www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 11 Srpanj 2020
 
 
10-TO SPOMEN HODOAE U CRNGROB KRAJ KOFIJA LOKE
Utorak, 05 Lipanj 2012
 Udruga „Hrvatska bašina“ pod vodstvom predsjednice Jasenke Poli Biliško ove je godine 27. svibnja 2012. ostvarila svoje ve 10-to spomenhodoaše u Crngrob kraj Škofje Loke, ime je ono ve zadobilo istinsku bašinsku narav.

U predivnoj gotikoj crkvi Uznesenja Majke Boje u Crngrobu sluena je Sveta Misa u spomen na hrvatske civilne rtve poraa 1945., koju je predslavio Dr. Alojzije Snoj, Strološki upnik i rektor crkve u Crngrobu, uz sudjelovanje vl. Marka, misijskog dušebrinika za Hrvate u Mariboru i okolnim slovenskim upama u kojima ive hrvatski vjernici.

U pripremi i provedi ovogodišnjeg spomenhodoaša sudjelovali su Hrvatsko društvo Ljubljana pod vodstvom predsjednik Petra Antunovia, koji je ujedno i predsjednik Saveza društava Hrvata u Republici i tajnika Hrvatskog društva Ljubljana Larija Luia, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog odbora za istraivanje rtava poraa pri savezu Hrvata u Republici Sloveniji i Opinska komisija za istraivanje rtava poraa Škofja Loka.

Uz lanove Udruge „Hrvatska bašina“i pjevae zagrebakih crkvenih zborova, spomenhodoašu u Crngrob pridruili su se i lanovi HVIDRA-e Zagreb s njezinim ranijim predsjednikom Ivanom Pandom, dopredsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Zagreba Dragica Nikoli, hrvatski knjievnik i publicist Mile Pešorda, novinar i urednik „Hrvatskog lista“ VJEKOSLAV MAGAŠ, predsjednik HSP-a Josip Miljak i  predstavnik Hrvatskog rtvoslovnog društva eljko Tomaševi.

Ovogodišnje spomehodoaše zbilo se na veliki rimokatoliki blagdan Duhova što je ispunilo i glazbeni sadraj  koji je zbor crkvenih pjevaa uveliao svetomisno slavlje. Tako je okupljeni vjerniki puk uivao u izvedbi skladbi „Doi duše presveti“, Peranovoj „Sv. Misi“,  „Panis angelicus-u“ Cesara Francka, vokalnoj izvedbi solistice mezzosopranistice MILKA GOJETA koja je otpjevala Bach-Gounodovu skladbu „Ave Maria“ uz pratnju solistice Antonije Vrbani i orguljašku pratnju Darjane Blae Šojat, kao i završnoj pjesmi „Zdravo Djevo“, toj Majci Bojoj posvetnoj skladi hrvatskog naroda koju je skladao takoer od jugokomunista muki na otoiu Daksi umoreni hrvatski muenik fra Petar Perica.

Zborom crkvenih pjevaa je ravnao dirigent TOMICA EKOLJ.

Svetomisnom slavlju i cijelom hodoašu nazoni su bili i elimir Kuatko, koji je jedan od poticatelja odravanja Svete Mise u Crngrobu u ast i spomen nnevinim hrvatskim civilnim rtvama, doupan grada Škofje Loke, predstavnik Hrvatskog veleposlanstva u Sloveniji Ivan Orsag, kao i predsjednik i tajnik Hrvatskog društva Ljubljana Petar Antunovi i Lari Lui.

Prije završnog blagoslova vjernicima je svetomisno slavlje uveliao hrvatski knjievnik Mile Pešorda recitalom svoje antologijske pjesme „Moj otac“ na hrvatskom i slovenskom jeziku, što je nazone slovenske i hrvatske vjernike ispunilo ozrajem snanih osjeaja ljubavi i poštovanja prema blinjima koji su nas vojim ivljenjem i rtvom zaduili i uputili vrjednotama ljudskoga ivljenja.

Predsjednica Udruge „Hrvatska bašina“ Jaenka Poli Biliško darovala je vl. Dr. Snoja, uvaene goste i predstavnike organizatora prigodnim darovima, a isto je uinio i predsjednik Hrvatskog društva Ljubljana Petar Antunovi i elimir Kuatko osobno.

Nakon završnog blagoslova kojeg je vjernicima uputio vl. Dr. Snoj, vjerniko mnoštvo se neprekinutom molitvom „Zdravo Marijo“ koju je predvodio vl. Dr. Snoj, procesijom zaputilo do svih pet do sada znanih i Svetim Kriem obiljeenih mnoštvenih grobnica u kojima lee zemni ostatci nevinih hrvatskih civilnih rtava, ukljuujui i velik broj malene nevine djeice.

Zbor crkvenih pjevaa je prigodu molitvu odriješenja na svakoj postaji tog Crngrobskog Krinog puta uresio prigodnom pobonom pjesmom.

Po okonanju procesijske molitve, hodoasniko se mnoštvo okrijepilo objedom i napitcima koje su za njih priredili organizatori, posebno Hrvati koji ive u Republici Sloveniji, nakon ega su se hrvatski spomenhodoasnici zaputili prema Zagrebu, gdje su ispunjeni radošu duhovnog susreta s muenicima i susreta sa ivuom subraom u vjeri, sretno prispjeli u popodnevnim satima.

eljko Tomaševi

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!