www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 04 Travanj 2020
 
 
Protest hrvatskog branitelja Zvonka uline
Utorak, 05 Lipanj 2012

 Zbog teške financijske i stambene situacije u kojoj se našao, hrvatski branitelj Zvonko ulina, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko posavske upanije danas (1. lipnja) se obratio novinarima kako bi uputio apel za pomo svojoj obitelji. Konferenciju je odrao ispred stambene zgrade u kojoj trenutno ivi kao podstanar, a kako je istaknuo, danas poslijepodne e morati iseliti.

- Problem je što se hrvatskim graanima koji su prije devedesete napustili Hrvatsku i moda sudjelovali u pobuni protiv naše drave, danas grade kue. Te kue su obnovljene novcima nas poreznih obveznika, a ja kao hrvatski branitelj danas napuštam stan u kojem sam stanovao. Iza mene je šest godina braniteljskog staa, prošao sam puno toga, ja u završiti na cesti. Izlazim van i ne znam što u dalje. Nisam zadovoljan rješenjima niti sadašnje, a ni bivše vlasti, nikoga ne elim vrijeati, ali mislim da se hrvatskom branitelju treba pomoi. Ministarstvo branitelja mi je dalo negativan odgovor za stambeno zbrinjavanje jer po njihovom mišljenju ne ispunjavam uvjete Zakona o pravima hrvatskih branitelja. U Ustavu RH, l. 57 stoji da hrvatskom branitelju, udovici, nestalom ili poginulom branitelju se moe pomoi – navodi ulina.
- Podravam inicijativu ministra branitelja Predraga Matia da se objavi registar hrvatskih branitelja. Ja smatram da brojka od 500.000 branitelja nije realna i to se pitanje mora riješiti.


 Dobio sam potporu od Zagrebake nadbiskupije, Caritasa Poeške biskupije, braniteljskih udruga, Braniteljskog portala, ABH-a. Moja supruga je 80-postotni invalid, dvoje djece ide na fakultet. Rauni su mi blokirani od 2010. godine i moja obitelj ve dvije godine ivi od 2.000 kuna. Znam da ima ljudi koji ive i sa još manjim sredstvima, stoga elim izraziti svoj protest.

Kiša pada, poslijepodne moram iznijeti namještaj jer vlasniku moram predati njegov stan. Hvala svima koji su mi uputili rijei potpore kao hrvatskom branitelju i elim istaknuti da ovaj moj in nema nikakve veze s politikom niti bilo kojom politikom opcijom. Podravam ovjeka, hrvatskog branitelja i lanove njihovih obitelji. Ako sam nešto pogriješio, svi oni koji to smatraju mogu me kazneno prijaviti. Smatram da to nisam zasluio i da se moje i dostojanstvo svih branitelja treba ouvati – istaknuo je Zvonko ulina.

Izvješe sa tiskovne konferencije u N. Gradišci

Sanja Bukvi 

OSTALI PRILOZI:

Apel iz ureda udruga Vlade RH!!!!

Poštovani
dana 01. 06. u 12 sati ispred kue "hrvatskog dravljana" koji nema nekretnine na podruju ex SFRJ odrati e se tiskovna konferencija o "sluaju" Zvonko ulina

Sada od Vas traimo, strpljenje za itanje, solidarnost i pomo u skupljanju donacija do ukupnog iznosa 42.000 kuna kako bi etvorolana obitelj uspjela do 13.06. odgovoriti na zahtjeve iz Pravilnika o uvjetima da joj se dodjeli pomo u graevinskom materijalu za samoizgradnju stambene jedinice.

Zvonko ulina je samo ime branitelja, umirovljenog policajca ali na njegovom sluaju moemo itati mnoge iste sudbine koje svodimo pod zajedniki nazivnik "tko je blie kazanu, on se prije ugrije"

Kao i do sada u slinim sluajevima bilo je pokušaja osobne diskreditacije i dezinformacija na tone ime se ponovno pokušavaju sustavno unijeti podjele u korpus branitelja.

Zbog opširnosti kronologiju Vam dostavljam u dopisu u prilogu.

Iako je opširniji molim za strpljenje i dajte si vremena da ga cjelovito proitate i onda sami donesite sud.

Srdaan pozdrav
ljiljana canjuga


Zašto iskazana elja i potreba za solidarnošu postaje „sluaj“?

