www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Petak, 05 Lipanj 2020
 
 
Blaeni IVAN PAVAO DRUGI - zauvijek u naim hrvatskim srcima
Nedjelja, 01 Travanj 2012
 Blaeni IVAN PAVAO DRUGI - zauvijek u našim hrvatskim srcima
Prije sedam godina, 2. travnja 2005. godine preselio je u Dom Oca Vjenoga

Prvi susret Hrvata s "Papom iz daleke zemlje" u Rimu 30. travnja 1979. godine.

BRANIMIROVA GODINA
Bila je to proslava jubileja 1100. obljetnice
neprekinute veze Hrvata sa Svetom Stolicom i Petrovim nasljednicima od dana kad se na blagdan Kristova Uzašaša 21. svibnja 879. godine slavila Sveta misa i tom prigodom je Papa Ivan VIII. blagoslovio kneza Branimira i sav hrvatski Narod.
30. travnja 1979. godine 15.000 Hrvata hodoasnika iz cijeloga svijeta, od Australije do Skandinavije, od Amerike do Afrike i Azije predvoenih blagopokojnim nadbiskupom Franjom Kuhariem hodoastilo je u Vjeni Grad.
Prva Misa u povijesti na hrvatskom jeziku u Crkvi svih crkava u Rimu nad grobom apostola svetoga Petra, prvoga Pape
.
Pralik Gospe Velikog hrvatskog zavjeta bio je s nama u Rimu, i Papa nam ga je blagoslovio.
Govorei hrvatskim jezikom Sveti Otac Ivan Pavao II. nam je tada rekao:

"Raširenih ruku vas grlimo i oinskom ljubavlju primamo ovdje na grobu svetog Petra, prigodom znaajne obljetnice  vjernosti Hrvata Svetoj Stolici, a što je ujedno spomen i oinske naklonosti Petrovih nasljednika prema vama.
Ovo je spomen vaših pradjedova, vaših kršanskih knezova i kraljeva, vaših biskupa i sveenika, vašeg starohrvatskog liturgijskog jezika, vaših divnih crkava i na poseban nain vaših svetišta u ast Majke Boje.
Ondašnji dogaaji obradovali su srce Petrova nasljednika, a bili su presudni za svu buduu  povijest hrvatskog Naroda i Crkve, za vašu vjeru, kulturu i politiku samostojnost. Gledajui u duhu bogatu i višestoljetnu prošlost vašeg Naroda  ini nam se da moemo naglasiti osobito ove tri njezine izvanredne vrednote: 
Prvo, vjernost Isusu Kristu i  Evanelju, koju su vaši pradjedovi znali iskupiti pravim muenikim arom i duhom u vjekovnoj borbi za "krst asni i slobodu zlatnu."
Drugo, ljubav i odanost Hrvata prema Rimskoj crkvi, prema Petrovoj Stolici. Ova Crkva uistinu je "Majka vaša" u kojoj su se preci vaši iz najbistrijeg vrela pojili slatkim napitkom nauka.
Tree, ljubav, odanost i pobonost Hrvata prema Mariji, Majci Bojoj, Majci  Crkve, a koju vi tako rado nazivate "Kraljicom Hrvata" i sinovski štujete u brojnim svetištima.
Ovu trostruku vjekovnu vjernost pretvarate i danas u svoj "Veliki zavjet" vjernosti Isusu Kristu, Crkvi i Majci  Bojoj, posebno nakon jubilarnih proslava u Mariji Bistrici, Solinu i Biskupiji. Budite vjerni, budite postojani, budite ponosni na svoje kršansko ime! 
I dok danas podiemo ruku da blagoslovimo vas prisutne i cijeli vaš Narod i cijelu Zemlju vašu, molimo Gospodina da uva vašu vjeru, molimo Boju Majku da uvijek i svagdje bude vaša "najodlinija Zagovornica",  pa vas stoga molimo da nikada ne zaboravite svoje vjere, da ljubite svoje obiteljsko ognjište, svoju Crkvu i svoju Domovinu!
Dragi moji Hrvati! Hvala vam na ovom susretu, na ovom iskazu obnovljene vjernosti. Kao neko papa Ivan VIII., tako se i ja danas radujem vašoj vjeri, vašoj ljubavi, vašoj vjernosti Isusu Kristu i Njegovoj Crkvi.
Papa vas  voli, Papa vas grli i prima, Papa vas blagoslivlja! Amen!

Tako nam je govorio naš vjerni prijatelj, blaeni Papa Ivan Pavao Drugi.
A što je od tog slavnog susreta prije 33 godine danas ostalo?

 U Branimirovoj godini obeali smo da emo u znak naše neraskidive tisu i sto godišnje vjernosti Petrovu nasljedniku provoditi kao Crkva u Hrvata slijedee odluke:
"Hrvatska katolika obitelj dnevno moli, a nedjeljom slavi svetu Misu."
Kao znak naše vanjske prepoznatljivosti izradili smo prema uzoru kria s Višeslavove krstionice Zavjetni kri, kao simbol pripadanja Crkvi u Hrvata. I zapoeli smo moliti novu molitvu - Ispovijest vjere Hrvata katolika.
Sveti Otac nam je odobrio da ovu molitvu u posebnim prigodnim slavljima moemo moliti u Misi kao Vjerovanje! Obeali smo zajedno s našim biskupima da emo ovu molitvu moliti svaku veer u 21 sat, a da e biskupi u to vrijeme blagoslivljati svoj vjerniki puk.

A što je od tog obeanja danas ostalo?

Molimo da nas svojim zagovorom prati blaeni Papa Ivan Pavao Drugi, a Uskrsli Spasitelj neka nam svima vrati Nadu i Ljubav, da se probudimo iz ovog „stanja gromoglasne tišine“ kao Narod zauvijek vjeran Bogu i Hrvatskoj Domovini.
Sretan Vam Uskrs!
Pozdrav s Hrvatskog Sjevera.

Ivan Jaklin, HKV Varadin
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!