www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 26 Veljaa 2020
 
 
Slikovi: Podravate gay populaciju, a niste nali vremena za silovane ene
Utorak, 05 Lipanj 2012
http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=140614C3-B683-4695-A458-FE5EAAC3B54C

VESNI PUSI Predsjednica Udruge ene u Domovinskom ratu

Sliškovi: Podravate gay populaciju, a niste našli vremena za silovane ene

Kada se zalaete za ljudska prava, a ignorirate prava ena nad kojima je izvršen ratni zloin, vi gospoo Pusi vršite nasilje nad demokracijom, vi selektirate, što je suprotno istinskom zalaganju za dostojanstvo svih, istie u pismu Marija Sliškovi

Maja SAJLER GARMAZ

Objavljeno: 03. 6. 2012. u 19:30 Zadnja izmjena: 03. 6. 2012. u 20:13

Predsjednica Udruge ene u Domovinskom ratu, Marija Sliškovi, uputila je otvoreno pismo ministrici vanjskih poslova Vesni Pusi u kojem izraava negodovanje zbog toga što ministrica zadnjih dana iskazuje podršku i razumijevanje za prava gay populacije te najavljuje svoje sudjelovanje na paradi u Splitu, dok istodobno nije našla vremena nai se sa enama rtvama silovanja u Domovinskom ratu, iako su joj zamolbu za susret uputile još u sijenju ove godine.


FOTO: EMICA ELVEI

»Prešutili ste zamolbu rtava da vam osobno svjedoe strahote, niste htjeli ni poslušati najstrašnije gaenje ljudskih prava i ponienja proivljenog. Mislite li da se za njih nije potrebno zaloiti? To se vas ne tie ni kao ene, intelektualke Vesne Pusi, ni kao Ministrice u Vladi RH? Jesu li i one ljudi s pravima?«, navodi u pismu Marija Sliškovi.

Naime, Sliškovi je još 4. sijenja ove godine u ime Udruge i u ime ena rtava ratnog zloina silovanja uputila ministrici Pusi zamolbu za prijem u kojoj je, meu ostalim, navedeno: »Molimo vas da nam dozvolite iznijeti istinita svjedoanstva ena nad kojima je izvršen ratni zloin silovanje kako biste imali uvid u dimenziju poinjenih zloina u vrijeme agresije Srbije i JNA na prostor Hrvatske. Zamolit emo Vas da se zauzmete za pravno procesuiranje poinitelja i pripadajui status rtava«.

Iako je istoga dana iz kabineta ministrice dobila odgovor kako e njezin upit biti dostavljen ministrici Pusi, Sliškovi istie kako do danas nisu dobile poziv na sastanak i susret.

»Vjerujem da vam u kabinetu nisu zatajili našu zamolbu, stoga moram naglasiti da pitanje silovanih ena, posljedica, izostale pravde, odnosa sa zemljom iz koje je pokrenuto djelovanje i provedbe ratnog zloina za vas oito ne predstavljaju pitanje pravde i ljudSkih prava, ne predstavljaju ni poticaj enske solidarnosti i pokazanog razumijevanja za strahote koje su trpjele. Ovih dana iskazujete podršku i razumijevanje za prava gay populacije, a kritike od meunarodne zajednice za slobodu manifestiranja spolne orijentacije prihvaate na nain da pronalazite vrijeme za osobno sudjelovanje na paradi u Splitu. Kada se zalaete za ljudska prava, a ignorirate prava ena nad kojima je izvršen ratni zloin, vi gospoo Pusi vršite nasilje nad demokracijom, vi selektirate, što je suprotno istinskom zalaganju za dostojanstvo svih«, istie u pismu Marija Sliškovi.

Dodaje kako ve dvadeset godina silovane ene, one koje nisu imale pravo na izbor, koje su prisiljene šakom, puškom, premlaivanjem, trpe posljedice zloina i šutnju onih koji su se morali boriti za njih te izboriti prava koja im omoguuju medicinsku skrb i materijalnu sigurnost.

»Tu svakako pripadate i vi goSpoo Pusi. Kao što danas osjeate da se trebate boriti za prava drukije seksualne orijentacije na poziciji dravnog slubenika, prioritetno bi bilo da ste se na isti nain zaloili za rtve seksualnog nasilja. Ignoriranje ratnog zloina i izostanak uspostavljanja pravde i prava od osoba koje su imenovane na vane dravne funkcije sigurno nije put stvaranja tolerancije, prihvaanja razliitosti, slobode svih. Takav stav stvara nepovjerenje za Vaše istinsko zalaganje za bilo koja ljudska prava«, zakljuuje Sliškovi u otvorenom pismu.


 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!