www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 04 Travanj 2020
 
 
REAGIRANJE NA SUDJELOVANJE ELNIKA HHO: NIKOLA DEBELI
Utorak, 01 Svibanj 2012

Re: Sudjelovanje elnika HHO na skupu kojim se zahtijeva skidanje imena Maršala Tita s Kazališnog trga.

Djelatnost HHO, a posebno nekih njegovih elnika, kroz niz godina je bila usmjerena protivno hrvatskim nacionalnim interesima. To vrijedi posebno  za g. arka Puhovskog, ali i za g. Ivu Banca i Ivana ika, te neke druge lanove. Banac je bio jedan od potpisnika zahtjeva za ostavkom predsjednika Franje Tumana jeseni 1993. godine, zajedno s Vesnom Pusi, Krstom Cvijiem i dr. Takovo njihovo djelovanje ostati e zabiljeeno u dokumentima i zapameno u narodu.

No, posljednjih godina g. Banac i iak su u više navrata, i s pozicija elnika HHO  i osobno, u javnim istupima ukazali na zastrašujue zloine poinjene od strane komunistike Titove vlasti i naglasili da se meu komunistikim zloinima posebno istiu masovne likvidacije civila i ratnih zarobljenika u vrijeme WW2 i poraa. U tim iskazima javno su se suprotstavili slubenoj hrvatskoj politici prešuivanja tih zloina, a naroito upornom nijekanju zloina od strane tadašnjeg predsjednika S. Mesia. Time su se g. Banac i iak pridruili i pridonijeli stavovima i akcijama Kruga za trg, drugih udruga i graana, a u mnogome korigirali vlastita ranija stajališta.

Smatram da je iznimno znaajno da su se upravo dunosnici HHO, kao dosadašnji višestruki kritizeri, aktivirali u zahtjevima da se ispitaju sve okolnosti genocidnih likvidacija i odgovornost koju za to snosi komunistika vlast, njeni naredbodavci i poinitelji. U kontekst tih njihovih zahtjevanja ulazi i temeljna civilizacijska tekovina da se  ne dopusti velianje zloinaca, u ovom sluaju jednog od najteih ratnih zloinaca J.B. Tita. Sama injenica da to ime još stoji na trgu teško optuuje sve dosadašnje hrvatske vlasti i vladajue politike, ali i šutljive intelektualne, elite. Izlaskom na pravi put ta gospoda 'pokajnici' zadaju snaan udarac svojim dosadašnjim naredbodavcima, krivotvoriteljima hrvatske nacionalne povijesti.

Ujedno, pridruivanjem navedene gospode javno je odato priznanje djelovanju i vodeoj ulozi Kruga za trg i pridruenih udruga i graana, koji su svojim demokratskim, argumentiranim i umjerenim pristupom pridobili poštovanje javnosti pa i nenaklonjenih krugova.

Stoga smatram da je ukljuivanje navedene gospode u spomenute akcije znaajna pobjeda demokratske, pravedne i humane inicijative 'Kruga za trg'.

prof. Nikola Debeli, dr.dr.h.c.

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!