www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 04 Travanj 2020
 
 
PRVI ZLOIN 10. TRAVNJA 1941. U DONJIM MOSTIMA - DAMIR BOROVAK
Utorak, 10 Travanj 2012
 Na Uskrsni ponedjeljak 9. travnja u Donjim Mostima pokraj Bjelovara obiljeen je dogaaj iznimno vaan za hrvatsku povijesnu istinu. Ovdje na mjesnom groblju nalazi se spomenik svjedoanstva o prvom srpskom ratnom zloinu u Hrvatskoj, nad civilnim rtvama Donjih Mosti, pred Uskrs u travnju 1941. Ovogodišnjoj komemoraciji nazoili su lanovi i prijatelji Hrvatskog rtvoslovnog društva iz Zagreba, Udruge Macelj 1945. iz urmanca, Društva za obiljeavanje grobišta ratnih i poratnih rtava iz Varadina i akovca te više ogranaka Hrvatskog društva politikih zatvorenika, kao i udruga branitelja iz Domovinskog rata.

U ime domaina okupljene je pozdravio naelnik opine Kapela Danijel Kovaec, a zatim je u ime Odbora za obiljeavanje rtava Drugog svjetskog rata Bjelovarsko-bilogorske upanije o povijesti dogaaja govorila Anita Blaekovi. Zatim su se skupu obratili Ante Beljo, dopredsjednik Hrvatskog rtvoslovnog društva, zamjenik gradonaelnika Bjelovara Ante Topalovi te zamjenik Bjelovarsko-bilogorskog upana Krešo Jelavi. Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijea predstavnika udruga iz raznih mjesta Hrvatske. Naposljetku, molitvu za sve stradale rtve predvodio je bjelovarsko-krievaki biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak.

Svi su govornici upozorili na istinu. Stoga je potrebno podsjetiti na zlodjela u Donjim Mostima koje je poinio srpski 2. konjiki puk Car Dušan Silni iz Virovitice, poetkom Drugog svjetskog rata. To je potrebno kako bi se zaustavilo srpsko krivotvorenje dogaaja iz Drugog svjetskog rata. U povlaenju konjikog puka Car Dušan Silni s poloaja iz sela Peteranca, ubijeno je petero nedunih hrvatskih seljaka, a potom su zloinci prenoili 9.travnja 1941. u mirnom selu Donji Mosti. Na Veliki etvrtak 10. travnja 1941. prije podne, ispred upne crkve sv. Benedikta, zapoeli su krvavi Uskrsni dani. U rasulu stare Jugoslavije, hrvatski su seljaci nagovarali srpske vojnike da se ostave oruja i da mirno pou svojim kuama. Najednom, ispred upne crkve uli su se pucnji i mrtav je ostao seljak Josip Kovai. Srpska je vojska zatim krenula u potjeru za razbjeanim seljacima u namjeri da ih pohvata i ubije. Pronalazili su ih po tragovima u snijegu, koji je tog proljea bio obilan i ubili su ukupno 11 nedunih seljaka. U svom krvavom pokolju istoga dana kraj sela Kapele naišli su na Josipa Romaria iz Koprivnice, te su i njega ubili. Na putu prema Bjelovaru zloinaki 2. konjiki puk Car Dušan Silni zaustavili su Nijemci i prisilili ih na predaju. Bio je zarobljen i konjiki major Nikola Hrgovi, srbin iz Bjelovara, za kojeg se smatralo da je zapovjedio umorstva hrvatskih seljaka u selu Donjim Mostima. Sudio mu je hrvatski sud u Bjelovaru, ali je zbog neuspjelog dokaznog postupka pušten u srpnju 1941. godine. Odlazi u Srbiju, gdje je nakon rata umro u Beogradu. Gradsko redarstvo u Bjelovaru 30. travnja 1941. izvijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova tek uspostavljene NDH posebnim Iskazom o ubojstvima srboetnika nad Hrvatima od 6. do 30. travnja 1941. na podruju grada Bjelovara i Kotarskog poglavarstva u Bjelovaru koji su tih dana poubijali ukupno 33 Hrvata. U tijeku Drugog svjetskog rata i poraa, sela Gornji, Srednji i Donji Mosti teško su stradala. Ukupno je poginulo 75 mještana, a svi su imenima popisani na spomeniku. Na kraju je u oujku 1945. ubijen i mjesni upnik Viktor Müler.

Zloin u Donjim Mostima povijesno je vaan, jer je to prvi zloin poinjen sudbonosnog 10. travnja 1941. Tako je Drugi svjetski rat u Hrvatskoj zapoeo srpskim zloinima nad hrvatskim civilima. A to je do današnjih dana politiki i medijski sustavno prešueno i zatajeno. Dogaaje iz tog vremena detaljno je opisao Zdravko Ivkovi, predsjednik Matice hrvatske u Bjelovaru, a danas pokojni. Bio je jedan od najupornijih istraivaa ratne i poratne istine u Bjelovarsko-bilogorskoj upaniji i najzaslunija osoba za otkrivanje dogaaja na samom poetku Drugog svjetskog rata u Donjim Mostima.

Poslije skupa na mjesnom groblju okupljeni su u procesiji krenuli prema upnoj crkvi sv. Benedikta, gdje se odrala misa za duše svih stradalih rtava, koju je predvodio biskup dr. Vjekoslav Huzjak. U vrlo nadahnutoj propovijedi biskup je ukazao na razlike izmeu podmetanja pojma politike i onog što je istina za koju se svi trebamo zauzimati. Upravo istinu se ne smije zaboraviti, na nju treba podsjeati i to nije politika. Na istinu treba ukazivati bez mrnje, kako se ne bi zaboravila, ali ni ponovila, rekao je u propovijedi biskup Huzjak.

Trebamo se zapitati: zašto se i danas povijest i istina prešuuju? Komu smeta istina? Zašto godinama izostaje osuda srboetnikog zloina, ali i najviša dravna poast poubijanim nedunim civilima u Hrvatskoj? Hrvatska povijest sustavno je krivotvorena i zatajivana s namjerom lanog prikazivanja 'genocidnosti' Hrvata. Prikrivanje srpskih zloina nad Hrvatima, a uporno isticanje hrvatskih zloina u NDH, ukazuju na izvrtanje povijesnih uzroka i posljedica. Na tragu lanog antifašizma, stalno se u posljednjih desetak godina traumatizira Hrvatska. Zašto se namee krivnja povezana s 10. travnja 1941. kad dogaaji to ne opravdavaju? Hrvati bi se prije svega trebali prisjeati Velikog etvrtka i krvavog 10. travnja 1941. u Donjim Mostima. Srpski zloini zapoeli su nad hrvatskim civilima u Donjim Mostima prije svih drugih zloina u Drugom svjetskom ratu! To je istina na koju je potrebno ukazivati javnosti. Naalost i nadalje medijski izvjestitelji i tv-kamere biljee te dogaaje samo za lokalne vijesti. Kada e vijesti iz Donjih Mosti postati vijesti za cijelu Hrvatsku? Kada e vijesti iz Donjih Mosti postati vane vijesti za hrvatsko dravno vodstvo i odgovornu politiku protiv svih pokušaja rehabilitacije etništva i lanog podmetanja povijesti Drugog svjetskog rata?

Tekst i fotografije: Damir Borovak 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!