Molim itatelja za strpljenje i da sami proitaju do kraja

Na portalima i face-ovima pojavila se sljedea informacija da gospodin ulina zloupotrebljava našu empatiju prema njegovom sluaju. Tragom toga gospodinu ulini poslan je sljedei upit;

Poštovani g.ulina
Postoji li ikakva istina o tom da ste vi imali u posjedu stan od 76 m kvadratnih i da ste taj stan prodali,postoji informacija da je tomu tako..????Molimo Vas iskren odgovor..jer sve se moe evidentno provjeriti..
Ukoliko je ova informacija tona vi znadete da zbog manipulacija i krivo odaslanih poruka  danas sve moe podlijegati zakonskim regulama...
Uredništvo ........

Moje oitovanje na isto bilo je (preuzet dio, ostalo se odnosi na ispravku funkcije pa je nebitno za praenje teksta):

Poštovani
sve bi nas to zanimalo iako u svojim tekstovima ja se ne oitujem na pojedinane probleme jer nemam uvid u njih niti razloge zbog ega je došlo do donošenja rješenja o nepostojanju mogunosti da se sukladno kriterijima o dodjeli stanova braniteljima a po postojeim Pravilnicima stan dodjeli ili ne, ili postojea stambena jedinica obnovi ili ne, a kao legalist vjerujem u pronalaenje i mogunosti zakonskih rješenja.

Ovaj protest i tiskovnu (zakazanu) za 01. 06 konferenciju nisam doivjela kao pritisak medija na pojedinano rješenje ili rješavanje jer to nije put, osim ukazivanje na probleme kako bi se uz podršku i empatiju društva krenuli sustavno rješavati svi (pa i takvi pojedinani sluajevi).

Meutim ako se naša empatija zasniva na pogrešnim premisama ili netonim podacima, onda izraavam duboko aljenje da se na taj nain manipulira braniteljskom solidarnošu i time onemoguuje da otvorena srca pristupamo pozivima za apel i sudjelujemo u aktivnostima koji se zasnivaju na naelima humanizma i filantropije.

Odgovor gospodina uline na upit:

U listopadu 2010.godine sklopio sam predugovor sa prodavateljom, ja kao kupac za tada poljoprivredno zemljište koje se nalazi  na lokaciji Nova Gradiška, LJudevita Gaja bb, k..2091/1 i 2098/1, k.o. Nova Gradiška, po cijeni od 12.500 eura ( 936 m2 ), zbog proširenja stambenih uvjeta na kojem bi sagradio montanu kuu za to zemljište sam do sada platio prodavatelju 9.000 eura, a dugujem još 3.500 eura, plus 5.000 kn zbog kašnjenja plaanja ukupnog kupoprodajnog iznosa što je sukladno Zakonu o opim propisima te nakon konane isplate za graevinsko zemljište da bi preuzeo vlasništvo navedene nekretnine moram platiti 5 % poreza i ostatak plaanja za komunalni i vodni doprinos u iznosu od 5.000,00 kn, što ukupno iznosi oko 42.000,00 kn. U prilogu dostavljam zahtjev kojeg sam poslao i dobio na isti negativan odgovor a u svezi oslobaanja plaanja komunalnog i drugog opremanja.

Naime, Ja sam hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata sa statusom HRVI-a, 20% trajno. Uesnik sam vojno-redarstvenih akcija Bljesak i Oluja, te sam odlikovan više puta. Oenjen sam otac dvoje djece, koji pohaaju srednju školu. Moja obitelj je 1998. godine  imala tešku prometnu nezgodu, a kao putnik u automobilu tada je teško nastradala moja supruga eljka. Nakon dugogodišnjeg lijeenja i šest dana bez svijesti danas je supruga zbog tjelesnog ošteenja organizma 80 % invalid. U to vrijeme moja djeca ( Marko i Matteo )su imali dvije i pet godina, a koji su zadobili lakše tjelesne ozljede Supruga od 2003.godine prima za kunu pomo i njegu od Centra za socijalnu skrb iznos od 500,00 kn..

Mišljenja sam da sam od strane resornih Ministarstava  ošteen glede traenja sukladno mome zahtjevu te sam ošteen openito mojim do danas poslanim aktima jer sam kao branitelj sve to zasluio.

