www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 06 Lipanj 2020
 
 
DANI SJEANJA NA RTVE KOMUNISTIKIH ZLOINA U GRAANIMA 1945.
Subota, 26 Svibanj 2012


FOTOGRAFIJE: Berislav Banek

http://www.gracani.hr/290507_dani%20sjecanja/misa.htm

DANI SJEANJA  NA  RTVE KOMUNISTIKIH  ZLOINA
U GRAANIMA 1945. GODINE

SVETA MISA ZA POSLIJERATNE RTVE U GRAANIMA  U SVIBNJU 1945. g.

U nedjelju 10. svibnja 2009. brojni vjernici Graana, okolnih upa, prijatelji i gosti iz drugih dijelova grada te ak i iz drugih dijelova Hrvatske, zajedniki su svetom misom obiljeili spomen na rtve komunistikog zloina koji se dogodio u poslijeratnim danima u svibnju 1945. godine.

Svetoj misi prethodila je sveana procesija koja je krenula od OŠ Graani do raspela zvanog Pri Isusu, u šumi iznad Lonjšine. Kao i uvijek, krasno je bilo vidjeti vjernike, posebno mlade, odjevene u narodne nošnje koje uvijek pridonose dostojanstvu i sveanosti trenutka, a ujedno nas povezuju i s našom tradicijom i prošlošu. Ova procesija i sveta misa bile su snano podsjeanje na prošlost - ovaj puta onu traginu - koja vapi da se o njoj govori i da se iz nje izvue po(r)uka. 

Prije mise kod raspela su poloeni vijenci i svijee kao znak sjeanja na sve rtve. Sveanu svetu misu predvodio je o.Vjenceslav Mihetec, karmelianin. On je nadahnuto kroz Boju rije prenio prisutnom puku i svoje osobno, obiteljsko iskustvo o tim strašnim poslijeratnim danima te je svim okupljenima, a posebno mladim obiteljima, mladima i djeci, stavio na srce da ljube Boga i jedni druge, da ljube i poštuju svoje sunarodnjake te ive u skladu s Bojim zakonom kako se ovakve tragedije ne bi više nikad ponovile. Misu su pjesmom uveliali HSPD Podgorac i zbor Bašina, a na kraju su gosp. Ratimir Mlinari i gosp. Ivan Kos izrekli nekoliko prigodnih stihova.

Dostojanstveno, molitvom i pjesmom završili su ovogodišnji Dani sjeanja na rtve komunistikih zloina u Graanima 1945. godine koje su, na inicijativu mladog Tomislava egelja, zajedniki organizirala i podrala sva graanska društva (HPD  Graani, Udruga za ouvanje i razvoj Graana, HSPD Podgorac, ŠRD Graani, DVD Graani, Lovako društvo Sljeme) i upa sv. Mihaela – Graani.  

Bili su ovo dani prepuni teških i bolnih sjeanja za sve one iji su najmiliji ovdje stradali, za sve one koji su bili svjedoci, a morali su o tome destljeima šutjeti. S druge pak strane, vidjeli smo  i osjetili koliko upravo njima znai sve ovo što se proteklih dana zbivalo u Graanima, koliko je vano bilo progovoriti javno, prozboriti o istini i podijeliti je s drugima. Stoga nam je dunost nastaviti traiti istinu o rtvama, njihovom broju, njihovim grobovima, govoriti o tome mladima, djeci, ali i svima onima koji ne znaju kakve su se sve strahote zbivale nakon Drugog svjetskog rata u ovom našem prelijepom pitomom kraju.

Nadamo se da e Dani sjeanja postati tradicionalni te da e se upravo kroz njih vratiti dostojanstvo svim znanim i neznanim rtvama ije kosti i tragine sudbine lee razasute po našim graanskim i prigorskim breuljcima.
Poštovani prijatelji, mještani, kolege i suradnici,

Ve etvrtu godinu za redom udruga "Falaek Prigorja" organizira obiljeavanje tragedije koja se dogodila u Graanima neposredno nakon svršetka Drugoga svjetskog rata. U etiri godine uspjeli smo obiljeiti spomen ploama najznaajnija stratišta, snimiti dokumentarni film "Sjene djetinjstva", objaviti niz lanaka o graanskoj tragediji, odrati referat i objaviti rad u Zborniku V. hrvatskog rtvoslovnog kongresa te pokrenuti proces za utvrivanjem broja rtava u graanskim grobnicama. 

Središnje obiljeavanje nazvali smo "Dani sjeanja", koje i ove godine odravamo na središnjem graanskom stratištu. Dogaaj  e biti obiljeen misnim slavljem koje e predvoditi uzoriti biskup Juraj Jezerinac. Na skupu nee biti politikih govora što je bila i naša dosadašnja praksa, ve e se nakon misnog slavlja, kraeg historiografskog osvrta i rijei organizatora, poloiti vijenci i zapaliti svijee u podnoju raspela "Pri Isusu". Nakon toga planira se kao i svake godine tih i miran razlaz u tišini, kako bi se i na taj nain odalo poštovanje rtvama.

Unaprijed Vam zahvaljujem na dolasku te molim da ovaj mail proslijedite na adrese svojih prijatelja!

S poštovanjem, 
Za udrugu "Falaek Prigorja"
Domagoj Novosel, predsjednik

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!