www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 17 Listopad 2019
 
 
ALOSNO, JADNO I SRAMOTNO...
Utorak, 11 Prosinac 2012

Vukovarska legenda Mile Dedakovi-Jastreb, teško bolestan, ostavljen od svih

Jeste li se zapitali, gdje je i kako danas ivi zapovjednik obrane Vukovara, Mile Dedakovi-Jastreb, inae jedan od Junaka hrvatskog Domovinskoga rata? Nije ga bilo ni 18. studenoga u Vukovaru kad se obiljeavala još jedna obljetnica okupacije ovoga grada, a trebao je biti u prvim redovima, kao što je to bio i 1991, zajedno sa svojim suborcima. Tko je pitao što se dogodilo s tom legendom, zašto ga nema? Malo tko, ili bolje reeno tek nekoliko njegovih prijatelja! Pa, što se to dogaa s Dedakoviem, koji sa svojom obitelji ivi u Ferdinandovcu, nedaleko urevca? Kao prvo, teško je bolestan, a još gora od svega je injenica da je sramotno napušten, gotovo od svih. Meu prvima je, baš kao i Branko Borkovi-Mladi Jastreb, trebao dobiti in generala Hrvatske vojske. Taj visoki in nije dobio, ali zato ga imaju drugi, ak i neki saborski zastupnici koji su rat gledali samo putem malih ekrana. Njegove nevolje poele su odmah nakon okupacije Vukovara. Tada je, ako se sjeate, proglašen prvim hrvatskim ratnim profiterom, tako da nije istina da se baš to, kako navode mediji, pripisuje dr. Ivi Sanaderu. Dedakovia su optuivali za sve i sva. To mu je bila zahvalnost što je bio prvi kad je trebalo u obrani Vukovara! Neki su govorili da je dezerter, zatim da je jedan od onih koji je rušio tadašnje vladajue garniture, odnosno hrvatsku dravu (sic!)! ak su ga i uhitili, kao zadnjeg kriminalca (a to se dogodilo i Branku Borkoviu!). Pod policijskom pratnjom sproveden je u neku zagrebaku „kotlovnicu“ koja je sluila kao tamnica i za hrvatske junake, a tamo je naprosto i zvjerski premlaen. Kad se dogodilo njegovo uhienje nakon okupacije Vukovara, u središnjem Dnevniku HTV-a o njemu su govorili runo, gore nego o bilo kojem srpskom zloincu! Sjeate li se toga?

U toj „kotlovnici“, negdje na Lašinskoj u Zagrebu, obraivala su me izvjesna gospoda - kae. Vele da je meu njima bio neki Nikola Krišto, pa Zoran Gaina, dok se ostatka ekipe ne mogu sjetiti. Prije nekoliko godina osobno me nazvao „gospodin“ Gaina i zamolio da ga prestanem spominjati po pitanju premlaivanja, da mu to šteti biznisu!

Meutim, kakav je to dezerter bio Dedakovi, kad je po zapovjedi tadašnjeg zapovjednika Antona Tusa otišao u Vinkovce, osnovao Operativnu skupinu Vukovar-Vinkovci-upanja?

Nisam otišao u Glavni stoer HV-a, nisam „kidnuo“ u „minhen-bojnu“, ostao sam na zapovjednom mjestu. General Tus, zamislite, ne sjea se te zapovjedi, premda ona postoji!

Kad je bio poput zadnjeg kriminalca na obradi u Lašinskoj, slomili su mu kimu i nanijeli niz drugih teških povreda. Što nisu tako „obraivali“ nekog od zapovjednika srpskih vojnih postrojbi koje su napadale Vukovar? Nisu mu dali ni tablete protiv bolova. Jastreb se sjea da ga je na tom „tretmanu“ posjetio general Kapular i da ga je pitao je li mu što treba? Odgovorio je da mu trebaju tablete protiv bolova, a ovaj je odgovorio da ih nema, okrenuo se i – otišao!