Na kraju molim Vas da  mi pomognete sukladno dogovoru.
 iro raun:  3103124903   koji je otvoren u HYPO GROUP ALPE ADRIA banci  

Prilog: kao u tekstu,

Unaprijed se svima zahvaljujem!
U N.Gradiški, 31.05.2012.godine

Zvonko ulina

Prije nastavka cjelokupne dokumentacije iz koje je razvidno zašto gospodin ulina nas moli kao branitelje i kolege da iskaemo solidarnost i pomognemo sa uplatama donacija tko koliko moe do prikupljanja iznosa u ukupnom iznosu od 42.000,00 kuna dopustite mi da dam osobno mišljenje o svemu.

Ako treba nekome vjerovati na rije vjerovati u prije predsjedniku udruge kojeg je izabralo lanstvo kao asnog i poštenog da ih predstavlja i zastupa nego nekome tko je nick ili bez provjere identiteta javio se na nekom portalu ili facu kao „dobro obaviješteni izvor“.

To je moj stav u odnosu na javnost identiteta Predsjednika udruge koja okuplja policajce /UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA POLICIJE BP
Nova Gradiška, Slavonskih graniara br. 1 

Drugi se mogu ili ne moraju sa mnom sloiti, ali to je odnos povjerenja prema izboru lanstva.

Druga stvar koju elim istaknuti je pitanje što je to solidarnost a što je to filantropija.

Solidarnost
je kao moralni pojam oznaava obvezu zauzimanja ovjeka za ovjeka. Zbog toga taj zahtjev bez daljnjega spada u temelje morala uope. a Filantropija je elja da se promie dobro drugih ljudi.

Znai više nije u pitanju netko sa imenom i prezimenom ve naš stav prema ovjeku openito, naš stav prema humanosti, naš stav da dajemo a ne traimo ništa zauzvrat.

Kada bi 420 osoba uplatilo 100,00 kuna to bi iznosilo 42.000 kuna koliko je potrebno da netko u teškoj situaciji dobije krov nad glavom, a mi svi skupa nadu da nismo sami kada upadnemo u nevolje bez ili sa svojom krivnjom, za filantropiju to nije vano, a za solidarnost branitelja vano je samo to da je on branitelj.

Zašto samo to?

Zato što nas stalno dijele, po ovim ili onim kriterijima. Kao da smo biuterija postajemo lani i zlatni, po nejasnim kriterijima asni i oni ostali, zloinci i poinitelji, premalo rtve a previše zatvorenici po zatvorima. Tako nas stalno etiketiraju u zemlju u kojoj su ak dva predsjednika bili zatvorenici, u zemlji u kojima nam uzor moraju biti veterani prethodnih ratova koji nisu u stanju rašistiti prvo u svojim redovima pojmove s kojima se na nas nabacuju.

Podijelivši nas na manje skupine puno nas je lakše posvaditi, pa emo se svaati dali je tee biti zatoenik srpskih logora tjedan ili mjesec dana....i jedan dan je previše, pa je li onaj od pet godina sudjelovanja u ratu zasluniji od onog od godine dana, pa na kojem je ratištu bio, pa je li bio gardist ili domobran, policajac ili vojnik..... a zar nije bitno da je uope bio, pa koliko ih tzv. Pacifista i moralnih vertikala uope nije bilo, pa zar je moje kao pojedinca da provjeravam potvrde MUP-a i MORH-a ili „neka institucije rade svoj posao“

A što je posao institucija i kako rade svoj posao vidimo na primjeru Zvonka uline gdje mu se prvo daje jedan savjet, onda mu se iskljuuje temeljem tog savjeta pravo, a sad mu se daje
rok da do 13. 06. podmiri 42.000 kuna kako bi ostvario temeljno pravo a to je krov nad glavom za etvorolanu obitelj od kojih su on i supruga invalidi.

Pametnom dosta, neka svatko odlui po svojoj savjesti itajui daljnju dokumentaciju ili je smatrajui nebitnom.

Ono što znam da u ja uraditi je sljedee:

Ostalo mi je dividende od onih par udjela iz Fonda koje sam nešto iz sentimentalnih razloga, a nešto iz ziheraške politike da je bolje biti u Fondu nego izvan njega ostavila, pa u to prenijeti na raun od Zvonka. Nije puno, nemam niti ja, nema nitko od nas, jer da ima ne bi bili isti krug, ali kad bi svatko od nas dao samo 10% iz iznosa novca koje sada ima u svom novaniku pomogli bi Zvonku.

