www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 11 Srpanj 2020
 
 
MARTIN PLANINI: JASENOVAC PRIA BEZ POKRIA
Utorak, 05 Lipanj 2012

From: fra.martin
To: 'Glas Koncila'
Sent: Monday, June 04, 2012 2:52 PM
Subject: Poslano

 GLAS KONCILA

Cijenjeni Naslove, ovaj sam tekst s datotekom OkBl poslao Stankoviu. Pratio sam Vašega glavnoga urednika zadivio mu je te estitam u Vama i njemu Pozdrav!

Fra Martin Planini
 

Gospodinu Aleksandru Stankoviu

Gospodine Stankoviu,
poznato Vam je moje mišljenje i o umjetnoj oplodnji i o gay paradama. Dostatno mi je kazati da se u svemu tomu slaem s mons. Ivanom Mikleniem, glavnim urednikom Glasa Koncila. Ukoliko elite neku nadopunu, spreman sam Vam je dati.

Ovdje bih se osvrnuo na postotke zloina, s molbom da me ispravite ako me pamenje vara. Prema povjesniku Josipu Jureviu zloini komunista dostiu 98%, Talijana i Nijemaca nepuna 2%, a ustaša 0,13%.

Izjavu dr. Jurevia niti osporavam niti uz nju pristajem jer mi manjka struno znanje o toj temi. Poznato je svakomu da sam Hrvat desetotravanjske tradicije što nikada nisam krio niti sada krijem. No, unato malom postotku ustaških zloina, istraivanje dr. Jurevia me nije razveselilo jer, naelno govorei, nije bitno koliko ih je stradalo, koliko je bitno da nitko ne smije ubiti nevina ovjeka. Stoga, kao ovjek, kršanin-katolik te katoliki sveenik i propovjednik, izjavljujem: Ustaše, sram vas bilo, što ste dignuli ruku na nevine ljude. I, u 0,13% ima sinova što ih oekuju otac i majka, momaka što ih oekuju djevojke, maštajui o svadbenoj sveanosti, te mueva što ih oekuju ene i oeva što ih oekuju djeca. Zbog injenice da je ustaška zla ruka dignuta na nevine ljude, ostaju roditelji bez sinova, djevojke bez momaka, ene bez mueva i djeca bez oeva.

Ovdje u navest loš podatak ja, koji sam imao propovijed s misom na Jazovki u lipnju 2003. i predavanje nakon završena misnoga slavlja, ne mogu osuivati partizane koji su odveli ranjenike na Jazovku, a ne osuditi ustaške zlikovce koji su u Otocu poubijali partizanske ranjenike. ao mi je što su vojnici naše drave dignuli zloinaku ruku na ranjenike, neovisno o njihovoj vojnoj pripadnosti. Jer, ovjeka treba poštivati, zarobljenika zaštititi, a ranjenika lijeiti i po mogunosti izlijeiti. Sve ovo, što je ovjeka dostojno, pogazili su ustaški zlikovci. To treba iskreno poaliti. I, to iskreno alim.

Zbog toga ustaškoga zloina stradala je asna sestra arka Ivasi. ao mi je što je ona stradala. To je jasno. A da je, kojom sreom, umrla prirodnom smru, jednako bi mi bilo ao što su ubijeni ranjenici u Otocu, i da sam za taj zloin doznao, neovisno o muenikoj smrti sestre arke Ivasi.

A, sada stanimo pred injenicu što je ne kriju ni partizanski filmovi. Prema tim filmovima znali su partizani obui odoru svojih protivnika da bi ih zavarali u ratnoj operaciji. Zato pitam i molim odgovor od onih koji bi to morali znati: Jesu li partizani oblaili tuu odoru da zavaraju protivnika ili
i zato da svoje zloine prebace na drugoga? Bez odgovora na ovo pitanje ne završava rat izmeu partizana i ustaša. Bez istine, ali istine, nema završetka toga rata. A, istina se krije. Jer, obustavlja se istraivanje. Zato bih lijepo zamolio da kramp, motika i lopata, ne zaobilazei ni najmanju sitnicu, potvrde ili demantiraju Jureviev postotak 0,13. Taj postotak moe biti, ako nije profesor Jurevi ubrojio rtve koje su partizani uinili u ustaškoj odori i povean, ako prekopavanje to dokae.

Zato mi Jasenovac slii na priu bez pokria, iako ne nijeem ustaške zloine, dokle god ostane neprekopan. Zašto je Jasenovac neprekopan? I to pitanje oekuje odgovor. A, ja elim da bude prekopan, pa kom obojci kom opanci.

Na Njujorškom popisu je objavljeno preko 600 000 stradalih. Unato injenici da je taj intelektualni zloin priznat i da ga srpska strana, naalost, još ini, pada taj popis i na temelju moje knjige
„Izmeu dva Lazara“. Bogu hvala što sam otisnuo dio Njujorškoga popisa, glede banjalukih sela, gdje su, na alost, ustaše uinili zloin. Prema Lukajiu koji u svojoj knjizi „Fratri i ustaše kolju“ navodi 2315 stradalih, a Njujorški popis navodi brojku od 1234 stradalih u sva tri sela: Iz Drakulia 724, iz Šargovca 120, a iz Motika 390. Zato bez uzmaka pitam: Koga su ustaše mogli nai u tim selima, ako su navedeni u njujorškom popisu stradali prije kobne noi 6./7. veljae 1942.? I, koga su ustaše mogli iz ta tri sela poslati u Jasenovac ako ih je prema Lukajiu u spomenutom zloinu stradalo 2315?

Novi popis
„Pregled i pretraga rtava KCL Jasenovac 1941.-1945.“ odgovara na to: Stradali su: jedan iz Drakulia, dvojica iz Šargovca, a nitko iz Motika. I, što emo zakljuiti nego: od broja 1234 ostadoše samo 3 (tri). Tko je naveo Njujorške znanstvenike, ako ih tako moemo nazvat, na tako tanak led, barem glede tri spomenuta sela?!?

Šaljem Vam link
„Pregleda i pretrage rtava KCL Jasenovac 1941.-1945.“:

htp//www.jsup-jasenovac.hr/Default?sid=7618

Tu moete nai trojicu stradalih. Šaljem Vam i datoteku: OkBl, iz koje sam izvadio rezultat iz poslanoga Vam linka.

Uz pozdrav!

Fra Martin Planini 

 

 

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!