www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 02 Lipanj 2020
 
 
SPAEN JE OD SMRZAVANJA ZAGREBAKI BESKUNIK VID IGREC
Subota, 17 Sijeanj 2009
Hrvatski pokret za ivot i obitelj
Maksimirska 51/II10000 Zagreb
Tel/Fax: (01) 2316 014Mob (dr. avar): 098 389 890
E-mail: hapok1990@hotmail.com  

Zagreb, 16. 1. 2009. 

SPAŠEN JE OD SMRZAVANJA ZAGREBAKI BESKUNIK VID IGREC
 

15. sijenja, gospoa Šoštari iz Centra za socijalnu skrb izjavila je da je, uz pomo policije i nakon ozbiljnog upozorenja, ipak uspjela nagovoriti Vid Igreca da se smjesti u Dom sestara Majke Terezije, Jukieva 24, u Zagrebu, uz prethodni dogovor s njima. On je to prilino dragovoljno prihvatio i ozbiljno shvatio...   

 Mnogi Zagrepani poznaju beskunika Vida Igreca, koji je ve desetljeima boravio na prostoru oko trnice Dolac i Zagrebake katedrale, te je ljeti i zimi spavao na drvenoj klupi uz javni WC blizu katedrale. On se, naravno, ne ešlja, ne umiva i ne presvlai dok bilo kakva odjea stoji na njemu. Zapravo, ne prihvaa civilizacijske dosege vremena u kojem ivi, nego eli ivjeti u gradu kao u kameno doba. Ipak, i onda, ljudi su se zavlaili bar u peine i nastojali se zaštititi od nevremena. Vid ni to nije htio, nego je uvijek boravio na otvorenom. No, sada ima ve 75 godina i nije ga jednostavno gledati da, kao ljudsko bie, tako pati.
   Za Boi ove godine, odjednom ga nije više bilo na klupi pored zagrebake katedrale. Pomislila sam da mu je vjerojatno od strane Crkvenih struktura i Gradskog poglavarstva negdje naen smještaj. No, to nije bio sluaj, nego je, po neijoj odluci, samo udaljen od zagrebake katedrale. Ubrzo sam ga ponovno vidjela, po najveoj hladnoi, na otvorenom prostoru trnice Dolac. Osobno mi ga je bilo jako ao i mislila sam da, posebno kao starija osoba, to nee moi izdrati, te da se moe smrznuti.
   U ime humanitarne udruge Hrvatskoga pokreta za ivot i obitelj, koju vodim, išla sam na razgovor u Centar za socijalnu skrb Zagreb, te apelirala da se nešto uini. Gospoa Šoštari, koja je zaduena za to podruje njegova boravišta, mi je rekla da zna za taj sluaj i da mu je pokušavala pomoi u više navrata, ali da on apsolutno sve odbija, da nema ni zdravstvenu zaštitu niti karton u Centru za socijalnu skrb. Moje je mišljenje bilo, kao lijenice, da taj ovjek vjerojatno nije psihiki zdrav, i da mu na bilo koji nain treba pomoi, pa ga makar i prisilno negdje smjestiti. Uz suglasnost gospoe Šoštari, osobno sam pokušala, uz pomo policije i hitne pomoi nešto uiniti u vrijeme novogodišnjih dana, ali mi ništa nije uspjelo. Stoga sam pisala dramatian apel na veliki broj adresa pojedinaca i institucija, kao i na sve medije, da se pomogne tome ovjeku.
   Ipak, on je sve do 14. sijenja, svaku no boravio na otvorenom, po najveoj hladnoi. etrnaestog sijenja naveer, nisam ga vidjela na trnici Dolac. Drugi dan, 15. sijenja, gospoa Šoštari iz Centra za socijalnu skrb mi je rekla da ga je, uz pomo policije i nakon ozbiljnog upozorenja, ipak uspjela nagovoriti da se smjesti u Dom sestara Majke Terezije, Jukieva 24, u Zagrebu, uz prethodni dogovor s njima. On je to prilino dragovoljno prihvatio i ozbiljno shvatio, a sigurno mu je ve i samome postalo neizdrivo na toj strašnoj hladnoi, a bio je ve na izmaku ivotne snage. Dalje e imati priliku srediti i svoj status štienika u Centru za socijalnu skrb i dobiti zdravstvenu zaštitu, te ostvariti i ostala svoja socijalna prava. Stoga najvea hvala Bogu i Svetoj Majci i posebno gospoi Šoštari, koja se toliko humano potrudila da se riješi problem toga udnog beskunika. Najvea hvala i sestrama Majke Terezije, koje su ga prihvatile, s nadom da e tamo trajno ostati. Meni je rješenje njegovog pitanja, takoer, velika olakšica, kao i mnogim drugim ljudima, koji smo suosjeali sa tim ovjekom. Osobno u ga koji put posjetiti u njegovom novom domu.

Dr. Ruica avar, Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
predsjednica Hrvatskog pokreta za ivot i obitelj
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!