www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 29 Oujak 2020
 
 
67. OBLJETNICA BLEIBURKE TRAGEDIJE
Nedjelja, 06 Svibanj 2012
http://www.glas-slavonije.hr/165858/1/-Na-komemoraciji-u-Bleiburgu-govorit-ce-Sisljagic-i-Karamarko

OSIJEK - Središnja komemoracija u povodu 67. obljetnice bleiburške tragedije, kako doznajemo, odrat e se u subotu, 12. svibnja, na Bleiburškom polju. Zapoet e molitvom kod hrvatskog groba na groblju u Unter-Loibachu (oko 11.15 sati) i nastavit se procesijom prema Bleiburškom polju. Od 12 sati prenositi e ju HRT i Hrvatski katoliki radio. Premda se, kae Boe Vukuši, tajnik/glasnogovornik Poasnog bleiburškog voda, na detaljima još radi, naelno je predvieno da e, nakon minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje u povijesti, nazone u ime ovogodišnjeg pokrovitelja komemoracije, Osjeko-baranjske upanije, pozdraviti upan Vladimir Šišljagi, a potom u ime Poasnog bleiburškog voda Tomislav Karamarko.

Uz Osjeku upaniju kao glavnog pokrovitelja, koja je spremno prihvatila tu ulogu nakon što je Sabor ukinuo pokroviteljstvo, supokrovitelji su Zapadnohercegovaka upanija (BiH) i Hrvatska zajednica iseljenika u Kaliforniji (SAD).

Slijedi molitva za bleiburške rtve islamske vjeroispovijedi koju e izmoliti Idriz ef. Beši, imam iz Gunje.

Glavni je dio komemoracije, prema obiaju, sveta misa, koju e ovaj put predvoditi šibenski biskup, mons. Ante Ivas.

Na kraju e delegacije iz Hrvatske, BiH te iseljeništva poloiti vijence. “Program e biti definiran do srijede.

Poasni bleiburški vod organizirao je i besplatan prijevoz hodoasnika s Autobusnog kolodvora u Zagrebu. Autobusi e polaziti s prvog perona izmeu 5 i 6 sati”, kae Vukuši.
(M.Mi.)

“Iza odluke Sabora stoje politiko-ideološki motivi”

Boe Vukuši komentirao nam je i odluku Sabora o ukidanju pokroviteljstva. “Svaki pokrovitelj ima pravo ukinuti svoju odluku. Meutim, najava, razlozi koje su uoi donošenja te odluke navodili, a potom i samo obrazloenje, koje ima povjesno netonih podataka, neprincijelno je i kontradiktorno, govori da iza toga vjerojatno stoje politiko-ideološki motivi nove neokomunistike vladajue koalicije”, kratko kae.
Fotografija: Mate Gogi

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!