www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 17 Listopad 2019
 
 
PREDSTAVLJENA KNJIGA ESTHER GITMAN O SPAAVANJU IDOVA U NDH
Nedjelja, 21 Listopad 2012
Esther Gitman: Spašavanje idova kao u NDH se nije dogodilo niti u jednoj drugoj dravi pod nacistikom okupacijom

Objavljeno: Utorak, 16 listopada 2012 22:56
http://www.hkv.hr/kultura/vijesti-kultura/13157-esther-gitman-spasavanje-zidova-kao-u-ndh-se-nije-dogodilo-niti-u-jednoj-drigoj-drzavi-pod-nacistickom-okupacijom.html

Predstavljena knjiga Esther Gitman
o spašavanju idova u NDH

 Amerika povjesniarka idovskoga podrijetla Esther Gitman izjavila je veeras kako ne moe šutjeti te da mora govoriti o tome da je zagrebaki nadbiskup Alojzije Stepinac bio sveti ovjek, koji nije spašavao samo idove, nego i Srbe te sve one koji su bili u miješanim brakovima.

Gitman je predstavljajui svoju knjigu "Kad hrabrost prevlada - Spašavanje i preivljavanje idova u Nezavisnoj Dravi Hrvatskoj 1941.-1945." rekla kako je tijekom rata u NDH stradalo oko 30 tisua idova, te kako je istraujui u Hrvatskom dravnom arhivu ustanovila da je u NDH spašeno oko 9500 idova.

Smatra kako se takvo spašavanje nije dogodilo u drugim dravama koje su bile pod nacistikom okupacijom.
Napomenula je kako su u jednom od veih europskih gradova - Beogradu - nacisti i njihovi srpski kolaboracionisti ve 1942. Srbiju proglasili slobodnom od idova, što po njezinim rijeima nije bio sluaj ni u jednoj drugoj dravi.
Istaknula je kako je spasioce idova u NDH klasificirala u šest skupina te dodala kako je obradila zalaganje i zauzimanje pojedinaca koji su stavljajui na kocku vlastite ivote spašavali idove.
Napomenula je i kako su dravni dunosnici nizom razliitih uredaba, poput uvoenja titule poasnog Arijevca spašavali svoje idovske susjede te podsjetila kako je skupina idovskih lijenika, kako bi ih spasili od progona, poslana u Bosnu radi lijeenja endeminoga sifilisa.

Posebno je pak istaknula ulogu u potpori i poticanju za spašavanje idova zagrebakoga nadbiskupa Alojzija Stepinca.
Govorei o knjizi, povjesniar Jure Krišto ocijenio je kako je ona "mala opomena i veliki pouak hrvatskoj historiografiji".

 Opomena je to kako ivot nije vrijedan ako u njem nema bar malo hrabrosti, rekao je dodavši kako su ljudi u teškim vremenima duni prema progonjenim Bojim biima pokazati dio svoje ovjenosti.

Hrvatskoj historiografiji je poruio kako povijest ne moe biti cjelovita samo s popisivanjem zloina nego da joj cjelovitost daju i ljudska hrabrost koja se oituje u spašavanju ljudi.

Knjiga "Kad hrabrost prevlada - Spašavanje i preivljavanje idova u Nezavisnoj Dravi Hrvatskoj" (342 str.) podijeljena je na sedam poglavlja u kojima autorica piše o idovima u razdoblju izmeu dva svjetska rata i poetcima progona i stradanja idova, o obinim graanima koji su spašavali idove, dunosnicima NDH kao spasiocima, ulozi zagrebakoga nadbiskupa Alojzija Stepinca u spašavanju idova, talijanskim vojnicima, diplomatima i graanima koji su spašavali idove te partizanskim spasiocima. U sedmom poglavlju objavljeni su preslici dokumentarne grae koji potvruju autoriine teze te imensko kazalo.

Esther Gitmnan roena je u Sarajevu. Nakon Drugoga svjetskog rata ivjela je u Izraelu, Kanadi, a potom se 1972. doselila u SAD. U akademskoj godini 2002./2003. na temelju Fulbrightove stipendije provela je istraivanje u Zagrebu usredotoivši se na stradanje idova od 1941. do 1945. godine.

(hkv/Hina)
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!