www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 17 Listopad 2019
 
 
ODSELILA SE NEPOVRATNO ELJEZARA IZ SISKA!
Subota, 06 Listopad 2012
eljezara Sisak d.o.o., eljezara Sisak Nova d.o.o., MECHEL Sisak d.o.o., CMC Sisak d.o.o. i na posljetku ABS Sisak d.o.o., u europskim i svjetskim razmjerima nije bila velika tvrtka, meutim proizvodi eljezare, poglavito bešavne eline cijevi bile su dokazane kvalitete i tradicionalno traene diljem Svijeta. Tome u prilog ide spoznaja da su se u eljezari više od pola stoljea proizvodile bešavne eline cijevi ija je kvaliteta bila sukladna visokim standardima ISO 9001 i API - Q1 standarda, posebno API 5L i API 5CT licence (American Petroleum Institute) za eline bešavne cijevi koje se primjenjuju u naftnoj industriji, a te licence bile su brand, zaštitni znak eljezare, Grada Siska i drave Hrvatske, jer niti jedna eljezara u zemljama okruenja, niti u zemljama tranzicije, tu licencu nije posjedovala. Vrijednost je to, koja je prodajom eljezare bespovratno izgubljena i moe se slobodno rei, da je dio rasprodanog hrvatskog nacionalnog blaga. Konano, sve tvrtke koje su tijekom proteklog desetljea kupovale sisaku eljezaru kupovale su je izmeu ostalog i da postanu vlasnici te prestine licence, s vrlo iskusnim zaposlenim kadrom. Danas, na alost, samo sa sjetom moe se rei:
API 5L i 5CT licence više ne stanuju u Sisku!“

    
   

S razlogom je uvodna reenica napisana u prošlom vremenu, jer od sisake eljezare koja je zajedno s Metalurškim fakultetom u Sisku bila kraljenica hrvatske crne metalurgije, što je i atribut dravnosti, priznao to netko ili ne, ostali su ostaci ostatka bez obzira što je prije nekoliko godina, za vrijeme CMC-a, u eliani montirana nova elektrope. Gorka je to spoznaja koja potvruje da se hrvatska drava odrekla crne metalurgije, jednog od atributa razvitka gospodarstva, što svaka ureena drava koja dri do svojeg gospodarstva ne bi smjela uiniti. Osim toga, s pravom se moe rei da su otpušteni radnici sisake eljezare RTVE okrutnog neoliberalnog kapitalizma, da danas (listopad  2012.), kada vlasnik eljezare demontira postrojenja i priprema ih za otpremu u SAD i u Meksiko, otpušteni radnici eljezare u redu ekaju da budu pozvani od strane inozemnog vlasnika raditi na demontai postrojenja za neprimjerenu novanu naknadu! alosno i sramotno da alosnije i sramotnije ne moe biti i zasigurno da za tako nešto 64 radnika eljezare u odori hrvatskog vojnika i hrvatskog redarstvenika nisu poloili svoje ivote na Oltar domovine u vojno redarstvenim operacijama tijekom Domovinskog rata, 220 ih je bilo ranjeno, a 12 radnika eljezare su bili ratne civilne rtve. Uz injenicu da je tijekom Domovinskog rata više od 3000 radnika eljezare prošlo kroz postrojbe Hrvatske vojske i Hrvatskih redarstvenih snaga s razlogom se moe rei: „Za nemjerljiv doprinos sisake eljezare i njezinih radnika u stvaranju slobodne, nezavisne i demokratske drave Hrvatske, poglavito '90-tih godina u vrijeme UN-ovog embarga na uvoz oruja, „nagrada“ su otpuštanja s posla, siromaštvo, tuga i jad!“ Industrijska zona u kojoj je eljezara, naalost, svakim novim danom postaje sve više zona sumraka u kojoj su radnici eljezare i lanovi njihovih obitelji na rubu socijalne egzistencije.

Stoga, javno ustajem prosvjedom zbog socijalne neosjetljivosti i nebrige hrvatske politike i gospodarske elite prema svim hrvatskim radnicima koji su bez svoje krivnje ostali bez posla, poglavito prema radnicima sisake eljezare u kojoj je i potpisnik ovog teksta radio etiri desetljea.

lan Predsjedništva Hrvatskog rtvoslovnog društva
Dragutin Bauman, ing. kem.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!