www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 05 Kolovoz 2020
 
 
PETAR GELO: RAZGOVOR SA AKADEMIKOM JOSIPOM PEARIEM
Nedjelja, 20 Svibanj 2012
Razgovor sa akademikom Josipom Peariem, 20. svibanj 2012., Hrvatski radio 3 zzz fm.-radio most Melbourne – Mostar, Herceg – Bosna

Razgovarao: PETAR GELO

Danas govoriti o Hrvatima i našoj pravici, pravu na opstanak, u tkz. demokratskom pravnom svjetskom poretku, podsjea me na vrijeme zloglasnog jugokomunistikog reima, svatko je imao više prava, samo da nije domoljub Hrvat.

I oni koji se kunu u ime demokracije, nikad nee odgovarati za svoja djela u provoenju demokracije, a za one kojima je po enevskoj konvenciji, dopušteno na obranu i postavljanje reda, mira, slobode i demokracije, nemaju pravo na to, samo zato što su Hrvati, gdje nikada u povijesti nismo bili agresori, naši Hrvatski junaci sjede i ame po hrvatskim i svjetskim zatvorima, samo zato što je ostvaren naš stoljetni san, draga i jedina demokratska slobodna nam Hrvatska. Što znai danas u svijetu postoji dupli standard demokracije.

Tko moe bolje govoriti o ovoj tematici osim našeg ponosnog domoljuba svjetskog glasa akademika Prof. Josipa Pearia, koji je ovih dana imao predstavljanje nove knjige — Rasizam svjetskih monika.

Pri brzoglasu se nalazi akademik prof. Josip Peari.

Dobar dan Josipe, dobro došli na naš i vaš Hrvatski radio program.

- Zahvaljujem se na pozivu i pozdravljam sve slušatelje Hrvatskog radio programa i sve vas u studiju.

Naši junaci Ante Gotovina i Mladen Marka, pred sudom tkz. meunarodne pravde, odnosno politikim sudom. Junak Gotovina ree: Ponosim se Olujom. Josipe na predstavljanju vaše knjige Rasizam svjetskih monika bila su poznata hrvatska imena: Miroslav Tuman, Zdravko Vlai, koji je i urednik knjige, Stjepo Mijovi Koan, Zdravko Tomac, Dubravko Jeli, Vjekoslav Lasi. Kakav je bio odaziv na promociji vašeg djela?

- S obzirom da je poziv išao samo preko interneta zadovoljan sam odazivom. Na alost, prof. Tomac i akademik Jeli nisu bili u Zagrebu pa smo mi ostali imali više vremena za svoja izlaganja. Naravno, nisu samo naši generali Gotovina i Marka ponosni “Olujom”. S njom smo ponosni svi mi. Ponosni smo i na naše velike generale Gotovinu i Markaa. “Olujom” je osloboen veliki dio okupiranog podruja naše domovine, dakle ostvareno je ono što je po meunarodnom pravu i našem Ustavu pravo i obaveza hrvatskih vlasti. Koliko je to bila velianstvena akcija nedavno su potvrdili vojni strunjaci iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije svojom ekspertizom poslanom Haškom sudu.

Rasizam svjetskih monika: što zapravo ovo vaše djelo obuhvaa, odnosno predstavlja?

- Upravo to što i sam naslov kae. Sud u Haagu sudi generalima pobjednike vojske koji su oslobaali od UN-a proglašena okupirana podruja svoje zemlje. A sud je osnovao taj isti UN. Zar nije svojevrsni rasizam oduzimati jednom narodu to pravo, i kanjavati ga zbog toga. Napominjem, sud ima izjave Slobodana Miloševia, koji pobija njihove tvrdnje. Sam Miloševi usporeuje srpski kukaviluk u operaciji “Oluja” (usporeuje svoje sa zeevima) s herojskom hrvatskom obranom Vukovara.
Zapravo osnova knjige je Pismo VS UN-a o kojemu smo svojevremeno ve govorili na vašem radio programu.
Tu posebno treba naglasiti kako je najvanije ostvarenje operacije “Oluja” spašavanje stotinjak tisua muslimana u Bihau, i to poslije pokolja i srpskog genocida u Srebrenici. To samo potvruje tvrdnje da su svjetski monici eljeli taj novi genocid da bi proglasili Srbe pobjednicima u ratu. Na alost, ak ni obrana naših generala ovu bitnu injenicu ne spominje, ali je mi u svom Pismu posebno naglašavamo. 

Gdje se moe nabaviti knjiga?

- Za sada samo na promocijama. Jasno vam je da u Hrvatskoj nitko nee tiskati ovakve knjige jer hrvatske vlasti zapravo sudjeluju u ostvarenju elja svjetskih monika, pa ak i kada se rasistiki odnose prema našem (je li i njihovom) narodu.

Zanimljivo je da je taj dan odran još jedan vrlo zanimljiv dobrotvorni pothvat skupljanje potpisa za pismo Vijeu Sigurnosti Ujedinjenih Naroda o Hrvatima u BiH, Josipe o kakovom se pismu to radi i je li još traje ta akcija o prikupljanju potpisa, i ako je gdje se mogu potpisati oni koji ele se prikljuiti ovom plemenitom djelu?