I za kraj molim odgovorne iz udruga, spojite glave i dobro razmislite o osnivanju Zaklade za pomo braniteljima u nevolji koja ne bi (kao ova u Fondu) bila pod patronatom drave, koja ne bi bila birokratski troma, koja bi imala asne ljude u odborima, koja bi financirala ovakve sluajeve, ali i nepodobne knjige i filmove i još mnogoštošta što nije po volji mnogima, a mogla bi prikupljati donacije i nitko se ne bi pitao jel u pitanju pravi ili krivi.

Srdaan pozdrav
Ljiljana Canjuga

Više pogledajte u dokumentaciji u nastavku


                                                             MINISTARSTVO BRANITELJA>
                                                            Uprava za stambeno zbrinjavanje
                                                                     n/p Dinku Mikuli
                                                         n/z Ministru gosp. P.F. Matiu

PREDMET:     ZAHTJEV  za izdavanje potvrde za komunalno i dr. opremanje,
                                                        dostavlja se,

Poštovani gosp. Mikuli,


Molim Naslov da mi omogui izdavanje potvrde za oslobaanje od plaanja komunalnog opremanja ( vodovoda mree,sustava vode i odvodnje,troškovi prikljuka na elektroenergetsku mreu i plinskog prikljuka ), za nekretninu na lokaciji Nova Gradiška, LJudevita Gaja bb, k..2091/1 i 2098/1, k.o. Nova Gradiška, kao HRVI iz Domovinskog rata X skupine sa 20% ošteenja organizma ( trajno ).

Naime , na temelju lanka 171. stavak 1. Zakona o preuzimanju Zakona o opem upravnom postupku ( NN 53/91 ), Ministarstvo branitelja moe izdati POTVRDU u svezi ostvarivanja prava na stambeno zbrinjavanje.

Na temelju potvrde Ministarstva branitelja, Uprave za stambeno zbrinjavanje, a sukladno lanku 6. Odluke o komunalnom doprinosu grada Nova Gradiška ( Novogradiški glasnik, br. 1/02- proišeni tekst) , propisano je da HRVI iz Domovinskog rata i lanovi njihovih obitelji oslobaaju se od plaanja komunalnog doprinosa, jer od strane Ministarstva branitelja nisam ostvario stambeno zbrinjavanje, dodjelom stana ili stambenog kredita pri Vašem Ministarstvu.

Takoer sukladno Zakonu PHBDR i lanova njihovih obitelji ( NN 108/96 ), i Uredbom o mjerilima za stambeno zbrinjavanje ja kao HRVI ( NN 36/97 ), osloboen sam plaanja komunalnog doprinosa investitoru stambenih objekata, koji se grade za potrebe stambenog zbrinjavanja navedenih kategorija, koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Kad osoba iz navedene kategorije puanstva, koja nema riješeno stambeno pitanje, a sama investira graenje stambenog objekta radi svoga stambenog zbrinjavanja biti e osloboena plaanja komunalnog doprinosa.

U svezi gore navedenog  Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju posebne dravne skrbi podnijeti u zahtjev za stambeno zbrinjavanje dodjele graevinskog materijala izvan podruja posebne dravne skrbi zbog teškog socijalnog stanja u obitelji, a sukladno lanku 2. st.1. to. 3 Pravilnika o uvjetima i nainu ostvarivanja prava na dodjelu graevinskog materijala izvan podruja posebne dravne skrbi ( NN 144/2011 ). Ve sam na moj upit kojeg sam poslao Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU dobio odgovor od strane navedenog Ministarstva, te sam u fazi prikupljanja potrebne dokumentacije, koju u dostaviti idui tjedan.

Zbog svega iznesenog
 molim NASLOV da mi izda potvrdu u svrhu oslobaanja od plaanja troškova prikljuka na vodovodnu mrei kao i za elektroenergetsku i plinsku mreu za k..2091/1 i 2098/1, k.o. Nova Gradiška Ljudevita Gaja bb, s kojom ete u mnogome financijski pomoi, jer u od strane lokalne uprave i samouprave na osnovu Vaše potvrde biti financirani svi troškovi komunalnog doprinosa kao i elektroenergetskog i plinskog sustava.