Hvala mu na humanosti – kae Dedakovi.

Zahvaljujui medijima, ali i odvjetniku Zvonimiru Hodaku koji se prihvatio njegove obrane, Jastreb je završio na slobodi. Pretuen, izgaen…Nitko mu još ni do danas nije uputio rije isprike.

Cijelo ovo vrijeme ostao sam negdje na margini, a ono što je najalosnije je to da u Hrvatskoj još i danas ima ljudi koji me smatraju veleizdajnikom i dezerterom, lopovom, kojeg je trebalo zatui…

A kako danas ivi vukovarska legenda? Ve smo rekli da je teško bolestan, gotovo nepokretan. U supruzi i djeci ima najvei oslonac (Djeca mu ne mogu dobiti nikakvo zaposlenje!). Kad je jednom prigodom pitao Vladimira Šeksa, inae generala Hrvatske vojske (sic!), kad e i njemu dodijeliti taj visoki in, on je odgovorio da za to još nije vrijeme. Ako nije bilo tada, onda nee biti nikada! A veliku nepravdu prema vukovarskim braniteljima uinilo je sramotno izvješe Manolia, koje je moja malenkost objavila u cijelosti u knjizi Branka Borkovia-Mladog Jastreba „Rušitelj ustavnog poretka“. Nakon tog izvješa (optunice), Ivica Raan, zajedno sa Verom Stani, napisao je novo, vjerodostojno i istinito, ali ono nikada nije prihvaeno, a još manje objavljeno.

Mile Dedakovi poeo nam je nabrajati bolesti koje ima. Neke se vuku još od zatvaranja u zagrebakoj „kotlovnici“. Nema što nema! Veinu lijekova i lijeenja mora sam plaati. Ne moe hodati. Traio je elektrina invalidska kolica jer ga supruga (sa svojih 60 kila) ne moe gurati, ali dobio je – odbijenicu. Spava u fotelji, jer nije u mogunosti nabaviti leaj (krevet) kakav mu je prijeko potreban.

- Zdravstveni sustav je takav da mu se broji svaka tableta, ne moe dobiti ni dovoljno gaza za previjanje rana, pa ih iskuhavam i peglam. Ne moe dobiti ni dovoljan broj trakica za mjerenje šeera, bez obzira što je dr. Nikola Car sa Klinike „Vuk Vrhovac“ dao preporuku da mu se šeer mjeri šest puta dnevno…Kad je prije tri godine izrazio elju da ode u Vukovar, na obljetnicu okupacije grada, imala sam tešku upalu plua, pa sam traila za supruga, koji nije zdrav, medicinsku pratnju. Dobila sam negativni odgovor-sestre i lijenici su zauzeti! Ove godine, 18. studenoga, nisu ga ni zvali da doe, a ne bi ni išao, jer se naprosto „raspada“ – veli oajno njegova supruga Tereza.

A kad vam nešto krene po zlu, onda tome kao da nema kraja. Bavili su se proizvodnjom voa. Zadnje tri godine i po tom pitanju bile su im uasne. Sve im je propalo, a banke trae svoje. Pomoi niotkuda!

Kako vam moemo pomoi? – pitamo vukovarsku legendu i njegovu suprugu.

Ako nam netko iskreno eli pomoi onda neka nae, što prije, neku tvrtku koja se bavi prodajom nekretnina. Sve što imamo, sve prodajemo! Više ne moemo ni vraati kredite, ali ni raditi. Ono što je ostalo kao sjeanje na krvave ratne dane nalazi se daleko od oiju. Kao da se ništa nije dogodilo, kao da je Vukovar bio tek jedan obian san. Toliko sam razoaran u sve, da mi više nije ni do ivota – uli smo od Mile Dedakovia – Jastreba, koji je bio meu prvima kad je trebalo.

Mladen Pavkovi
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!