www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 17 Listopad 2019
 
 
OTVORENO PISMO HRVATSKOM SVJETSKOM KONGRESU
Nedjelja, 16 Rujan 2012
KRUG ZA TRG, Graanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitaristike simbolike

Zagreb, 14. rujna 2012.

Gospodinu Miji Mariu, predsjedniku Hrvatskog svjetskog kongresa
lanovima Hrvatskog svjetskog kongresa

Poštovani  gospodine predsjednie Mariu,
poštovane gospoe, poštovana gospodo,

na internetskim stranicama Hrvatskog svjetskog kongresa uoili smo da su najviši predstavnici Kongresa ovih dana  posjetili Hrvatsku maticu iseljenika u Zagrebu kako bi prije svega estitali novom ravnatelju mr. sc. Marinu Knezoviu na odgovornoj i vanoj dunosti te ga upoznali s radom HSK-a, a takoer i da je  razgovor bio konstruktivan i plodan.

Razumljivo je da se u Krugu za trg, graanskoj inicijativi za Hrvatsku bez totalitaristike simbolike, veselimo suradnji predstavnika iseljenikih udruga i predstavnika domovinskih institucija, no dopustite nam da u ovom posebnom sluaju iznesemo kritiku rije, za koju vjerujemo da e vam biti relevantna.

Gospodin mr. sc. Marin Knezovi obnašao je zadnjih godina dunost predsjednika Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Skupštine grada Zagreba. S te je funkcije odbio desetine zahtjeva pojedinaca i udruga, osobito one Kruga za trg, kojima se trailo uklanjanje imena maršala Tita s jednog od središnjih zagrebakih trgova. Velikom zauzetošu osobno je isticao da je Tito bio veliki ovjek, zasluan za uspjeh narodnooslobodilake  borbe, da je objedinio antifašistike snage i stvorio temelje za uspostavu hrvatske drave (iz Odbijenice od 8. 12. 2011.).  Energino je u mnogim prilikama naglašavao da nikada ne e dopustiti da se ime Trga promijeni. Na spominjanje otvorenih bleiburških, lepoglavskih, starogradiških i zenikih rana odgovarao je cinikom distancom.

Upravo ste vi, hrvatski iseljenici, podnijeli veliki teret politikih progona i siromaštva, a za koje je izravno odgovoran Tito. Visjeli smo - jer i sami smo, više nas, pripadali onima koji su morali otii -  na vratima vlakova koji su išli prema Zapadu ili smo bjeali veslajui u brodiima preko uzburkanog Jadrana zato jer nam je Titov komunistiki reim oduzimao ivotnu perspektivu i zatirao san o slobodnoj  Hrvatskoj.  

Osobite vrijednosti društava u kojima  ivite  su demokracija i moral. Za njima ezne i domovinska Hrvatska. Velianje Tita i jugoslavenske komunistike diktature ne stoji ni u kakvoj vezi s takvim vrijednostima. Ljudi koji slave nasilje ne ele drugima dobro. I  ne mogu biti na mjestu koje je, na dravnoj razini, simbolina spona izmeu iseljene i domovinske Hrvatske.

Dragom Hrvatskom svjetskom kongresu elimo uspjeh u radu, a svim lanovima šaljemo  iskrene  pozdrave iz našeg zajednikog Zagreba, zajednike Hrvatske,

Maja Runje, Koordinatorica Kruga za trg
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!