www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 07 Travanj 2020
 
 
ZATO IZ DONJIH MOSTI SAMO REGIONALNO?
etvrtak, 12 Travanj 2012
Zašto je Veernji list objavio vijest iz Donjih Mosti samo u regionalnom izdanju?

Zašto HTV nije objavila vijest iz Donjih Mosti u Dnevniku u 19:30 sati (kamera HRT-a je bila u Mostima)?
Zašto se namjerno i sustavno godinama prikrivaju injenice iz Donjih Mosti?
Kome ne odgovara istina o sustavnom etnikom djelovanju, prije, u tijeku i poslije Drugog svjetskog rata te u obrambenom Domovinskom ratu na podrujima Hrvatske?

Damir Borovak

OBJAVA: 09.04.2012 / 14:41        PRIKAZA: 4743

U Donjim Mostima odran spomen na hrvatske rtve iz II. svjetskog rata i poraa

Blaekovi: Kada se govori o etništvu prešuuju se injenice

Govorei u ime organizatora komemoracije Anita Bleekovi je podsjetila da se hrvatska povijest sustavno prešuivala i krivotvorila

http://www.vecernji.hr/regije/blazekovic-kada-se-govori-cetnistvu-presucuju-se-cinjenice-clanak-396234

Piše: dm/VLM

- Hrvatska je povijest sustavno prešuivana i krivotvorena s namjerom da se poglavito pred svjetskom javnošu Hrvati prikau u crnim tonovima, a istovremeno su se srpski zloini nad Hrvatima prikrivali, i to se inilo u obje Jugoslavije - kazala je Anita Blaekovi u ime organizatora danas odrane tradicionalne komemoracije u Donjim Mostima. U tom su selu nedaleko od Bjelovara 10. travnja 1941. godine pripadnici jugoslavenske vojske poinili prvi ratni zloin na ovim prostorima koji je desetljeima bio prešuivan.

Nakon izbijanja ustanka u kojem je srušena jugoslavenska i uspostavljena hrvatska vlast, pripadnici II. konjikog puka “Car Dušan Silni” iz Virovitice, u svom pohodu na Bjelovar u Donjim Mostima pobili su 11 hrvatskih seljaka. Stavljajui ovaj tragini dogaaj u kontekst današnjeg vremena, Blaekovi je posjetila da se ovih dana ponovo govori o etništvu, no da su se po tko zna koji put ponovo prešutjeli neki bitni podaci i vane injenice poput primjerice onih da su etnike organizacije postojale i izvan Srbije i to puno prije poetka II. svjetskog rata.

- Na teritoriji Hrvatske postojalo je oko 200 etnikih organizacija, a primjerice ona u Bjelovaru osnovana je još 1924. godine okupljajui od 300 do 900 lanova - podsjetila je Blaekovi naglašavajui koliki je znaaj ove i slinih komemoracija.

Na skupu u Donjim Mostima u ime Hrvatskog rtvoslovnog društva govorio je Ante Beljo, naglasivši da to društvo ima prvenstvenu zadau da uva spomen na hrvatske rtve te da osigura da budua pokoljenja više nikada ne doive takve rtve.

- Nas Hrvate ista zmija iz iste rupe ujeda ve više od dva puta i moramo se pitati što je to pogrešno s nama,a ne kakva je sposobnost zmije - kazao je Beljo aludirajui na velikosrpsku ideju zbog koje su stradale na tisue Hrvata.

Za duše hrvatskih rtava molitvu na mjesnom groblju pred spomen obiljejem i potom svetu misu u tamošnjoj upnoj crkvi predvodio je bjelovarski biskup mons. Vjekoslav Huzjak.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!