www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 17 Listopad 2019
 
 
KOMEMORACIJA I SPOMEN ZA POGINULE HRVATSKE BRANITELJE UPE VRATIINEC
Subota, 13 Listopad 2012
Na Dan neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada 2012. godine u Vratišincu u Meumurju, odrana je komemoracija i spomen za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu i rtve poratnog titoistikog terora, posebice za stradalnike upe Vratišinec. Imena preko dvadeset stradalnika su upisana na spomeniku, meu kojima su i dva lokalna upnika Ivan Maari ubijen od nacista 1941 i Hinko Kroder ubijen od titovih partizana 1945. Zadnja rtva poratnog komunistikog terora s popisa je Rudi Munar ubijen je 1987 g. kao tragian predznak dolazeeg Domovinskog rata.

Skup su organizirali Društvo za obiljeavanje grobišta rtava komunizma iz Varadina i Društvo za obiljeavanje grobišta ratnih i poratnih rtava iz akovca. Pored  brojnih gostiju i rodbine rtava skupu su bili nazoni i predstavnici Matice Hrvatske, Hrvatskog rtvoslovnog društva, Hrvatskog domobrana Varadin - akovec i drugi.

Na skupu je istaknuto da istina koju ovdje pred Bogom i ljudima svjedoimo nije mrnja ni osveta, ve sljedba Isusovog nauka: Istina e vas osloboditi. Iako je Isus govorio o duhovnoj dimenziji istine, ova povijesna istina oslobaa hrvatski narod od traume koja je leala skrivena i prigušena sve do 1995 godine. 

Nadalje na skupu je istaknuto kako se naalost u Hrvatskoj i danas publicira falsificirana povijest od kvazi povjesniara. Strukture propalog sustava još uvijek u Hrvatskoj zauzimaju utjecajne pozicije te šire svoje neistine. Mi kao kršani odgovorni smo Bogu i Isusu za širenje istine i koliko je do nas trebamo promicati istinu. Ili kako je rekao bivši predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek:
„Otkrivanje, ocjenjivanje, prihvaanje odgovornosti i traenje oprosta za sve zloine totalitarnih reima put je prema pomirbi i spreavanju ponavljanja pogrešaka iz prošlosti. Takoer je put promicanja demokracije, poštovanja ljudskih prava i pravne drave u dijelovima svijeta gdje te vrijednosti trebaju zaivjeti“

Ostaje retoriko pitanje kakve veze ima crvena petokraka iz vremena poratnih rtava s crvenom petokrakom JNA iz Domovinskog rata i crvena petokraka koji je predsjednik Josipovi veliao u Srbu? Odgovor je oito u govoru bivšeg predsjednika Europskog parlamenta.

Ivan Lovakovi

eljko Tomaševi, lan predsjedništva Hrvatskog rtvoslovnog društva i Franjo Talan
iz Društva za obiljeavanje grobišta rtava komunizma iz Varadina
 
- dugogodišnji cijenjeni lan Hrvatskog rtvoslovnog društva
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!