www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 17 Listopad 2019
 
 
DUH KARAOREVA I U HRVATSKOM KOLSTVU - ARKO MARI
Subota, 22 Rujan 2012
(ZBOG SLIKA GENERALA I RAVNATELJE BACAJU NA ULICU )

Prošao sam kroz rendgenski okvir, metalni novac, kljueve, mobitel i dvije kemijske olovke ponovo stavio u depove, a praznu, plastinu, napuknutu, kiastu kinesku zdjelu, koja se svakodnevno rukuje sa svim posjetiteljima Zagrebake palae pravde, i zaeli im dobrodošlicu, gurnuo pred utegnutu policajku. Neka mi oprosti ako je mogue milicajka, jer sam više puta itao o miliciji u policiji, i Raanu premijeru bacakom rekorderu, koji je iz slube bacio preko 3 000 hrvatskih policajaca. U zraku visi spoznaja da je i poslije Raana Raan, jer se na današnjem radnom sporu, nije govorilo o nikakvom radu nego upravo o bacanju iz slube.
Kakav rad, radilo ti se o glavi. Govorio je svojim studentima osniva samoupravne znanstvene discipline KADROLOGIJE prof. Jovo Breki, inspiriran plimom kadroviranja, diferencijacija i slinih KARAOREVO sintagmi mranih 70 – ih godina. Duh Karaoreva lebdi i danas u sudnici oko predmeta, na ulicu baenog, srednjoškolskog zagrebakog ravnatelja, branitelja i oca etvero djece, prof. Krešimira Mihajlovia, zbog postavljanja, u auli svoje škole, meu slike i biste zaslunika, i slike dvojice zaslunih velikana iz novije nacionalne povijesti, oslobodilaca od krvavog velikosrpskoetnikog jugoagresora, GOTOVINE I MARKAA.

Sudnica ko sudnica. Tuitelj i tuenik sa svojima, te svjedoci i gledalište. Sutkinja dri konce u svojim rukama, i preko zapisniarke sve prenosi na papir. Šuti, slušaj i zapisuj što se govori. 
Zbog medijskog pritiska ( srpski radio, portali, novine, jutarnji list ) trailo se izjašnjavanje školskog odbora.
Takve stvari nisu za javni prostor škole, govorio je Zukanovi. Plakati i sve drugo što ne pripada školskom programu...Domovinski rat jest dio školskog programa. Skakala je sama sebi u usta svjedokinja Šari.
Ne sjeam se da je Zukanovi pitao ravnatelja, jesi li ti ustaša. Je, je je. Pitao me je. Govorio mi je ravnatelj i zahtijevao da to ue u zapisnik. (tajnica škole ).
Ali zbog rijei ustaša, je mijenjan zapisnik. (sutkinja . Ali ne samo zbog toga (Šari).

Zapisnici, sjednice, bacanje ravnatelja na ulicu, postavljanje nove ravnateljice... Za kraj je ostavljen, vidjelo se, ne sluajno, svjedok Malik Zukanovi roen 1944.godine, otac Mehmed...itd. U školski odbor me je imenovala Gradska skupština, odbor za školstvo, kulturu i sport, i ja sam predstavnik osnivaa – grada Zagreba.
Iz naelnih razloga sam protiv ovih plakata. To je privatizacija zidova iz emotivnih ili ideoloških razloga. To je privatizacija i fetišizacija. Na djecu oni djeluju zbunjujue. Pitaju se, kako oni mogu biti muenici. (Usput emo napomenuti da školu pohaaju i Milanovieva djeca.)
Za rije fetišizacija u Klaievu rijeniku stranih rijei stoji. Fetiš, franc. Predmet koji primitivna plemena oboavaju kao nosioca „ udotvorne“ sile... Završio je u politikom stilu, sa konstatacijom da „taj dio povijesti još nije verificiran“, te je bahato zatraio sudsku dnevnicu po cijeni školskog odbora. Moete dobiti samo za tramvajsku kartu. (sutkinja).   To je prelilo ašu, pa je u sudnici nastalo gunanje i glasno negodovanje. Ovaj je gori od Save Štrbca. Udovici palog branitelja Anki Pasari je zbog njegovih rijei pozlilo, i sa rukom na trbuhu je napustila sudnicu. Sutkinja je pogriješila, zato što, prije nego je napustio sudnicu, od njega nije zatraila da se ispria za uvrede koje je nanio, i onima u sudnici i van sudnice, i ivim i mrtvim hrvatskim braniteljima i njihovoj djeci. Onaj za koga domovinski rat nije verificiran, on ga, zajedno sa njegovim nosiocima ; narodom, braniteljima, i generalima negira, a samim tim, brani etniku agresiju, i ali za neim drugim, za nenarodnom, okupatorskom i zloinakom Jugoslavijom. Onaj koji sve nas vidi kao fetišizirane divljake, zato što su za nas, naši generali oslobodioci, naša svetinja, se teško zamjerio i nama i domovini Hrvatskoj.
Dokle emo mi podnositi širenje govora protuhrvatske mrnje  i vrijeanja naših domoljubnih i svakih drugih osjeaja. Negodovalo se sudskim hodnikom po izlasku iz sudnice.
Ustaša je konstrukcija. Ja to nisam rekao. Niti on, kao niti drugi svjedoci iz škole, kao da im je netko sugerirao, da se toga ne sjeaju. Što bi na sve ovo rekli Zukanovievi preci, koji su najvjerojatnije, zajedno s 50 000 muslimana, kao hrvatski vojnici i civili završili u Bleiburškim Hudim jamama, Jazovkama i tenkovskim rovovima... (Hoda iz Gunje, u Bleiburškom govoru ).   

I na kraju, gle uda. Vrlo je mogue, s obzirom na godinu roenja, da je naš današnji nesretni junak, upravo onaj mali Mujo iz vica, koji je, odgovarajui uitelju na pitanje, tko su bili ustaše, otegnuto odgovarao. Ba-bo, de-do, a-mida, da-ida...

arko Mari, Zagreb
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!