www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 06 Lipanj 2020
 
 
SLAVONSKI BROD - KRINI PUT SA SVIJEAMA
Nedjelja, 01 Travanj 2012
U spomen na poginule branitelje i stradalnike Domovinskom rata odran je subotu, 24. oujka u Tvravi u Slavonskom Brodu drugi po redu krini put sa svijeama.

Pobonosti krinoga puta prethodila je u crkvi Gospe brze pomoi misa za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu, koju je kao i krini put predvodio Markan Kormanjoš, dekan Sibinjskog dekanata. Uz brodske nazoni su bili branitelji i lanovi njihovih obitelji iz Splita, Karlovca, Ivani Grada Poege, Vinkovaca, Zagreba i Vukovara.

„Svi mi elimo upoznati Isusa“,  bila je misao vodilja propovjedi dekana Kormanjoša u kojoj je pojasnio i da je to mogue ako gledamo na kri i išekujemo trenutak Kristova  usksunua u kojem nas On blagoslivlja u zajedništvu euharistije, u onom trenutku kada nam se daje iv.

Svjestan teine kria sjeanja i boli koje pritišu branitelje i lanove njihove obitelji, da ponekad gube nadu i išekivanje, poruio im je da svoju muku i bol prinesu Bogu na oltar. Kao branitelj i prvi sin Grada prvi je kri ponio slavonskobrodski gradonaelnik Mirko Duspara. Kao što su spremno s krunicom oko vrata branili domovinu, u sveanim odorama potom su branitelji, a s njima i poredstavnici udruga dostojanstveno nosili kri i svijee predavajui ih jedni drugima od postaje do postaje, koje su bile oznaene bakljama. U smiraju te veeri Tvravom, su odzvanjale samo rijei krinoga puta koje su prije tri godine na poticaj Ankice uljevi, ratne udovice, napisali branitelji. Posebno su bile dirljive molitve na kraju svake postaje koje su itala djeca poginulih branitelje. Napisao ih je Krešimir Šimi sin slavonskobrodskog poginulog branitelja koji je prije pet godina napisao i knjigu 'Suze moje duše', koja progovara o osjeajima i teini ivota djece poginulih branitelja.

Uz brodske nazoni su bili branitelji i lanovi njihovih obitelji iz Splita, Karlovca, Ivani Grada, Zagreba, Vinkovaca i Vukovara, meu kojima Ante Vuki iz Splita, predstavnik udruge Bojna Frankopan, a od etrnaeste postaje do oltara u pratnji etiriju djevojaka iz Vukovara kri je nosio Igor Gavri predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih branitelja iz cijele Hrvatske, iji su oevi ubijeni na Ovari.

Organizator susreta slavonskobrodski dekan Ivan Leni na kraju je sudionicima poruio kako su drevne zidine i mir Tvrave doprinjele da se osjeaju barem malo kao u Koloseumu ili na ulicama Jeruzalema. Dodao je da je to podsjeanje da Krist pronosi svoj kri po njima u brodskoj stvarnosti neko i danas i da je u njemu, u njegovu kriu, naše svjetlo i ivot.

Nakon krinoga puta u tihom su mimohodu sudionici odnijeli lampinone do spomenika poginulim braniteljimai spomenika djevojica podignutog u spomen na poginulu djecu u Slavonskom Brodu.

B. Lukaevi
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!