Prilog: potreba dokumentacija

Napomena:
 elim Vas izvijestiti da sam jedan manji dio platio za komunalni i vodovodni doprinos lokalnoj upravi i samoupravi ( gradu N.Gradiška ), a ostatak zbog teškog materijalno-financijskog i socijalnog stanja u obitelji ostatak duga nisam u mogunosti platiti, te ukoliko ne platim do poetka svibnja pokrenuti e se protiv mene upravni spor. U prilogu Vam dostavljam opomene.

S poštovanjem,

U N.Gradiški, 29.02.2012.godine

                                                         Zahtjev podnosi:
                                                         Zvonko ulina

 ZVONKO ULINA
ZRINSKIH 59
NOVA GRADIŠKA
JMBG: 0202965301226

                                   MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU
                                                          n/p Ministru gosp. Branku Griu
                                                     
 MINISTARSTVU BRANITELJA
                                                        n/p Ministru gosp. P.F.Matiu
                                         MINISTARSTVU SOCIJALNE POLITIKE I MLADIH
                                                        n/p Ministrici gosp. M.Opai

Predmet: 
 Stambeno zbrinjavanje izvan podruja dravne skrbi
                        i financijska potpora, APEL, trai se,
Poštovana gospodo, cijenjeni Ministri i Ministrice,

Obraam Vam se sa APELOM  u svezi stambenog zbrinjavanja dodjele  graevinskog materijala izvan podruja posebne dravne skrbi na temelju lanka 10 stavka 3. Zakona o podrujima posebne dravne skrbi, te sukladno PRAVILNIKU o uvjetima i nainu ostvarivanja prava na dodjelu graevinskog materijala ( NN 144/2011 ), lanak 2. stavak 1. toka 3. Pravilnika
 ( Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU ), te zbog financijske potpore mojoj etverolanoj obitelji koja se našla u teškom socijalnom problemu, a imovinsko stanje je takvo da ne moemo osigurati osnovne ivotne potrebe, te jedan lan obitelji ( supruga )je korisnik socijalne skrbi ( Ministarstvo branitelja i Ministarstvo socijalne politike i mladih ). Takoer zbog teškog stanja u obitelji potreban nam je i graevinski materijal uz organiziranu ugradnju, jer trenutno nismo u stanju samostalno financirati izgradnju obiteljske kue.

Protekle 2011.godine sam se u dva navrata za financijsku pomo obratio u Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška kojom prigodom moja obitelj je dobila financijska sredstva u iznosu od ( 2 x 2.500,00 kn ), jer je moj zahtjev bio opravdan. Takoer mi je financijski pomogla i Brodsko-posavska upanija.
 Moja obitelj nema u vlasništvu nikakve imovine u Hrvatskoj, a niti u inozemstvu.

U svezi iznesenog molim NASLOV da zbog specifinosti stambenog i financijskog problema maksimalno izaete u susret mojoj etverolanoj obitelj, te da Vi Ministre Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, posebnom odlukom sukladno Zakonu o podrujima posebne dravne skrbi moj zahtjev kojeg u sa ostalom dokumentacijom dostaviti idui tjedan najdulje do petka 02.03.2012.godine, a u svezi dodjele graevinskog materijala, kao i organiziranu ugradnju istog riješite pozitivno, te nakon toga donesete odluku o dodjeli graevinskog materijala, jer u protivnom ako mi se odbije zahtjev moja e obitelj završiti na ulici. U stanu gdje privremeno stanujemo moemo ostati do svibnja 2012.godine.     

A dok u svezi iznesenog
 molim Ministra branitelja te Ministricu socijalne politike i mladih da se sa financijskom potporom pridrue Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u svezi rješavanja stambenog pitanja meni kao hrvatskog branitelja,dragovoljca Domovinskog rata i mojoj obitelji.

Uzimajui u obzir teško socijalno stanje lanova obitelji hrvatskog branitelja zbog svega iznesenog od
 NASLOVA traim hitnu i maksimalnu materijalno-financijsku potporu i za osnovne potrebe i reijske troškove.

Unaprijed Vam se zahvaljujem te ostajem pri osobitom poštovanju.

U  Novoj Gradiški, 26.02.2012.god    

                                                                                      Apel podnosi:
                                                                                    Zvonko ulina      


MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA

Na temelju lanaka 10.c stavka 3. Zakona o podrujima posebne dravne skrbi (»Narodne novine«, br. 86/08 i 57/11), ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, donosi

PRAVILNIK

O UVJETIMA I NAINU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODJELU GRAEVNOG MATERIJALA IZVAN PODRUJA POSEBNE DRAVNE SKRBI /NN 144/2011

lanak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti za ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje dodjelom graevnog materijala za popravak, obnovu ili izgradnju obiteljske kue u vlasništvu korisnika izvan podruja posebne dravne skrbi i nain ostvarivanja tog prava.

lanak 2.