- Cilj mojih promocija i jeste sakupljanje tih potpisa. Mnogi vaši slušatelji su se ve potpisali, sakupljali potpise i proslijedili mi ih. Mogu se javiti i Vama osobno. Vjerujem da u uskoro ii s promocijama i po hrvatskim gradovima u BiH. Do sada smo sakupili oko 1300 potpisa, a za prvo pismo ih je bilo preko 2300. Posebno treba naglasiti da je glavni dio Pisma velianstveni završni govor u Haagu generala, redatelja, velikog hrvatskog intelektualca sa završena tri fakulteta Slobodana Praljka.

Preimo na drugu tematiku, koja je izazvala veliku buru i neveru  HAZU-sve opi Sabor, povjesniar Ivo Goldstajn, nije prošao niti prvi razred iz povijesti, zbog kojih razloga veliki hrvatski povjesniar Ivo Goldstajn je pao na ispitu?

- Vidim da ste itali moje podrugljivo pismo upueno Akademiji, pa je takvo i Vaše pitanje. Doista sam bio šokiran injenicom da oni koji su prof. Goldsteina predloili ne znaju koliko je on gluposti napisao u svojim djelima. U pismu je podrugljivo interpretirana jedna od mnogobrojnih njegovih gluposti. Naime, napisao je kako su se etnici svetili zbog ustaškog genocida u NDH, a kao primjer naveo zloine koje su napravili u okolici Mostara 15. 4. 1941. Dakle, pet dana po uspostavi NDH, ve je napravljen genocid nad Srbima pa se etnici svete zbog tog genocida. Vjerojatno su i oni koji su ga predloili bili šokirani kada su dobili njegov odgovor u kome se vidjelo da njihov kandidat ne razumije da je moj komentar podrugljiv i on ga shvaa doslovno. Kao što je njegov primjer, tako je i njegov odgovor bio na razini djejeg vrtia, pa je normalno što nitko u povijesti Akademije nije dobio tako malo glasova kao on.

Je li to moda on predao pristup u pogrešnu akademiju, umjesto Hrvatske, trebao je predati u mrtvaku Jugoslovensku?

- Dobio sam mnoge estitke. Ovdje u vam proitati samo jednu jer je, zapravo, poslana Akademiji:
Akademicima HAZU, SVIMA na znanje a veini na savjest.
Gospodo iz ugodnih zidina.
Teško je prihvatiti injenicu da se u cijelom lanstvu akademije samo g. Josip Peari usuuje otvoreno, javno i  moralno progovoriti o nakaradnim pojavama u hrvatskom društvu, a jedna od njih je, udom izbjegnuto, primanje Slavka Goldsteina u lanstvo akademije.
Vi koji bi , zahvaljujui sijedim vlasima, trebali druge voditi k moralu i opim vrijednostima, kleknuste, zanijekaste i prodaste se – za ega –valjda bar to znate!?
eljko Marši, Nuštar, Satnik ZNG HV u mirovini

U mnogima estitkama se tvrdi isto što Vi tvrdite. Meutim, mislim da je za samu Akademiju još vanije to da interpretacije Goldsteina kao povjesniara izazivaju podsmjeh. Evo što mi piše jedan njegov kolega:

Kako je Ivo, zvani multiprakti, neumoran u stvaranju, upravo itam njegovu najnoviju umotvorinu, knjigu: Zagreb 1941.-1945. Ako se saberem od smijeha moda i napišem prikaz.

Goldstein je dobio 34 od 105 glasova. Vjerojatno je moje podrugljivo pismo, a još više njegov odgovor uvjerilo mnoge o kakvom se povjesniaru tu doista radi. Pretpostavljam da zato oba pisma nisu ni poslali svim akademicima, ve su oba – bez komentara – proitana na samoj Skupštini. Šteta što ih nisu svi mogli paljivo proitati, jer bi se vjerojatno dogodilo da dobije manje glasova od onih 8 koliko je dobio u Razredu za društvene znanosti, koji ga je i predloio za akademika.

Josipe dokle e Hrvatski akademiari osim onih koji javno stoje u obrani Hrvatskog ponosa, kao što ste vi.,, ve jednom pogledati istinu u oi, to zahtijevaju svi Hrvati iz povijesti do danas, koji su dali ivote da bi mi nastavili asno i pošteno ivjeti u jednoj najljepših zemalja svijeta.?

- Ne vjerujem da oekujete da mogu odgovoriti na Vaše pitanje osim sa: što prije to bolje!

I na koncu jedna poruka našem hrvatskom slušateljstvu, Josipe.

- Samo da i dalje vole svoju domovinu kao i do sada u što sam se osobno uvjerio u vrijeme kada sam eše dolazio u Australiju.

Kada e te opet kod nas?

Kada me budete pozvali.

Zahvaljujem se na vašem vremenu u ime hrvatskog slušateljstva koje ste dali za nas, elimo vam svako dobro u budunosti.
Poštovano hrvatsko slušateljstvo uli ste razgovor sa uglednim svjetskim matematiarom akademikom Josipom Peariem.

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!