www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 17 Listopad 2019
 
 
IZLOBA O STRADANJU HRVATA - PETRINJA - AUTOR IZLOBE - ELIMIR KUATKO
Subota, 22 Rujan 2012

Piše: Marin Fran

PETRINJA - Dani sjeanja na rtve komunizma od Bleiburga do svetog Grgura i Golog otoka naziv je izlobe otvorene u Galeriji Krsto Hegeduši. Autor ove izlobe elimir Kuatko na brojnim je fotografijama dokumentirao zloine iz Drugog svjetskog rata. I sam je bio na krinom putu na Bleiburgu i preivio je kao desetgodišnji djeak. Smatra kako su Tito i Staljin tvorci brojnih zala. Tito je, prema njegovim rijeima i ocjenama svjetskih medija, deveti zloinac u povijesti po broju ubijenih od strane reima. Kuatka smeta što se nastoje umanjiti razmjeri ovih zloina:

„Europa trai da se smanji broj grobnica i da se smanji broj ljudi da bi nas izravnali s ovim zloincima i da nas opet stave u istu kuhinju. Dok sam iv to ne dam i pišem knjige. U novoj knjizi, ako Bog da, bit e imena i slike ovih zloinaca koji danas vladaju i sude mog prijatelja u Zagrebu, gospodina Merepa, a ratni zloinac sudi protiv njega, to mogu dokumentirati."Nakon uvodnih rijei, Kuatko je objašnjavao sadraj svake pojedine fotografije. Predsjednik petrinjske podrunice Udruge Hrvatski domobran 1941.-1945. Mirko Putri je kazao da su upravo najvei genocid nad hrvatskim narodom nakon Drugog svjetskog rata poinili antifašisti na elu s njihovim voom Josipom Brozom:

„Za zloine nad Hrvatskim narodom i masovni pokolj Hrvata bio je odgovoran sam Josip Broz Tito. To se vidi iz njegove izjave Ivanu Meštroviu 1959. na Brijunima. Kad je na Meštrovievo pitanje, zašto je dopustio masovni pokolj Hrvata u proljee 1945. Tito odgovorio kako se to nije moglo izbjei jer je trebalo dopustiti da se Srbi zadovolje. To je dokumentirala Hina."
Predsjednik „Hrvatskog domobrana" na razini drave Nikola Matii je kazao da u Petrinju iz Rijeke zajedno sa lanovima rado dolazi i nekoliko puta godišnje. Podsjetio je kako je izloba obišla akovo, Senj, Delnice, Našice, Karlovac, Kutinu, Omiš i Dubrovnik. Petrinjci do 29.rujna mogu pogledati ovu izlobu otvorenu u sklopu Dana sjeanja koja na fotografijama dokumentira stratišta stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu.

Fotografije: Antun Petrai

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!