www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 04 Oujak 2021
 
 
OBRISANI TEKST SJEANE PAVI - JUTARNJI LIST - DA SE NE ZABORAVI
etvrtak, 22 Studeni 2012
Posueno sa Foruma... zahvaljujem se našim ljudima dobre volje i poštovanja spram DOMOVINE... HVALA!!!!!
Da se ne zaboravi!!!
Administrator portala HD-a

 
vidim da se po portalima trai obrisani tekst kolumnistice jutarnjeg lista snjeane pavi, postavljen nekoliko minuta prije objave presude... jutarnji se potrudio sakriti sve tragove istog ali što jednom u mreu uvijek u mrei...

da ga vidimo u originalu:

http://74.6.238.254/search/srpcache?...G.fupkVR1YTg--


Nije Tuman morao osobno biti optuen da bi se sudilo njegovu projektu

Kada danas ujutro šef Haaškog suda Theodor Meron bude itao pravomonu presudu Anti Gotovini i Mladenu Markau, s treskom e se zalupiti vrata na jednoj fazi hrvatske povijesti. Kako god albeno vijee Haaškog suda odree kaznu dvojici generala, smanji je ili potvrdi, to e biti presuda Franji Tumanu i Tumanovoj Hrvatskoj.

Jasno je da Haaški sud sudi pojedincima, a ne dravama baš u namjeri da se krivnja individualizira, a ne da je generacijama poslije kao teret nose cijeli narodi. Jasno je i da e tu kaznu odsluiti dvojica konkretnih ljudi, Gotovina i Marka, obojica danas 57-godišnjaci, pojedinci sa svojim osobnim ivotima.

Jedan je kao djeak pobjegao preko granice i mijenjao kontinente ivei ivot pun pustolovina poput nekog superjunaka, drugi je krotko gradio karijeru u policiji bivše drave. Krenuli su u ivot u razliitim pravcima, da bi ih spojio rat devedesetih i Carla del Ponte. Danas se u Haagu izrie pravomona presuda njima dvojici, ne dravi, no simboliki je haaški proces za Oluju bio proces tumanovskoj Hrvatskoj devedesetih.

Protjerivanje Srba
injenica je da je haaška optunica za Oluju iskonstruirana za politiki i vojni vrh drave, a ne za šefa specijalne policije, naftaša i generala s biografijom legionara. Tako je zloin u Gruborima (poinili su ga specijalci, a njihov nadreeni nije osigurao da poinitelji budu kanjeni, što bi, recimo, bio kljuan krimen da se htjelo suditi za njihova nedjela u Oluji) ovdje tek jedan element široko postavljene optunice.

Po Haagu, nije Marka kriv za ubojstva kao što je Blaški odgovarao za ubojstvo u Ahmiima, nego prije svega zato što je posluio Tumanu, Gojku Šušku i Zvonimiru ervenku, prvoj trojici iz optunice, u provedbi cilja o protjerivanju Srba iz Hrvatske.

Remetilaki faktor
Optunica protiv Gotovine ili Markaa nije poput one kakvu je Haaško tuiteljstvo pisalo protiv, recimo, generala Sefera Halilovia, optuenog pa osloboenog optube za pokolj u Grabovici u Hercegovini. Kljuni zloin za koji odgovaraju Gotovina i Marka nisu ubojstva više od 150 staraca preostalih nakon Oluje, ni pljaka i pale stotina sela, nego protjerivanje veine srpskog stanovništva s podruja osloboenog u Oluji.

Tuman je smislio cilj koji nikada nije tajio: Hrvatska bi bila stabilnija s manje Srba, esto je to ponavljao i u javnim prigodama. Te Tumanove izjave uzeli su haaški tuitelji, dodali im Brijunski transkript i napisali optunicu. Na Brijunima je dr. Franjo Tuman 31. srpnja 1995. okupio vojni vrh i ondje su smislili kako provesti taj plan protjerivanja Srba, smatra Tuiteljstvo, a potvrdilo je prvostupanjsko vijee Haaškog suda.

Taj plan o protjerivanju “remetilakog faktora”, kako je Tuman zvao Srbe, proveli su artiljerijskim napadom prva dva dana Oluje: napali su Knin i druge gradove granatirajui ih tako nasumino da su meu stanovništvom izazvali paniku, pa su ljudi u strahu pobjegli i zauvijek napustili svoje domove.

Ono što je uslijedilo poslije, ubojstva, pljake i pale, to nije bilo unaprijed smišljeno, ali se moglo oekivati, piše Haag, a cilj svega bio je sprijeiti povratak Srba, što je osigurano kasnijim diskriminacijskim mjerama hrvatske Vlade, koja je dvjema uredbama oduzela imovinu odbjeglim Srbima planirajui njihove kue pokloniti koloniziranim bosanskim Hrvatima.

Na Brijunima su uz Franju Tumana bili ministar obrane Gojko Šušak, general zbora Anton Tus, generali Pavao Miljavac, Miljenko Crnjac, Luka Danko, eljko Glasnovi, Marijan Marekovi, Petar Stipeti, Josip Luci, Imra Agoti, admirali Ante Budimir i Davor Domazet i brigadir Mirko Norac. Gotovina i Marka takoer. Zašto su samo oni optueni?

Konana kazna
Nije dr. Franjo Tuman morao osobno biti optuen da bi se sudilo njegovu projektu. Krajina je zasuta lanim lecima kojima se srpsko stanovništvo poticalo na bijeg, otvoreni su im koridori za izlazak, a predsjednikova poruka da ostanu nije zvuala umirujue, nego prijetee. Veina srpskog stanovništva je otišla: za to e danas konanu kaznu saslušati šef specijalaca i zapovjednik jednog od dva operativna sektora u operaciji Oluja.

Haaška presuda e najglasnije odjeknuti u javnosti, ali najvei posao u zatvaranju ratnog poglavlja hrvatske povijesti obavljaju domai sudovi: Glavaš slui kaznu za zloine u Osijeku, Merep tek eka na presudu za zloine iz 1991. Oni prvi, poput Norca, ve izlaze iz zatvora. Lora, Sisak, Kerestinec - diljem Hrvatske, manje ili više uspješno, lokalni sudovi iste zajedniku prošlost od zloina i nepravde.

Administrator portala HD-a: zahvaljujem se na posuenom tekstu...
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!