Tijekom Domovinskog rata do završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Pravo na dodjelu graevnog materijala izvan podruja posebne dravne skrbi moe ostvariti:

1. osoba koja ima u vlasništvu u ratu ošteenu ili razorenu obiteljsku kuu izvan podruja posebne dravne skrbi ije ošteenje je nastalo za vrijeme Domovinskog rata do završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a koja nije obnovljena prema Zakonu o obnovi, pod uvjetom da je osoba bila vlasnik te obiteljske kue na dan 8. listopada 1991. godine,

2. povratnik koji je bivši nositelj stanarskog prava izvan podruja posebne dravne skrbi te ima u vlasništvu ošteenu ili razorenu obiteljsku kuu ili graevinsko zemljište izvan podruja posebne dravne skrbi,

3. osobito teški socijalni sluajevi i drugi korisnici socijalne skrbi ije imovinsko stanje je takvo da ne mogu osigurati osnovne ivotne potrebe i stanuju u nezadovoljavajuem stambenom prostoru, te imaju u vlasništvu ošteenu ili razorenu obiteljsku kuu ili graevinsko zemljište izvan podruja posebne dravne skrbi.

Osobe iz stavka 1. ovoga lanka mogu ostvariti navedeno pravo pod uvjetom da su hrvatski dravljani
, koji nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu useljivu obiteljsku kuu ili stan na podruju Republike Hrvatske, podruju drava nastalih raspadom SFRJ ili drugih drava u kojima borave, ili ako istu nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi nain otuili nakon 8. listopada 1991., odnosno ako nisu stekli pravni poloaj zaštienog najmoprimca te pod uvjetom da se u obnovljenu kuu ili stan vrate i u njoj prebivaju.

lanak 3.
Potvrdu o obiteljskoj kui koja je u ratu ošteena ili razorena i koja nije obnovljena prema Zakonu o obnovi, izdaje Ured dravne uprave nadlean za poslove obnove za obiteljske kue koje su bile predmetom procjene Komisije za popis i procjenu ratne štete.

Ako obiteljska kua nije bila predmetom procjene Komisije za popis i procjenu ratne štete, status u ratu ošteene ili razorene obiteljske kue utvruje Povjerenstvo za procjenu stanja stambenog objekta osnovano prema lanku 9.a Zakona o podrujima posebne dravne skrbi. Povjerenstvo za procjenu stanja stambenog objekta moe od podnositelja zahtjeva zatraiti i druge odgovarajue dokaze o statusu u ratu ošteene ili razorene obiteljske kue.

Pravo na dodjelu graevnog materijala moe se ostvariti za obnovu ili izgradnju u ratu ošteene ili razorene obiteljske kue na estici na kojoj se nalazi ošteena ili razorena obiteljska kua.

lanak 4.
Nezadovoljavajui stambeni prostor je stan ili obiteljska kua površine manje od 35 m2 za jednu osobu, a za osobe s invaliditetom manji od 42 m2 te uveanu za 10 m2 za svakog daljnjeg lana obitelji, odnosno stambeni prostor koji je neuseljiv ili useljiv s potrebom dodjele graevnog materijala prema lanku 9.a. Zakona o podrujima posebne dravne skrbi.

Nezadovoljavajui stambeni prostor iz stavka 1. ovog lanka mora biti u vlasništvu podnositelja zahtjeva ili lanova obitelji koji se stambeno zbrinjavaju.

Status neuseljivog i useljivog, odnosno nezadovoljavajueg stambenog prostora utvruje Povjerenstvo za procjenu stanja stambenog objekta.

lanak 5.
Osobito teški socijalni sluajevi i korisnici socijalne skrbi iz lanka 2. stavka 1. toke 3. ovoga Pravilnika su osobe u sustavu socijalne skrbi, odnosno osobe koje svojim cjelokupnim imovinskim stanjem ne mogu zadovoljiti osnovne ivotne potrebe.

