www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 17 Listopad 2019
 
 
AKCIJA ZA BOLJU HRVATSKU - PETRINJA
Subota, 22 Rujan 2012
ABH na obiljeavanju Dana sjeanja na rtve u Domovinskom ratu Grada Petrinje

Izaslanstvo Akcije za bolju Hrvatsku koju je predvodio predsjednik upanijske podrunice Sisako-moslavake upanije Miroslav Marjanovi, zajedno sa predsjednikom gradskog ogranka ABH Petrinja, Miljenkom Bušiem i lanom nadzornog odbora ABH Petrinja Zdravkom Dumboviem sudjelovalo je na manifestaciji „Dani sjeanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne rtve grada Petrinje u Domovinskom ratu, te razaranje našeg grada u rujnu 1991.“ koja se odrava u Petrinji od 01. do 29. rujna.

Dana 16.09.2012. odrana je središnja manifestacija koja je zapoela svetom misom zadušnicom u upnoj crkvi Sv. Lovre u Petrinji, za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne rtve iz Domovinskog rata grada Petrinje, koju je predvodio biskup Vlado Koši.Nakon svete mise brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te izaslanstava politikih stranaka, poloila su vijence i zapalila svijee na tri lokacije masovnih grobnica u okolici grada Petrinje. Masovna grobnica Vila gdje je stradalo 17 branitelja, kod Nove bolnice gdje ih je stradalo 7 i na Marinki gdje je spomen obiljeje za 22 branitelja.

Ogorenje zbog toga što poinitelji zloina s poetka Domovinskog rata još nisu procesuirani osjetilo se i na današnjoj središnjoj manifestaciji rujanskih Dana sjeanja u Petrinji.

Iako je Petrinja po omjeru broja stanovnika i rtava meu prvima u Hrvatskoj po ratnim stradavanjima, jer je ukupno na podruju Petrinje smrtno stradalo 128 hrvatskih branitelja iz Petrinje i 134 branitelja iz drugih dijelova Hrvatske, ubijeno je više od 350 civila, a na popisu su 21 nestali hrvatski branitelj i 74 civilne rtve, do današnjeg dana nitko nije procesuiran za te ratne zloine.

Konaan broj rtava još nije utvren jer je nedavno otkrivena još jednu masovna grobnica.

Akcija za bolju Hrvatsku
Podrunica za Sisako-moslavaku upaniju
Gradski ogranak Petrinja

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!