www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 01 Travanj 2020
 
 
SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPAVANJA - VELJKO MARI OSUEN NA 12 GODINA ROBIJE
Srijeda, 09 Svibanj 2012
Hrvatski branitelj Veljko Mari
pod sumnjivim okolnostima osuen u Beogradu
na 12 godina robije,  a svi i dalje šute i – ne pomau!

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) upuuje "otvoreno pismo" Hrvatskom Saboru, Vladi, Dravnom odvjetništvu, predsjedniku Republike i Ministarstvu branitelja s pitanjem: zašto nitko nije i ne eli pomoi Veljku Mariu, hrvatskom branitelju-dragovoljcu iz Grubišnog Polja, koji je na Specijalnom sudu za ratne zloine u Beogradu pravomono osuen na 12 godina zatvora? Naime, prošle godine uhitili su ga kao vozaa na bugarsko-srpskoj granici, iako za njim nije bila raspisana tjeralica, te ga po brzom postupku osudili na tako drastinu kaznu jer je navodno krajem listopada 1991., kao pripadnik 57. samostalnog bataljuna ZNG-a, poinio krivino djelo protiv civilnog stanovništva iz lana 142 stav 1 KZ Socijalistike Republike Jugoslavije. Okrivili su ga da je prigodom akcije "išenja" sela Rastovac, kao hrvatski vojnik, navodno ubio Petra Slijepevia, osobu srpske nacionalnosti, a jedini svjedok tome je bila njegova supruga koja nije došla ni svjedoiti u Beograd ve je svoj iskaz u nekoliko razliitih varijanti dala istranim sucima u Bjelovaru, a ovi su to za Mariem poslali u Beograd. Dakle, prvo su ga uhitili, a tek potom traili i dobili dokumentaciju iz Hrvatske! Prigodom izricanja presude, sud u Beogradu je naglasio da u to vrijeme nije ni postojala hrvatska drava, da nije bilo "meunarodnog sukoba izmeu hrvatskih oruanih formacija i JNA", te mu je to uzeo i kao oteavajuu okolnost, što drugim rijeima znai da svi oni koji su se borili protiv srpskog agresora do 15. sijenja 1992., kad je meunarodno priznata hrvatska drava, (znai i branitelji iz Vukovara i Škabrnje!) ako se nau u Srbiji, mogu biti osueni, baš kao i Veljko Mari, otac troje malodobne djece. Ako je to tako, a jeste, to bi bilo isto kao da je nakon II. svjetskog rata Njemaka sudila amerike i ruske vojnike za navodne civilne zloine u borbi protiv fašizma! Osim toga, na Nurnberškom sudu, 1945., Karl Donitz, zamjenik Hitlera dobio je tek deset godina robije, što je ništa u odnosu na ovog hrvatskog branitelja. Traimo od svih nadlenih institucija u Hrvatskoj da uine sve (a dosad nisu ništa) da se Mariu omogui sluenje kazne u Hrvatskoj, da se preispita cijeli ovaj sluaj, te da se pomogne njegovoj obitelji koja ivi u neimaštini i ostavljena od svih.

Mari slui kaznu u Sremskoj Mitrovici, supruga ga s djecom posjeuje jednom mjeseno, a razgovor im je dopušten u trajanju od jednog sata "preko stakla", odnosno putem telefona!

Lani je ista sudbina zadesila i T. Purdu, vukovarskog branitelja, ali u BiH, no tada se "digla" cijela Hrvatska i pomogla da se ovaj sluaj povoljno riješi, a za Veljka Maria svi šute, kao da je to "neka druga pria".

Mladen Pavkovi
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript  
predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR),
tel/
fax:048-651-573, 099-6651-562
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!