Odgovarajue mišljenje za osobe iz stavka 1. ovoga lanka daje nadlena ustanova socijalne skrbi u pisanom obliku, te jedinica lokalne samouprave na ijem podruju osoba prebiva.

lanak 6.
Pravo na dodjelu graevnog materijala s pravom na organiziranu ugradnju ostvaruju osobe iz lanka 2. stavka 1. toke 1. ovoga Pravilnika.

Osobe iz lanka 2. stavka 1. toke 2. i 3. ovoga Pravilnika mogu ostvariti pravo na organiziranu ugradnju dodjeljenog graevnog materijala ako nisu u mogunosti samostalno financirati obnovu ili izgradnju obiteljske kue što dokazuju potvrdom nadlene ustanove socijalne skrbi i jedinice lokalne samouprave na ijem podruju prebivaju.

Zahtjev za dodjelu graevnog materijala s pravom na organiziranu ugradnju podnosi korisnik uz kojeg je potrebno priloiti mišljenje nadlene ustanove socijalne skrbi.

lanak 7.
Rješenje o pravu na stambeno zbrinjavanje dodjelom graevnog materijala izvan podruja posebne dravne skrbi za svaki predmet pojedinano donosi ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Odluku o pravu na organiziranu ugradnju darovanog graevnog materijala za svaki zahtjev pojedinano donosi ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva nakon što je doneseno rješenje iz stavka 1. ovoga lanka.

lanak 8.
Na isporuku graevnog materijala za korisnike izvan podruja posebne dravne skrbi primjenjuju se na odgovarajui nain mjerila iz Pravilnika o nainu izgradnje i mjerilima za popravak, obnovu i izgradnju obiteljske kue dodjelom graevnog materijala i višestambenih objekata na podrujima posebne dravne skrbi.

lanak 9.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 019-06/11-01/1704
Urbroj: 538-06-2/0137-11-2
Zagreb, 1. prosinca 2011.
Potpredsjednik Vlade
Republike Hrvatske i minister
regionalnog razvoja, šumarstva
i vodnoga gospodarstva
mr. sc. Boidar Pankreti, v. r.

  ODGOVOR MINISTARSTVA             

 
REPUBLIKA HRVATSKAMINISTARSTVO REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJERadnika cesta 22, 10000 Zagrebtel. 617 25 00, fax. 618 48 27
                                                                             Zagreb, 23. veljae 2012. godine                    ZVONKO ULINA                    Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript              
  
  

Poštovani,

Obratili ste se ovom Ministarstvu putem elektronske pošte su upitom o tome moete li kao hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata sa statusom HRVI,  moete dobiti na privremeno korištenje ili darovanje kuu ili stan, odnosno postoji li mogunost da Vam Ministarstvo financijski pomogne u namjeri kupnje montane kue odnosno da vam se dodijeli graevinski materijal  za obiteljsku kuu, a projekt montane kue bi se preinaio u zidani objekt.  Navodite da stanujete na podruju Nove Gradiške  sa etverolanom obitelji  kao podstanar u vrlo teškoj materijalnoj i financijskoj situaciji. U svezi zatraenog izvješujemo kako slijedi.

 Obzirom na okolnosti konkretnog sluaja i opisane ivotne situacije u kojoj se s vašom etverolanom obitelji nalazite upuujemo Vas na podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje dodjelom graevnog materijala izvan podruja posebne dravne skrbi prema lanku 2. stavku 1. toki 3. Pravilnika o uvjetima i nainu  ostvarivanja prava na dodjelu graevnog materijala izvan podruja posebne dravne skrbi ("Narodne novine 144/11).

Zahtjev za stambeno zbrinjavanje dodjelom graevnog materijala izvan podruja posebne dravne skrbi podnosi se na propisanom obrascu i ovjeren od javnog biljenika uz dostavu potrebne dokumentacije. Obrazac zahtjeva dostavljamo Vam u prilogu.

Popunjen i ovjeren propisani obrazac, zajedno sa traenom dokumentacijom dostavite osobno ili poštom u nadleni Regionalni ured Slavonski Brod ili Ispostavu u Okuanima.

U sluaju osobne predaje zahtjeva upuujemo Vas da se prethodno telefonski informirate glede uredovnog vremena za stranke  u Regionalnom uredu Slavonski Brod na broj telefona:  035/443-360 ili Ispostava Okuani na tel:  035/372-750.

S  poštovanjem,

O tome obavijest:
1. Kabinet ministra
2. Regionalni ured Slavonski Brod    
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!