www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 02 Travanj 2020
 
 
AKADEMIK PEARI: PISMO HAZU-U
Utorak, 22 Svibanj 2012
Pismo HAZU-u
Priznajem: HAZU je bez intelektualne elite!

Vrhunski hrvatski intelektualac Vilim Ribi, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i mr. sc., sjajno u Jutarnjem listu od 17. svibnja 2012. daje rašlambu HAZU-a i dokazuje kako u toj ustanovi nema intelektualne elite. Neinteligentna osoba pomislit e: kada magistar znanosti ocjenjuje HAZU, vjerojatno bi po istoj logici trebalo u komisije za ocjene i obrane doktorata ukljuiti vrhunske intelektualce sa završenim prvim razredom osnovne škole. Meutim, takvi nisu u pravu. Osobno sam to spoznao jer je taj vrhunski intelektualac posebno izdvojio mene u svezi s mojim nastupom na HAZU-ovoj Izbornoj skupštini pa sam samokritiki razmotrio svoje djelovanje.

U HTV-ovoj emisiji o mom nastupu govorio je i akademik Paar i konstatirao kako je „…kolega matematiar (valjda sam to ja) samo naveo što su o kandidatu Ivi Goldsteinu napisale njegovi kolege povjesniari.“ U istoj emisiji gost je bio i akademik Silobri koji nije ni pokušao pobiti tvrdnje akademika Paara.
Gledam tu emisiju i ovako neinteligentan, kako je ispravno zakljuio naš magistar i vrhunski intelektualac, smijem se predstojniku Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Damiru Agiiu, koji je u Jutarnjem listu od 12. svibnja 2012. ve komentirao samu sjednici (sigurno vrhunski intelektualno jer nije bio nazoan na Skupštini, pa sigurno bolje zna od akademika Paara što sam na toj Skupštini govorio):
„Kandidatura Ive Goldsteina potaknula je estoku raspravu zapoetu istupom Josipa Pearia koji je ustvrdio kako se u izvještajima o kandidatima ne smiju iznositi poluistine te kako se u HAZU bira ovjek koji je 'egzaktno dokazao genocidnost hrvatskog naroda'. Ve ta ispolitizirana, ako ne i nešto više, optuba bez ikakvih argumenata dovoljno je skandalozna, pogotovo od ovjeka iji su stavovi o hrvatskoj povijesti krajnje upitni i ideologizirani, kao i vrijeme kada se udostojio 'hrvatski progledati' (tipino udbaški oni takve stvari doista znaju, a vrhunac (nekih) povjesniara s  FF-a jesu vrela s udbaških poslijeratnih ispitivanja, op. J. P.).
Dalje e Agii napomenuti „…da se radi o posve neutemeljenim, nestrunim i malicioznim optubama na koje ne bi trebalo obraati panju da nisu izreene na takvom mjestu kao što je HAZU“, dodavši da se radi o krajnje delikatnoj i osjetljivoj stvari
.
Ovako neinteligentan kakav jesam pomislih: Uh, što je pametan ovaj profesor. On je tako dobro razumio ono što je akademik Paar rekao na HTV-u, a 71 akademika nisu. Pa kako takva intelektualna veliina kao što je prof. Agii još nije u HAZU-u?
Ali sreom, Jutarnji list je objavio tekst mr. sc. Vilima Ribia koji me urazumio i sve lijepo objasnio. Objasnio je i akademiku Paaru što znai ono što je rekao, a oštro zamjerio i akademiku Silobriu, „glasnogovorniku“ onih 34 akademika koji su glasovali za prof. Goldsteina. Ni prvi niti drugi ne spadaju u intelektualnu elitu, zato što akademik Paar nije razumio znaenje toga što je izgovorio, a Silobri zato što nije iskoristio prigodu i akademiku Paaru, pred tolikim gledateljstvom, objasnio ono što zna svaki vrhunski intelektualac (vjerojatno sam vrh intelektualne elite u nas). Ribi to izvrsno objašnjava u Jutarnjem:
Ono na što… Akademija nema pravo jest pad ispod razine. Naime, akademik Josip Peari mirno je iznosio dijaboline optube na raun Ive Goldsteina zbog navodnog zastupanja teze o genocidnosti Hrvata, i to u trenutku njegova izbora. Ne znam zasluuje li Goldstein lanstvo u Akademiji, meutim, znam da onaj lan koji koristi prljavi diskurs to nikako ne zasluuje.
Doista, u HAZU-u nema intelektualne elite. Evo vidite kakav vam je to akademik Paar, kada ne vidi da je navoenje onoga što o Goldsteinu misle njegove kolege povjesniari – PRLJAVI DISKURS. Pa kakav vam je to akademik Silobri, koji je propustio to objasniti akademiku Paaru! Ma svi oni koji su glasovali –  svih 105 i onih 71 koji su bili protiv i onih 34 koji su bili za – ne spadaju u intelektualnu elitu. A pravi intelektualci kao Goldstein, Agii i Ribi ostaju izvan HAZU-a. Strašno, zar ne?
Da ne bi bilo zabune, Ribi to i dalje objašnjava:

