www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 12 Studeni 2019
 
 
NISU SVI PLAKALI OD SREE!
Srijeda, 28 Studeni 2012
ZABRANJENA KOLUMNA TIHOMIRA DUJMOVIA

http://www.dnevno.hr/kolumne/tihomir-dujmovic/72302-nisu-svi-plakali-od-srece-2.html?Itemid=177

Povodom oslobaajue presude hrvatskim generalima, Tihomir Dujmovi je napisao kolumnu koja nikada nije objavljena. Odlukom glavnog urednika Veernjaka (prema tvrdnji portala dnevno.hr), Dujmoviu s 01. prosincem 2012. prestaje radni ugovor. Što je to Tihomir Dujmovi strašnoga napisao da je to bio dovoljan razlog za otkaz? Proitajte kolumnu i sami prosudite o teini njegovog "grijeha".



I dok je kamera pokazivala cijelu zemlju kako jeca od neizrecive sree, predsjednik drave, rotimovski konsterniran šutio je gotovo dva sata. A onda je u kratkom govoru dva puta spomenuo da ne smijemo zaboraviti da smo mi inili ratne zloine!

Autor: Tihomir Dujmovi
Srijeda, 28 Studeni 2012 20:05

Sve je bilo spremno za egzekuciju. Susjedni dnevni list je najavio „Konanu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tumana“, tekst koji preko reda ulazi u anale novinarske besramnosti, Goran Rotim je obukao crno odijelo i nije imao u planu veseliti se, kao ni za karmine odjevena Tatjana Muniaba. Da bi za svaki sluaj prevenirali stvar, pozvali su Višnju Starešinu na HTV u 8 30, ali da ih ne bi išibala argumentima ve u devet su je izbacili iz studija pozvavši u njen stolac jednog Josipovievog kolegu sa Pravnog fakulteta. Valjda da umiri moguu bjesnu naciju i objasni im pravnim jezikom da je zloin-zloin! I da ostanu mirni! Dan ranije HTV je strašio naciju izjavom Martievog ministra Save Štrbca kako u sluaju osuujue presude Srbi ve imaju spremne odštetne zahtjeve za udrueni zloinaki pothvat. A onda je Hrvatska zajecala od sree!

Toliko izmuena, toliko izmrcvarena, toliko poniena, ova zemlja više nije imala snage pjevati punog glasa. Cijelo jutro Hrvatska je plakala i jecala od sree! Ali, nisu svi plakali od sree! Dravna televizija u liku Gorana Rotima bila je zateena, emocionalno posve prazna, sa zbunjenim izrazom lica jedva prikrivenog nezadovoljstva. Za razliku od njega, Saša Kopljar je na Novoj TV pustio iskreni osmijeh, priznavši da je nemogue u ovoj situaciji zadrati sreu, ispriavajui se u ime svoje ekipe koja ponosnom grajom što je probijala eter nije krila emocije.

I dok je kamera pokazivala cijelu zemlju kako jeca od neizrecive sree, predsjednik drave, rotimovski konsterniran šutio je gotovo dva sata. A onda je u kratkom govoru dva puta spomenuo da ne smijemo zaboraviti da smo mi inili ratne zloine! U trenutku kad i Haag šuti o tome centrala lijeve Hrvatske prekida veselje ! Trai suzdranost! Opominje! Podsjea! Zvjera oko sebe ne bi li pronašla odbaenu  košuljicu kakve ustaške zmije! Mislite li da bi mu trebala dva sata da smisli što e rei da je na kakvom sudu osloboen neki partizanski general za ratne zloine? Da li bi i tada izbjegao odgovor kao što je izbjegao odgovor na pitanje novinara Hrvatskog radija Zadre, da se oituje o povijesnim implikacijama presude? Da, kako da prevali preko usana injenicu da je ovo oslobaajua presuda Tumanu i njegovoj politici? Kako da prizna da je ovo meunarodna abolicija Gojku Šušku ovjeku kojeg smo medijski ve poslali na izdravanje kazne? Kako da kae da je bilo besramno sve ove godine onako usukano, suzdrano, gotovo poluilegalno slaviti Oluju? Kako da kae da se eto baš sad prisjetio kako je bilo neprimjereno kad je Pupovac prozvao Kosor što pozdravlja „nepravomono osuene haške optuenike“? Kako da kae da je ono što tvrdi nevladina udruga Documenta o Oluji dijametralno suprotno onome što sada potpisuje Haški sud? Nije li baš on Documenti nedavno dao odlikovanje? Kako da kae da ga je sram što je njegov prethodnik pod prijetnjom procesa za veleizdaju pustio strane medije i haško tuiteljstvo u tajne arhive ne bi li nekako skrpali priu o zloinakom pothvatu? Kako da kae da su nevladine udruge, kompletna ljevica i najvei dio medija zdušno navijali za Haag? I kako da nam prizna da je ovom presudom propao epohalni plan da se ova hrvatska drava izjednai sa NDH? A sve su ve imali na dlanu!

Dran i arogantan, Milanovi nam se prvi ukazao. Rezigniran, neu rei tuan, ali dovoljno rezigniran da kao što nakon poraza analiziramo sve detalje, naciju podsjeti da je presuda donesena sa tri glasa za i dva protiv. Da si ne bi umislili da svijet jednoglasno misli da nismo zloinci! I još nam je rekao da je ovo dokaz da je tanka linija izmeu pravde i nepravde! Pa valjda je injenica da ti netko izree kaznu od 24 godine zatvora, a onda te oslobodi, dokaz potpunog kraha vjerodostojnosti meunarodnog suda,valjda je ova presuda dokaz da je ona prva presuda bila izraz politikog „zloinakog pothvata“, ukratko sve samo ne dokaz filigranske crte izmeu istine i lai! A kao i Josipovi i Milanovi nam je imao potrebu rei da su zloini u Oluji poinjeni i da e se istragama o tome nastaviti! Nikad nitko nije tvrdio da nije bilo pojedinanih zloina, mi smo se branili u Haagu da cijela Oluja nije zloinaki pothvat! Mi smo se branili da nam drava nije nastala na zloinu! I ta je danas bitka dobivena i zbog toga od sutra više ništa nee biti isto i ta dobivena bitka vraa ponos naciji i zaziva afirmaciju politike dr. Tumana. A ne vješala za tu politiku kako se nadao susjedni dnevni list. Što o svemu  tome ima rei biciklist u kontra smjeru ostala je tajna.

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!