www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 15 Kolovoz 2020
 
 
VALJEVSKI DOBROVOLJAC KOSTA GVOZDENOV UBIO TOVARNIKOG SVEENIKA
Subota, 06 Listopad 2012
TOVARNIK – U povodu 21. obljetnice smrti vl. Ivana Burika, muenika katolike Crkve, ponovno pozivamo nadlene institucije Republike Hrvatske da rasvijetle zloin nad sveenikom Ivanom Burikom i drugim mještanima Tovarnika koji su ubijeni u egzekucijama nakon okupacije sela. Izraavamo nezadovoljstvo da poinitelji nisu procesuirani ni kanjeni, iako postoje svi relevantni dokazi. elimo ukazati na izbjegavanje kanjavanja zloina koje su poinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba nad Hrvatima.

 Tovarniki upnik veleasni Ivan Burik, kojega je za vrijeme okupacije Tovarnika 8. listopada 1991. ubio pripadnik paravojne postrojbe iz Srbije, jedini je sveenik ubijen tijekom Domovinskog rata. Veleasni Burik imao je hrabrosti suoiti se s onim što se dogaa, ostati u Tovarniku i pokazati  slobodu darivanja drugima, ivjeti za druge do posljednjega trenutka svojega ivota. Ne skrivajui se, ve redovito posjeujui vjernike, veleasni Burik je oito bio "trn u oku" okupatorskim vlastima u Tovarniku pa su jednog dana u upni dvor došli pripadnici etnike postrojbe "Dušan Silni" iz Valjeva, odveli ga u podrum i strijeljali.

Udruga dr. Ante Starevi iz
Tovarnika ve godinama traga za istinom o muenikoj smrti tovarnikog sveenika i pri tom je uspjela otkriti ime ubojice, ali i neke sumnjive okolnosti izvješa njegove smrti kojega potpisuje dr. Ljeposava Stanimirovi.
 
Istraivanjem i razgovorom sa svjedocima utvrdili smo kako je veleasnog Burika ubio Kosta Gvozdenov iz Valjeva, pripadnik etnike postrojbe "Dušan Silni". Kada su Gvozdenova upitali u susjednom Lovasu kakvu to udnovatu kapu nosi na glavi, a imao je sveeniki biret, ponosno je odgovorio kako ju je uzeo „od ubijenog popa kojem više ne e trebati“. Na upit pomalo zateene skupine srpskih vojnika i civila da nije valjda ubio „našeg pravoslavnog popa“, valjevski dobrovoljac ih je umirio: „Ma ne, bio je to ustaški pop u Tovarniku.“

Dokazi o povijesnom falsifikatu dr. Stanimirovi o smrti vl. Ivana Burika

Kontroverzno je i lijeniko izvješe mrtvozornice dr. Ljeposave Stanimirovi od 12. listopada 1991. o uzroku Burikove smrti po kojemu on nije strijeljan, nego je poginuo od eksplozije. Postoje svjedoci koji su vidjeli Burikovo tijelo i uoili rupe od metaka. Pomnijom analizom rukopisa lako je utvrditi da je lijeniko izvješe o uzroku smrti tovarnikog upnika vlastoruno potpisala dr. Ljeposava Stanimirovi, ali ga je ovjerila igom dr. Dragana Martinovia, što još više budi sumnju i upuuje na njihovo odraivanje prljavoga posla za nalogodavce. Više preivjelih tovarnikih logoraša, meu kojima i Pavo Mijokovi, svjedoi da su mještani našli veleasnog Burika mrtvoga na dvosjedu u podrumu. "Otkopao sam mu vestu" – doslovce je izjavio – "i vidio rupe od metaka na njegovim prsima. Veleasnog smo stavili u sivu najlonsku vreu, odnijeli ga na traktorskoj prikolici na groblje i tamo ga poloili pored ostalih ubijenih mještana."

Udruga je istraujui ovaj ratni zloin došla do dokaza, kako su mnogi dokumenti mrtvozornika izdani s krivotvorenim podacima bez pregleda i to naknadno. O tome mogu posvjedoiti i preivjeli mještani, koji su skupa, s tada još ivim tovarnikim upnikom vl. Ivanom Burikom, ve u rujnu 1991. pokopali 34 ubijena branitelja i civila.

Za Udrugu dr. Ante Starevi Tovarnik
Antun Ivankovi, predsjednik Udruge
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!