www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Predsjednitvo > lanovi predsjednitva > Majka Kata olji
Petak, 05 Lipanj 2020
 
 
PREMINUO PREGRADSKI UPNIK MONS. VINKO GREGUR
Nedjelja, 04 Studeni 2012
04.11.2012 | 16:13 | IKA V - 145619/11

U Pregradi e, u utorak 6. studenoga, u 10 sati oproštaj od pokojnika i misu zadušnicu predvoditi zagrebaki pomoni biskup Valentin Pozai, a u 14 sati ukop na groblju u Koprivnici

Pregrada, (IKA) - Nakon kratke i teške bolesti, u nedjelju 4. studenoga, u Opoj bolnici Zabok, preminuo je pregradski upnik mons. Vinko Gregur, u 60. godini ivota i 34. godini sveeništva.
U Pregradi e, u utorak 6. studenoga, u 10 sati oproštaj od pokojnika i misu zadušnicu predvoditi zagrebaki pomoni biskup Valentin Pozai, a u 14 sati ukop na groblju u Koprivnici.
Mons. Gregur rodio se 24. kolovoza 1952. u Koprivnici, u brojnoj katolikoj obitelji. Osmogodišnju školu završio je u Koprivnici, a zatim je kao pitomac Djeakog sjemeništa polazio Nadbiskupsku klasinu gimnaziju na Šalati u Zagrebu, gdje je poloio ispit zrelosti. Teologiju je studirao na Katolikom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za sveenika je zareen 25. lipnja 1978., a mladu misu je proslavio u Koprivnici 9. srpnja 1978. godine.
Slubu kapelana u upi sv. Petra u Zagrebu obnašao je od 15. studenoga 1978. godine. upnikom nove upe sv. Ane u Bjelovaru imenovan je 22. srpnja 1983., te je s puno pastoralne razboritosti, ljubavi i marljivosti organizirao novu upu na svim podrujima, od postavljanja upne strukture, zauzetog pastoralnog rada do izgradnje upne crkve i upnog centra. Osim gradnje nove crkve s posebnom je zauzetošu vodio brigu o obnovi i preureenju mnogih kapelica na podruju upe: sv. Ivana Krstitelja u Hrgovljanima, sv. Petra i Pavla u Klokoevcu, alosne Gospe u Gudovcu, sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela na Barutani.
Bio je lan Prezbiterskog vijea Zagrebake nadbiskupije (1998. - 2003.), kao i lan Zbora savjetnika, a od rujna 2004. godine obnašao je slubu dekana Bjelovarskog dekanata.
U upi sv. Ane u Bjelovaru djelovao je do 22. kolovoza 2005., kada je imenovan upnikom upe Uznesenja Blaene Djevice Marije u Pregradi. Djelujui na svim razinama upnoga pastorala izgraivao je ivu zajednicu vjernika te je davao inicijative i poticaje za zajedniko dobro svih stanovnika na podruju upe. Središte Pregrade, kojom dominira velebna upna crkva i obnovljeni upni dvor, dobilo je novi izgled ureenjem Trga Gospe Kunagorske, parkirališta i zelenih površina crkvenoga zemljišta.
Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 22. travnja 2010. kapelanom Njegove Svetosti s naslovom monsinjor.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!