušnu  potporu i spremnost da se do 100 kilometara udaljenog Gvozdanskog hodoasti. Sudionici skupa, najveim dijelom hrvatski branitelji poruili su da e se 9. rujna o. g. uputiti na Zrin  i pokloniti se rtvama poginulih izvješenim  hrvatskim barjakom na zidnim ostatcima grada. Inae, što se Gvozdanskog tie prema njemu odajui poast junaštvu. u svom poznatom maratonu jahali su još 2001. godine moslavaki konjanici iz Volodera. Podsjetio je na darujui Damiru Borovaku  fotografiju s dogaaja voa konjanika eljko Petters. Na sadrajnom okupljanju gostima i brojnim sudionicima zahvalio je predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Kutine Damir Markuš.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!