Svatko politiki pismen zna da je obitelj Goldstein dala doprinos slobodi ove zemlje, za nju je i trpjela i riskirala, što naravno nije razlog za primitak u Akademiju, ali jest injenica protiv besmislenih optubi. Zabrinjava da su te apsurdne optube imale pravo javnosti na izbornoj skupštini…
Doista, akademie Paar. Vama je nešto najnormalnije kada se ita što kolege povjesniari misle o kandidatu. Da ste politiki pismen znali bi da je obitelj Goldstein dala doprinos slobodi ove zemlje i da se takve stvari ne smiju itati na Izbornoj skupštini. Da ima intelektualne elite u Akademiji, ne bi u Razredu za društvene znanosti odluili na Skupštini proitati moje pismo, koje nije bilo upueno Skupštini, i to bez komentara. Pravi intelektualci bi objasnili kako je navod prof. Goldstena o tome da je primjer etnike osvete 15. 4. 1941 nad Hrvatima zbog ustaških zloina u NDH, dakle pet dana od nastanka te drave, doista pravi primjer veliine njihova kandidata. Morali su znati koliko su akademici neinteligentni i kako e pomisliti da je takvo što iznimno glupo jer njima osveta ide poslije uinjenog djela. Ipak je Goldstein  poznati strunjak za pitanja osvete, zar ne? Zbog toga ih ne opravdava ak ni to što su velikog intelektualca prof. Goldsteina predloili za akademika. A što rei za onih 34 koji su razumjeli svu genijalnost ovog dostignua prof. Goldsteina? Ni oni se nisu potrudili objasniti to na Skupštini. Pravi intelektualci ne bi napravili tako veliki grijeh propusta, zar ne?
Pogledajte kako je to prokomentirao ministar u vrijeme kada se stvarala RH (valjda Ribi misli na tu zemlju)  naš poznati knjievnik Hrvoje Hitrec (Portal HKV-a, 15. svibnja 2012.):

HAZU

Nisam se zaudio što Ivo Goldstein nije primljen za redovitoga lana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Razlozi nisu u
animozitetu prema velikom hrvatskom povjesniaru Ivi, niti se razlozi nalaze u Pearievom matematiki tonom pismu. Pravi je razlog što nekoga reda mora biti, pa i u HAZU. Recimo, Slavko Goldstein je stariji od Ive pa je red da prvi ue, a napravio je i više štete hrvatskoj kulturi i povijesti. Ne treba zaboraviti ni velikoga hrvatskog knjievnika Daniela Ivina iz udruge protubleiburškog voda.

Osim toga, ini mi se da nije bilo dovoljnog pritiska na akademike. Glasovanje treba ponoviti uz postrojbu interventne policije na elu s Jovanoviem, kako se ne bi trebao blamirati Ranko Ostoji, a i poradi resorske problematike.

Doista, ljubomoran kakav jesam, nisam naveo sve kada sam nabrajao potencijalne lanove HAZU-a. Zahvaljujem velikomu hrvatskom knjievniku za korekciju i predlaem da Vlada urno donese zakon kojim se uskrauju primanja svim akademicima, sve dok Slavko i Ivo Goldstein, Danijel Ivin, Damir Agii i Vilim Ribi, dakle pripadnici prave intelektualne elite, ne budu primljeni u HAZU!

Akademik Josip Peari

P.S. Ve sam zaboravio gdje sam proitao kako Bog nije uzalud stvorio budale. S njima se pametni zabavljaju, a njima lijepo – u središtu su pozornosti. Ali to nije tono, zar ne?

Zar nije lijepo što Jutarnji list sve ini kako bi prava hrvatska inteligencija bila u središtu pozornosti?
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!