www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 17 Listopad 2019
 
 
KOMEMORIRAN PRVI JUGOZLOIN NAD HRVATIMA I HRVATSKOM
etvrtak, 06 Prosinac 2012

Zagreb - 94 godine je prohujalo.

Nalazimo se na mjestu prvog od bezbrojnih jugozloina nad Hrvatima i Hrvatskom. Da, upravo tako. Prvi jugozloin nad Hrvatima i Hrvatskom dogodio se 5.12.1918.godine, samo par dana poslije proglašenja neprirodne tvorevine. Da stvar bude porazna i poniavajua, dogodio se usred Hrvatske, u njenom glavnom gradu i na njegovom glavnom trgu.
Nekoliko tisua hrvatskih domobrana pomiješanih s graanima domoljubima, su se nakon kraljevog proglašenja neprirodnog ujedinjenja, uzbudili i krenuli na glavni trg prosvjedovati. Ve pristigla okupatorska srpska vojska, u prve redove je gurnula domae jugoslavenski orijentirane sokole i prevarene mornare, a sve pod zapovjedništvom glavnog jugopolicajca, orjunaša, zloglasnog Grge Anelinovia. Oko 15-ak domoljuba je platilo ivotom, a nekoliko puta više ih je tee i lakše ranjeno. Mnogi ranjeni se nisu smjeli niti prijavljivati za lijeenje zbog policijskog progona.
Osim što je to bio prvi jugozloin, istovremeno je to bila i prva revolucionarna iskra, koja je uz Velebitsku iskru iz 1932.godine, stalno odravala hrvatsku oslobodilaku vatru, koja je 1995.godine rezultirala velikim OLUJNIM plamenom.

Udruga Hrvatski Domobran, uz nacionalna obiljeja, cvijee, svijee, Lijepu našu, zvuke MIROZOVA, i nekoliko stotina prisutnih je i ove godine komemorirala veliki datum iz nacionalne povijesti. Nezainteresiranost medija i nedavanje veeg znaaja ovoj komemoraciji, je znak da se još uvijek nismo izvukli iz Radieve balkanske guskomagle, na koju nas je ponovo posjetio današnji glavni govornik, domobranski veteran Vladimir Fuek.

arko Mari
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!